Connect with us

Türkiye Gündemi

DİJİTAL TEKSTİL BASKISIYLA YÜZDE 600 SU TASARRUFU…

Moda endüstrisindeki büyüme tekstil baskısını da doğrudan etkiliyor ve dünya genelinde tekstil pazarında yılda 30 milyar metrekarenin üzerinde baskı yapılıyor. Tekstil sektöründe dijital baskı için kullanılan makinalar sayesinde yüzde 600’e kadar su tasarrufu sağlanıyor.

Global baskı federasyonu FESPA’ya göre dijital tekstil baskısı teknolojileri moda dünyasını “daha yeşil” bir hale getirmek için çalışıyor. Dünya nüfusu artmaya devam ettikçe, baskı sektörünün de büyüyeceği öngörülüyor. Bu büyümeyle birlikte doğa dostu, sürdürülebilir teknolojiler de önem kazanıyor.

Betül Binici-FESPA Eurasia’nın Fuar Müdürü

Betül Binici-FESPA Eurasia’nın Fuar Müdürü

“EN YENİ TEKNOLOJİLER YER ALACAK”
Avrasya Bölgesi’ndeki endüstriyel reklam ve baskı sektörünü buluşturan FESPA Eurasia’nın Fuar Müdürü Betül Binici, sektördeki en yeni teknolojilere ev sahipliği yapacaklarını söyledi: “FESPA Eurasia 2021, planlandığı gibi 2-5 Aralık tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nde (İFM) tüm önlemler alınarak düzenlenecek. Dijital mürekkep püskürtme işlemi, hem mürekkep hem de baskı teknolojisiyle daha yeşil, temiz bir ayak izi sunuyor. Fuar, bu yıl da sektördeki en yeni ve yeşil teknolojilere ev sahipliği yapacak.”

DÖNER SERİGRAFİ BASKIDA BÜYÜK MİKTARDA SU TÜKETİLİYOR
Tekstilde döner serigrafi baskıda büyük miktarlarda su ve mürekkep kullanılıyor. Döner serigrafi baskı yapılırken metre başına 35-60 cc oranında mürekkep tüketiliyor. Buna karşılık kumaşın yüzeyine mikro mürekkep damlacıkları püskürten Piezo elektrikli yazıcı kafalarını kullanan dijital tekstil baskısı, metre başına 6 ila 9 cc mürekkep kullanıyor.

DİJİTAL BASKI MAKİNALARI ÜRETİMDE KARBON AYAK İZİNİ AZALTIYOR
Sürdürülebilirlik amacı doğrultusunda dijital tekstil baskı makinaları üretimde karbon ayak izini büyük ölçüde azaltıyor. Döner kafalı bir yazıcıda yapılan 10.000 metrelik bir baskı çalışması, dijital yazıcının kullandığı 90 kilonun aksine 540 kilodan fazla mürekkep kullanacağı anlamına geliyor. Sulu mürekkep dispersiyonlarındaki ana bileşen su olduğundan, bu dijital tekstil baskı makinalarıyla yüzde 600 su tasarrufu sağlanabiliyor.

 

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir