Connect with us

Türkiye Gündemi

SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR DÜNYA İÇİN ATIKLAR KAYNAKTA AYRIŞTIRILMALI…

Sürdürülebilir bir dünya için atıkların kaynağında ayrıştırılarak geri dönüştürülmesi gerekiyor.  Türkiye’de kaynağında ayrıştırma sistemi kurulamadığının altını çizen Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Karadeniz, bu yüzden atıkların ekonomik değerlerini yitirdiğini ve önemli bir kısmının geri dönüştürülemediğini vurguladı.

Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Karadeniz, Avrupa’da uzun yıllardır ambalaj atıklarının kaynağında ayrıştırıldığına ve gıda atıklarıyla temas etmediğine dikkat çekti.

Ömer Karadeniz-Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Yönetim Kurulu Başkanı

Ömer Karadeniz-Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Yönetim Kurulu Başkanı

“DÖNGÜSEL EKONOMİ MODELİNE GEÇİLİYOR”
Dünyanın artık “lineer üret-kullan-at presipli yaklaşımdan” döngüsel ekonomi modeline geçtiğinin altını çizen Karadeniz,  “Döngüsel ekonomiye geçişte toplumun bir fikri transformasyon geçirmesi ve çöp yaklaşımından uzaklaşması gerekiyor.” dedi.  Karadeniz, aslında atıkların tamamına yakınının geri dönüştürülebilir malzemelerden oluştuğunu ifade etti: “Plastik, metal, kağıt, cam gibi malzemelerden üretilen ürünler çeşitli prosedürlerden geçtikten sonra tekrar hammaddeye dönüştürülebilirken, organik atıklar ise kompostlama yöntemiyle gübre haline getirilebilmektedir. Sağlıklı işleyen bir sistem kurulması durumunda katı atık depolamanın hiç kullanılmaması sağlanabilir.”

“İLK ETAPTA İÇECEK AMBALAJLARI AYRILACAK”
2022 yılında hayata geçmesi planlanan depozito sisteminin birçok Avrupa ülkesinde uygulandığını  hatırlatan Karadeniz, konuya ilişkin şunları söyledi: “Depozito sisteminde suiistimallerin önüne geçecek önlemlerin alınması Türkiye için büyük bir kazanç olacaktır. İlk etapta içecek ambalajlarını kapsayacak depozito sistemi sonraki dönemde daha geniş bir spektrumda yer alan ambalajları kapsayacaktır. Bu sayede depozito sistemindeki ambalajların kullanım sonrası doğaya atılması veya organik atıklarla kontamine olmasının önüne geçilecektir.”

“GERİ DÖNÜŞÜMÜN ÖNEMİ ARTACAK”
Karadeniz, Avrupa Birliği’nin iklim nötr kıta hedefiyle ortaya koyduğu “Yeşil Mutabakat” kapsamında geri dönüşümün öneminin artacağını dile getirdi: “Bu noktada gözden kaçırılmaması gereken önemli husus mutabakat kapsamında Avrupa dışına atık ihracatının kısıtlanması yönünde bir irade ortaya koymuş olmasıdır. Ülkemizdeki geri dönüşüm sektörü gibi atık ihtiyacının önemli bir kısmını Avrupa’dan ithalat yoluyla karşılayan ülkeler açısından bu bir sorun teşkil edecektir. Mutabakatın Avrupa’nın ithal ettiği ürünlerde ikincil hammadde kullanma zorunluluğunu arttıracağını da göz önünde bulundurursak yurt içinde çıkan tüm atığımızı, imalat sanayimiz için ikincil hammaddeye dönüştüren bir geri dönüşüm sektörünün önemi bir kez daha ortaya çıkacaktır.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir