Connect with us

Araştırma ve Raporlar

İNŞAAT MALZEMELERİ ENDEKSİNDE HAZİRAN 2021 TABLOSU…

İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi, Haziran 2021’de mayıs ayına göre 1,73 puan artarak 79,04 puana yükseldi. Mayısa kıyasla 4,9 puan artan faaliyet endeksi, 2017 Ağustos’tan sonraki en yüksek seviyeyi gördü. Üretim endeksi ölçülmeye başlandığı 2013 Ağustos’tan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Güven endeksi ise haziranda mayısa kıyasla sadece 0,46 puan artabildi. Beklenti endeksinde haziranda mayısa nazaran 0,9 puan artış gerçekleşti.

 

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği’nce (Türkiye İMSAD) aylık periyotlarla açıklanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi, Haziran 2021’de hızlı bir artış gösterdi. Endeks mayıs ayına göre 1,73 puan artarak 79,04 puana yükseldi. Haziranda Covid-19 salgını kısıtlamalarının kaldırılması güven ve beklenti endekslerinde iyileşme; faaliyet, güven ve beklentiler endekslerindeyse artış etkisi yaptı.

EN HIZLI ARTIŞ FAALİYET ENDEKSİNDE
Mayıs ayındaki tam kapatma uygulamaları ve Ramazan Bayramı tatiliyle durağanlaşan faaliyetler endeksi, haziran ayında açılmayla önemli ölçüde genişledi. Mayısa kıyasla 4,9 puan artan faaliyet endeksi, 2017 Ağustos’tan sonraki en yüksek seviyeyi gördü.

ÜRETİM ENDEKSİ 2013’TEN BU YANAKİ EN YÜKSEK SEVİYEDE
Üretim endeksi ise ölçülmeye başlandığı 2013 Ağustos’tan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Haziran ayında iç satışlar ve ihracattaki artışlarla cirolarda sıçrama meydana geldi.

İnşaat sektöründeki mevcut işler ve yenileme işleri inşaat malzemeleri sanayisinde de belirleyici olmaya devam etti. Haziran ayı başından itibaren faaliyetler hızlı bir büyüme eğilimi içine girdi.

GÜVEN ENDEKSİ SADECE 0,46 PUAN ARTABİLDİ
Haziran ayı başından itibaren kademeli açılmaya geçilmesi güven endeksini de destekledi. Ancak faaliyetlerdeki sıçrama güvene sınırlı katkı sağladı. Güven endeksi haziranda mayısa kıyasla sadece 0,46 puan artabildi. Endeks halem temkinli bir iyileşme içinde ve kırılgan.

FAALİYETLERDEKİ SIÇRAMA BEKLENTİLERE DE SINIRLI YANSIDI
Faaliyetlerdeki sıçrama, güvendeki gibi beklentilere de sınırlı yansıdı. Beklenti endeksinde haziranda mayısa nazaran 0,9 puan artış gerçekleşti. Endeks 2021’deki artış trendini sürdürdü.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir