Connect with us

Gündem

BIONTECH Mİ SINOVAC MI?

Covid-19’a karşı geliştirilen aşılar, salgının seyri açısından umut verse de, yan etkileri konusunda kafalarda soru işaretleri var. İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nail Özgüneş, aşı tercihinde dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

“Biontech aşısı ölü aşı olmadığı için bağışıklığı baskılanmış kişiler için uygun değil. Hangi aşı müsait ise o yapılmalıdır.” diyen İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nail Özgüneş, Covid-19 aşıları hakkında merak edilen önemli detaylara açıklık getirdi.

AŞILAR MUTASYONLU VİRÜSLERE KARŞI ETKİLİ Mİ? AŞILARIN YAN ETKİLERİ VAR MIDIR?
“Bu aşılar, günümüzde mutasyonlu virüslere karşı da etkili olarak kabul ediliyor. Genel anlamda önemli yan etkileri olmadığı kabul edilmekle birlikte, İngiltere’de uygulanan AstraZeneca aşısının kan pıhtısı oluşturduğu iddiası üzerinde ısrarla duruluyor.”

 Prof. Dr. Nail Özgüneş-İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı

Prof. Dr. Nail Özgüneş-İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı

AŞILAR ÖLÜM ORANINI AZALTTI MI?
“Henüz, böyle bir iddia için zaman erken olmakla birlikte; mümkün gibi görünüyor. Öte yandan aşıya rağmen hastalığı geçirenlerin hafif geçirdikleri gözleniyor.”

COVID-19 ATLATAN KİŞİLER AŞI OLMALI MI?
“Bugünkü bilgilerimize göre Covid-19 geçirseniz bile, aşı yaptırmanızı önermekten başka çaremiz yok. Hastalığı geçiren kişiler aşı olduğunda herhangi bir zarar görülmedi.”

YERLİ AŞI COVID-19’LA SAVAŞIRKEN BİZLERE UMUT OLUR MU?
“Evet, yerli aşı ülkemiz için umut olabilir. Çünkü bu aşıya çok rahat ulaşacağız anlamına gelir. Yeterli sayıda vatandaşımız aşılanabilir. Böylelikle salgınla olan mücadelemizde bizleri iyi bir noktaya getirecektir.”

AŞININ 2.DOZUNU YAPTIRMADIĞIMIZDA HAYATİ RİSK OLUŞUR MU?
“Evet, aşının ikinci dozunu yaptırmadığımızda hayati risk olabilir. Daha bugün 3. doz aşıdan bile söz ediliyor. Bu nedenle randevu aldıktan sonra aşı yaptırmaya gitmeyenler tekrar düşünmeliler.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir