Connect with us

Gündem

TAV, ALMATI HAVALİMANI’NIN İŞLETMESİNİ DEVRALDI

8 ülkede 15 havalimanı işleten TAV, Kazakistan’ın Almatı Havalimanı’nın işletmesini de devraldı. Şirket, 200 milyon dolar yatırımla Almatı’nın kapasitesini iki katına çıkaracak.

TAV ve VPE Capital’in oluşturduğu konsorsiyum, Mayıs 2020’de Almatı Havalimanı ve bağlantılı yiyecek-içecek ve yakıt işletmelerini satın almak üzere imza atmıştı. TAV’ın konsorsiyumda yüzde 85 payı bulunuyor.

 Sani Şener-TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı

Sani Şener-TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı

“TAV’IN KREDİBİLİTESİ AÇISINDAN ÖNEMLİ”
Covid-19 etkisiyle havacılık tarihinin en ciddi krizlerinden birinin yaşandığını ifada eden TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, devamında şunları dile getirdi: “Asya ve Avrupa arasındaki ana transit merkezlerinden Kazakistan’ın Almatı Havalimanı’nı satın alarak portföyümüze eklemekten mutluluk duyuyoruz. Asya’dan Avrupa ve Afrika’ya doğru havadan kurulan modern ‘İpek Yolu’nun önemli duraklarından birini işletmeye başladık. Havacılık tarihinin en ciddi krizlerinden birinin içinden geçerken bu projenin yurtdışı finansmanla tamamlanması, TAV’ın kredibilitesini göstermesi açısından da ayrıca önem taşıyor.”

“HER İKİ ÜLKENİN EKONOMİSİNE KATKI SAĞLAYACAK”
Orta Asya’nın coğrafi ve ekonomik olarak en büyük ülkesi Kazakistan’ın Türkiye’le köklü ilişkilerin yanı sıra; yaklaşık 3 milyar dolarlık ticaret hacmine sahip olduğunu hatırlatan Şener, “Kazakistan ve Türkiye arasındaki ticari ve turistik ilişkilere ve her iki ülkenin ekonomilerine çok ciddi bir katkımız olacağına inanıyoruz.”

2020’Yİ KARLA KAPATTI
Ülkenin bayrak taşıyıcı hava yolu Air Astana’nın ana üssü Almatı Havalimanı 2019’da bir önceki yıla göre yüzde 13 artışla 6,4 milyon yolcuya hizmet verdi. 2020’de Covid-19 kısıtlamaları nedeniyle 3,6 milyon yolcuya hizmet veren havalimanı buna rağmen yılı karla kapattı.

Almatı Havalimanına Türk Hava Yolları ve Pegasus direkt uçuyor.

Almatı Havalimanına Türk Hava Yolları ve Pegasus direkt uçuyor.

THY VE PEGASUS DİREKT UÇUYOR
Bek Air, SCAT Airlines ve Qazak Air’in de üs olarak kullandığı limana; Türk Hava Yolları ve Pegasus’un direkt uçuşları bulunuyor. 2019’da 26 yolcu ve sekiz kargo havayolu Almatı’dan uçuş gerçekleştirdi. Yolcu trafiğinin yarısını Air Astana üstlenirken kargoda ilk sırada THY yer alıyor.

YENİ DIŞ HAT TERMİNALİ YAPILACAK
TAV, yaklaşık 200 milyon dolar yatırımla Almatı’ya yeni bir dış hatlar terminali inşa edecek. Yeni terminalin iki ila üç yıl içinde tamamlanarak devreye girmesi planlanıyor. Yeni terminalle birlikte limanın kapasitesi ikiye katlanarak yıllık 14 milyon yolcunun üzerine çıkması öngörülüyor.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir