Connect with us

Türkiye Gündemi

“YANGINLAR NEDENİYLE BAL ÜRETİMİ TEHLİKEDE”

Marmaris bölgesinde 80 bin hektar alanda bulunan çam ağacının yanmasıyla arıcılık sektörü için tehlike çanları çalıyor. Bal Üreticisi Ahmet Bağran Aksoy, çam balı üretiminin yangında zarar gören binlerce kovan ve arı nedeniyle durma noktasına geleceğini söyledi.

Kuraklık, toplu arı ölümleri ve hastalıklar sebebiyle istenilen üretim hedefine ulaşılamadığını kaydeden Bal Üreticisi Ahmet Bağran Aksoy, ekosistemin çökme tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını vurguladı.

Ahmet Bağran Aksoy-Bal Üreticisi

Ahmet Bağran Aksoy-Bal Üreticisi

“ARILARIN YOK OLMASI YENİDEN YEŞERMEYİ ENGELLEYECEK”
Aksoy, arıların yok olmasının yanan ormanların yeniden yeşermesini engelleyeceğini ifade etti: “2020 ve 2021 yıllarında görülen kuraklık, toplu arı ölümleri ve hastalıkların sebep olduğu düşük rekolteden sonra bir de bunların üzerine Marmaris yangını eklendi. Yitip giden canlara yüreğimiz yanıyor. Ekosistemin devamlılığı için önemli bir rol oynayan arıların ormanlarımızdan silinip gitmesi, yeniden yeşermenin önündeki en büyük engel olacak.”

“UMUDUMUZ EGE’YDİ”
Kuraklık nedeniyle düşük rakımlarda bal üretiminin azaldığını belirten Aksoy, “Bu sene umudumuz ege bölgesinde ürettiğimiz çam balıydı. Onu da yangında yanan kovanlarla kaybettik. Hal böyle olunca o bölgede arıcılık yapan meslektaşlarımızı da düşünmemiz gerekiyor.” dedi.

“EKOSİSTEM ÇÖKÜYOR”
Marmaris yangını nedeniyle ekosistemin çöktüğünün altını çizen Aksoy, o bölgeleri kullanıma açmayarak ormanın kendini yenilemesi için bölgenin kullanıma kapalı kalması gerektiğini dile getirdi.

“2-3 METRE BOYUNDA ÇAMLAR DİKİLMELİ”
Ormanın kendine gelmesi için en az 2-3 metre boyunda çamlar dikilmesini isteyen Aksoy, önerisini, “Arıcıların zararları bir an önce tespit edilmeli. Öncelikle devlet, ormanlarda geçim kaynaklarını kaybeden vatandaşları için hibe çıkarmalı. Endüstriyel markaların elini taşın altına koyması gerekiyor. Yangından az hasar almış ağaçlar hemen tedavi edilmeli ve kayıpların yerine yenisi dikilmeli. Çam dikimi konusunda çok ufak fide dikilirse ormanın tekrar kendine gelmesi ve arıların geri dönme süreci çok uzayacaktır. En az 2-3 metre boylarında çamlar dikilmeli.” cümleleriyle detaylandırdı.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir