Connect with us

Türkiye Gündemi

GIDALARIN ÜÇTE BİRİ İSRAF EDİLİYOR…

Gıda israfı her geçen gün artıyor. Avrupa Gıda Konseyi’nin (EUFIC) 29 Eylül Dünya Gıda İsrafı Günü’ne dikkat çekmek amacıyla paylaştığı verilere göre; dünyada insanların tüketimi için üretilen gıdaların yaklaşık üçte biri israf ediliyor. Türkiye’de de Sabri Ülker Vakfı’nın üyesi olduğu kuruluş; gıda israfının tek başına, küresel sera gazı salınımının yaklaşık yüzde 8-10’unu oluşturduğuna dikkat çekiyor.

Dünyada yaklaşık 931 milyon ton gıda atığı üretiliyor. Bu atıkların yüzde 61’ini evlerden, yüzde 26’sını restoranlardan, yüzde 13’ünü de perakende sektöründeki kullanımlar oluşturuyor. İsraf edilen yiyecekler küresel sera gazı salınımının yaklaşık yüzde 8-10’unu oluşturuyor.

Avrupa’da yılda yaklaşık 88 milyon ton gıda atığı üretiliyor.

Avrupa’da yılda yaklaşık 88 milyon ton gıda atığı üretiliyor.

AVRUPA’DA GIDA ATIĞININ DEĞERİ 143 MİLYAR EURO
Avrupa’da yılda yaklaşık 88 milyon ton gıda atığı üretiliyor. Bu kişi başı 174 kilogram atık veya 143 Milyar Euro’ya ya da 170 milyon ton CO2’ye denk geliyor. Avrupa ülkelerinde her yıl üretilen 88 milyon ton gıda atığının yüzde 10’unun bir tarih etiketlemesiyle bağlantılı olduğu düşünülüyor. Tüketicilerin yüzde 53’ü “tavsiye edilen tüketim tarihi”, yüzde 60’ı “son kullanma tarihi” etiketinin anlamını bilmiyor.

GIDANI KORU SOFRANA SAHİP ÇIK
Gıda kaybı ve israfını azaltmaya yönelik Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nın başlattığı “Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık” kampanyası; gıda kaybı ve israfının azaltılmasındaki yararlarının paylaşılıp, israfı önleyici davranışların benimsenmesine katkıda bulunarak gıda tüketme alışkanlıklarında uzun soluklu bir değişim hedefliyor. Bunun yanı sıra Avrupa Birliği’nin (AB) Tarladan Çatala Stratejisi’nin önemli bir parçası gıda kaybı ve israfının azaltılmasını hedefliyor ve 2023 yılına kadar AB genelinde gıda israfını azaltmak için yasal olarak bağlayıcı hedefler belirleniyor.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir