Connect with us

Türkiye Gündemi

“KİRALIK EVLER YENİ KİRACIYA İKİ KATI FİYATINA VERİLİYOR”

Büyükşehirlerde kiralık ev bulmak giderek zorlaşıyor. Covid-19 salgınının inşaat sektörünü olumsuz etkilediğini belirten Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Hakan Akdoğan, fırsatçı ev sahiplerinin kiracıları haksız yere evden çıkartıp, aynı daireyi iki katı fiyatına kiraladığını söyledi.

Covid-19 döneminde normalde yapılması planlanan konut sayısının yarısına ulaşılabildiğini ifade eden Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Hakan Akdoğan, faiz artışının konut arzıyla beraber satışları da gerilettiğini kaydetti.

Hakan Akdoğan-Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı

Hakan Akdoğan-Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı

“KİRALIK EV İÇİN HAFTALARCA SIRA BEKLİYORLAR”
Akdoğan,  özellikle İstanbul’un bazı semtlerinde oturmak isteyenlerin haftalarca sıra beklediğini dile getirdi: “Normalleşmeyle birlikte evlilik sezonunun açılmasıyla taşınmaların başlaması, kentsel dönüşümdeki hareketlilik kiralık fiyatlarını artırmaya devam ediyor. Örneğin İstanbul’da 1500 TL’lik bir daire yeni kiracılara 2500 TL’lere kadar kiralanabiliyor. Öyle ki Şişli, Kadıköy, Bakırköy, Üsküdar gibi bazı ilçelerde oturmak için vatandaşlar, emlakçılara isim yazdırıp haftalarca sıra bekliyorlar.”

“EMLAKÇILAR YASA DIŞI UYGULAMALARA TEŞVİK EDEMEZ”
Bazı emlak işletmelerinin mal sahiplerini arayarak yeni kiracılarla daha yüksek kiralar vadettiğine dikkat çeken Akdoğan, konuya ilişkin şu bilgileri verdi: “Yetki belgeli emlak işletmeleri hizmet verdiği kişileri yasa dışı ve etik olmayan uygulamalara teşvik edemez. Haksız ve hukuka aykırı davranış ve ticari uygulamalarda bulunamaz. Eğer bu konuda kiracılar herhangi bir tespitte bulunurlarsa hemen Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi üzerinden bu işletmeleri şikayet edebilirler.”

“TAHLİHE HAKLARI YOK”
Akdoğan, ev sahiplerinin; yükümlülüklerini yerine getirdiği müddetçe kiracıları çıkaramayacağının altını çizdi: “Taşınmaz satışında bile mevcut kira kontratı devam eder. Yeni şart istenemez. Yeni kontrat gerekmez. Mevcut kiracılarda ise kira kontratı bir yıllık dahi olsa kira sözleşmesi otomatik uzar. Haklı bir neden olmadıkça örneğin kira bedelleri o bölgede yükseldi diyerek kiracının tahliyesi talep edilemez.

“YATIRIM TAVSİYEMİZ EV ALIP KİRAYA VERİN”
Kira artışlarının yılın 3. çeyreğinde üniversiteler açıldığı zaman daha da artacağını hatırlatan Akdoğan, yatırımcılara ev alıp kiraya vermelerini tavsiye etti.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir