Connect with us

Türkiye Gündemi

“HAMİLELER İLK 3 AYDAN SONRA COVID-19 AŞISI OLABİLİR”

Covid-19 aşı uygulamaları hızla sürerken hamileler aşı olup olmama konusunda endişe duyuyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç Dr. Emre Pabuçcu, hamilelerin aşılanmasıyla ilgili merak edilenleri yanıtladı.

Covid-19 aşılarının olası yan etkileri hususunda anne adaylarında soru işaretleri oluştuğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç Dr. Emre Pabuçcu, özellikle risk grubunda yer alan hamilelerin aşı olmasının önemini vurguladı.

Doç Dr. Emre Pabuçcu-Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

Doç Dr. Emre Pabuçcu-Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

“İLK 3 AYDAN SONRA AŞI OLUNABİLİR”
Pabuçcu, anne adaylarına ilk 3 aydan sonra aşı uygulandığını söyledi: “Gebeliğin ilk 3 ayından sonra Covid-19 aşısı olunabilir şeklinde bir yaklaşımımız var. Bu aslında tüm gebelik aşıları için geçerli. Yapılan aşıyla anne adayında oluşacak antikorların, hem anneyi hem de göbek kordonu yoluyla geçiş olacağı için bebeği koruyabildiğine dair kanıtlar mevcut. Bu nedenle Covid-19 aşısının gebeler tarafından olunması konusunda bilimsel veriler destekleyici nitelikte.”

“DÜŞÜK RİSKİNİ ARTIRDIĞINI SÖYLEYEMEYİZ”
Covid aşıları hakkında gebeler üzerine yapılmış çalışmaların kısıtlı olduğuna dikkat çeken Pabuçcu, aşının düşük riskine etkisine dair bilimsel bir veri bulunmadığının altını çizdi: “Elimizdeki en geniş veri, mRNA aşılarıyla ilgili. Buna göre, aşı olmanın özellikle düşükleri tetiklediğini söyleyemeyiz. Gebeliğin ilk 3 ayı, fetusun organ sistemlerinin geliştiği kritik bir dönem. Bu yüzden ilk 3 ayda temkinli olmak gerekli. Ayrıca, ilk üç ayda düşük riski daha fazla ve aşağı yukarı her 10 gebelikten biri düşükle sonuçlanıyor. Bu yüzden başka sebeplerle ortaya çıkabilecek düşükler için aşının suçlanmaması adına, bu dönemden sonra aşılanma mantıklı olabilir. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) yeni araştırmasına göre hamilelerin Covid-19 aşısı olmasının kısa vadede güvenilir olduğunu açıkladı. Araştırmada, 35.000 anne adayının aşı olduktan sonraki verileri incelenmiş ve gebelikte aşı olanların düşük veya erken doğum oranlarının salgın öncesi dönemiyle aynı düzeyde olduğu bulunmuştur.”

"Türkiye'de şu ana kadar aşı sonrası bildirilen ciddi, uzun süren yan etki veya ölüm olayı yok"

“Türkiye’de şu ana kadar aşı sonrası bildirilen ciddi, uzun süren yan etki veya ölüm olayı yok”

“ŞU ANA KADAR CİDDİ YAN ETKİ GÖRÜLMEDİ”
Hamilelerde de küçük alerjik reaksiyonlar, aşı yerinde ağrı ve hafif ateş gibi genel yan etkilerin görülebileceğini ifade eden Pabuçcu, Türkiye’de şu ana kadar aşı sonrası bildirilen ciddi, uzun süren yan etki veya ölüm olayı yaşanmadığını kaydetti.

“AŞISIZ ANNE ADAYI VE BEBEĞİN ÖLÜM RİSKİ ARTIYOR”
Anne adaylarından aşı konusunu dikkatli değerlendirmelerini isteyen Pabuçcu, önerisini, “Hamilelikte Covid-19’un genellikle daha ağır seyrettiği biliniyor. Covid tanısı alan aşısız gebelerde, annede hayati tehlike yaratacak şiddetli infeksiyon olasılığı, ölüm riski, bebekte gelişme geriliği ve ölüm sıklığı yaklaşık 2-3 kat fazla. Bu yüzden aşı konusunu dikkatlice değerlendirmek gerekli. Şunu da unutmamak lazım, yan etkiler şimdilik çok kısa bir zaman diliminde değerlendirildi. Yani aşının hem anne hem de bebekler üzerine uzun vade yan etkilerini kestirmek şu aşamada mümkün değil. Hiçbir aşı yüzde 100 etkili değildir, bu nedenle mevcut ulusal yönergeleri takip etmeye devam etmek önemlidir.” cümleleriyle detaylandırdı.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir