Connect with us

Türkiye Gündemi

AKKUYU NGS’DE 4. ÜNİTE İNŞASI İÇİN TEMEL ÇUKURU KAZILIYOR…

Türkiye’nin ilk Nükleer Güç Santrali (NGS) Akkuyu sahasında 4. ünitenin inşası için hazırlıklar başladı. Çalışmalar, Türkiye Cumhuriyeti Nükleer Düzenleme Kurumu’nun 30 Haziran 2021’de verdiği “Sınırlı Çalışma İzni” uyarınca yürütülüyor.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde 4. ünitenin reaktör binası inşasında; türbin binası, yardımcı reaktör binası ve diğer ana tesislerinin inşası için başlayan çukur kazma çalışmaları, 655 metrekarelik bir alan üzerinde sürüyor. Çukur kazma çalışmaları kayalık zeminin arındırılması ve kazılmasının yanı sıra drenaj kurulumunu da kapsıyor.

Sergei Butckikh -Akkuyu Nükleer A.Ş Genel Müdür Birinci Yardımcısı ve NGS Yapı İşleri Direktörü

Sergei Butckikh-Akkuyu Nükleer A.Ş Genel Müdür Birinci Yardımcısı ve NGS Yapı İşleri Direktörü

“GELECEK YIL TAM ÖLÇEKLİ İNŞAAT BAŞLAYACAK”
AKKUYU NÜKLEER A.Ş Genel Müdür Birinci Yardımcısı ve NGS Yapı İşleri Direktörü Sergei Butckikh, 2020’de tam ölçekli inşaat çalışmalarının başlayacağını söyledi: “Bu yıl, 4. Ünite için inşaat lisansı almayı ve önümüzdeki yılın başlarında ünitede tam ölçekli inşaat çalışmalarına başlamayı planlıyoruz. Yıl sonuna kadar reaktör ve türbin binalarının temel plakaları için beton dökme işlemine başlanacak, ardından plakalar güçlendirilecek. Böylelikle Akkuyu NGS, aynı anda dört güç ünitesinin inşa edileceği dünyanın en büyük nükleer inşaat merkezi olacak.”

EN ALÇAK NOKTA 12,5 METRE
En alçak noktada çukur derinliğinin yaklaşık 12,5 metre olması planlanan inşaatta, işçilerin toplamda 600 bin metreküp civarında toprağı taşıması bekleniyor.

ZEMİN İYİLEŞTİRME ÇALIŞMALARI DA YAPILIYOR
Çukur kazma sürecinde; zemin iyileştirme çalışmaları da yapılıyor. Bu kapsamda, masife su-çimento karışımı pompalanıyor ve bazı alanlarda “jet grouting” yöntemi uygulanıyor. Yüksek basınç altında toprağa çimento harcı pompalanıyor, bunun neticesinde toprağın istenen taşıma kapasitesine ulaşabiliyor. Böylelikle inşa edilen binaların ve yapıların uluslararası standartlarda güvenli ve sağlam olmasını sağlayan masif yığını oluşuyor.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir