Connect with us

Türkiye Gündemi

TÜP BEBEK TEDAVİSİ HAKKINDA MERAK EDİLENLER…

Tüp bebek tedavisi çeşitli sebepler yüzünden çocuk sahibi olamayan ailelerin başvurduğu yöntemlerin başında geliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Yücel Karaman tüp bebek tedavisi hakkında merak edilenleri anlattı. 

Tüp bebek tedavisinin, doğal yollarla gerçekleşen hamilelikten farkı bulunmadığını ifade eden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Yücel Karaman, bu yöntemle günümüze kadar yaklaşık 6 milyon bebeğin dünyaya geldiğini belirtti.

Prof. Dr. Yücel Karaman-Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

Prof. Dr. Yücel Karaman-Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

TÜP BEBEK TEDAVİSİ NEDİR?
“Tüp bebek tedavisi; kadın üreme hücresiyle erkek üreme hücrelerinin vücudun dışında laboratuvar ortamında birleştirilmesi sağlanarak döllenmeyle ortaya çıkan tedavi yöntemidir. Döllenmeyi sağlayan yumurtalar bölünme görevine başlayarak, embriyo yani ilk gelişim evresini laboratuarda oluşması ve anne adayının rahminin içine yerleştirilmesi durumuyla gerçekleşir. Tedavinin başından gebelik testi gününe kadar yaklaşık 30 gün süren bir tedavidir. Tüp bebek tedavisinin, doğal yollarla gerçekleşen hamilelikten tek farkı, tüp bebek hamileliğinin laboratuvar ortamında oluşması ve döllenen yumurtaları yeniden anne rahmine yerleştirilmesiyle meydana geliyor.”

TEDAVİYE BAŞLAMADAN ÖNCE NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
-Bireylerden sigara içen varsa kesinlikle bırakmalıdır.
-Uyku düzenine dikkat edilmelidir.
-Stresten ve üzüntü oluşturacak durumlardan uzak durulmalıdır.
-Sağlıklı beslenmeye dikkat edilmelidir.
-Doktorun tedavi için verdiği ilaçlar mutlaka zamanında alınmalıdır.
-Tedavi için gerekli olan tüm testler eksiksiz olarak tamamlanmalıdır.

"1 sene boyunca korunmasız, düzenli cinsel ilişkiye rağmen gebe kalamayan kadınlar "infertil" kabul edilir ve tüp bebek tedavisine başlayabilir."

“1 sene boyunca korunmasız ve düzenli cinsel ilişkiye rağmen gebe kalamayan kadınlar ‘infertil’ kabul edilir ve tüp bebek tedavisine başlayabilir.”

TEDAVİYE NE ZAMAN KARAR VERİLİR?
1 sene boyunca korunmasız, düzenli cinsel ilişkiye rağmen gebe kalamayan kadınlar “infertil” kabul edilir ve tüp bebek tedavisine başlayabilir. Ancak 37 yaşından büyük kadınların 1 yılı beklemesi çok doğru olmayabilir. Bu açıdan ileri yaş infertil kadınların, düzenli cinsel ilişkiyi 6 ay sürdürüp gebe kalamadıkları takdirde mutlaka bir infertilite uzmanına başvurmaları gerekir.

TÜP BEBEK UYGULAMASI KAÇ KEZ DENENEBİLİR?
Yeterince sperm ve yumurta elde edilebildiği sürece, tüp bebeğin tıbbi olarak denenmesinde sakınca yoktur. Ancak genellikle gebelik şansının beşinci denemeden sonra azaldığı biliniyor.

KAÇ YAŞINA KADAR UYGULANABİLİR?
Tüp bebek 45 yaşına kadar uygulanabilir. Ancak 40 yaşından sonra şans azalıyor.

TÜP BEBEK SÜRECİNDE BAŞARIYI ETKİLEYEN FAKTÖRLER NELER?
-Yaş ilerlemesi
-Azalmış yumurtalık rezervi
-Embriyonun bozulmuş genetik yapısı
-Embriyo dış zarının kalılşmış olması
-Rahim iç duvarında bozukluklar olması
-Rahim içinde myom ya da polip olması
-Pıhtılaşma fonksiyon bozuklukları
-Genetik bozukluklar
-İmmunolojik bozukluklar
-Çikolata kistleri
-Enfeksiyon
-Tüplerin tıkanıp şişmesi
-Laboratuar koşullarının yeterli olmaması

"Çiftlerden birinde veya her ikisinde translokasyon taşıyıcılığı olduğunda ya da kadının geçmişinde birden fazla düşük öyküsü varsa embriyolar NGS'yle (Yeni nesil dizileme) genetik olarak analiz edilebilir"

“Çiftlerden birinde veya her ikisinde translokasyon taşıyıcılığı olduğunda ya da kadının geçmişinde birden fazla düşük öyküsü varsa embriyolar NGS’yle (Yeni nesil dizileme) genetik olarak analiz edilebilir”

GELİŞEN EMBRİYOLARDA GENETİK ANALİZ YAPILABİLİR Mİ?
Akdeniz anemisi, orak hücreli anemi ve bunlara benzer tek gen üzerinden geçiş gösteren çok sayıda hastalıkta embriyolarda genetik tanı mümkündür. Ayrıca çiftlerden birinde veya her ikisinde translokasyon taşıyıcılığı olduğunda ya da kadının geçmişinde birden fazla sayıda düşük öyküsü varsa embriyolar NGS’yle (Yeni nesil dizileme) genetik olarak analiz edilebilir. Gebelik oluştuktan sonra koryon villus örneklemesi veya amniyosentezle genetik hastalıklardan bazılarının tanısı konabilir.

 

TEDAVİ NE KADAR SÜRÜYOR? HASTANEDE YATMAYI GEREKTİRİYOR MU?
Tüp bebek tedavisinin süresi, hekimin çift için uygun gördüğü protokole göre değişiklik gösterir. Tedavi süreci genelde ilaçların kullanılmaya başlamasından embriyo transferine kadar geçen süre dahil 15-25 gün arasında değişiyor. İşlemin hiçbir aşamasında hastanede yatış gerekmiyor.

TÜP BEBEK TEDAVİSİYLE DOĞAN BEBEKLER SAĞLIKLI MIDIR?
Tüp bebek tedavisiyle doğan bebeklerin yapısal anormallikler, doğumsal anormallikler ve genetik anormallikler açısından doğal yolla oluşan bebeklerden önemli bir farklılık göstermediğni biliyoruz. Eğer tüp bebek, sperm sayısının ciddi derecede düşük olması veya menide hiç sperm bulunmaması nedeniyle yapılıyorsa, çiftin genetik danışmanlık almasında fayda var. Çünkü bu duruma sahip erkeklerde bazı genetik problemlere rastlanabiliyor ve bunların yeni jenerasyonlara aktarılma riski az da olsa mümkündür.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir