Connect with us

Finans & Ekonomi

2021 OCAK-ŞUBAT’TA EN FAZLA SÜT ÜRÜNÜ ÇİN’E SATILDI…

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Bedri Girit, Çin’in 9,3 milyon dolarla 2021 Ocak – Şubat döneminde en fazla süt ürünü ihraç edilen ülke olduğunu açıkladı.

 

Ticaret Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliğinde yürütülen çalışmalar neticesinde, Çin’e süt ve süt ürünleri ihracatı önündeki engel 2020 Mayıs’ta ortadan kalkmıştı. Türk süt ürünleri ihracatçıları Çin pazarına hızlı giriş yaptı.

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) verileriyle, 2020 Mayıs-Aralık döneminde Çin’e 14,6 milyon dolar; 2021 yılının ilk ayındaysa 9,3 milyon dolarlık süt ürünü ihraç edildi. Peynir altı suyu süt ürünleri içinde 8,3 milyon dolarla en büyük paya sahip.

Bedri Girit- Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı

“ÇİN’DE ARTIK RAFLARDA DA VARIZ”
54 firmanın Çin’e süt ürünü ihracat izin aldığı bilgisini paylaşan Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Bedri Girit, “İlk başlarda süt tozu ile başlamıştık. Sanayi kısmına gönderiyorduk. Peynir altı suyu da ihracatımızda bu ülkeye ilk sırada. Ancak sevindirici olan Türk firmalarının başarılarıyla artık raflarda da yer alıyoruz. Son tüketiciye kadar ulaştırabiliyoruz.” dedi.

“ÇİN PAZARI SAYESİNDE SÜT ÜRETİCİLERİ NEFES ALACAK”
Katma değeri yüksek ürünlerle pazardan daha fazla pay almasını istediklerini kaydeden Girit, şunları söyledi: “Daha önceki beyanatlarımızda Çin pazarında kalıcı olmak istediğimizi söylemiştik. Kalıcı olduğumuz gibi pazardaki payımız da giderek artıyor. Çin’in 6 milyar dolarlık süt ürünleri ithalatına bakıldığında küçük bir miktar olsa da bizim için önemli. Yılın ilk ayında yakaladığımız 9,3 milyon dolarlık ihracat başarısının yıl boyunca devam edeceğini öngörüyoruz. Uzun vadede ise bu rakamları katlamak istiyoruz. Çin pazarı sayesinde süt üreticilerimizin nefes alacağına inanıyoruz.”

2020’DE ÇİN 14,5 MİLYON DOLARLA YEDİNCİ SIRADAYDI
Türkiye’den 2020 yılında Çin’e 301 milyon dolarlık süt ürünü ihracı gerçekleşti. 61 milyon dolarla Irak ilk sırada yer aldı. Onu 42 milyon dolarla Suudi Arabistan ve 22 milyon dolarla Birleşik Arap Emirlikleri izledi. Çin, 14,5 milyon dolarla ihracatla yedinciydi.

2021 OCAK-ŞUBAT’TA 9,3 MİLYON DOLARLA ÇİN BİRİNCİ OLDU
2021 Ocak – Şubat döneminde Türkiye’nin süt ürünleri ihracatı yüzde 26’lık artışla 32,8 milyon dolardan 41,2 milyon dolara yükseldi. Çin, 9,3 milyon dolarla zirvenin yeni sahibi oldu. 2020’nin birincisi Irak 7,1 milyon dolarla ikinciliğe geriledi. Birleşik Arap Emirlikleri de 3,4 milyon dolarla yerini korudu.

 2021 Ocak – Şubat döneminde Türkiye’nin süt ürünleri ihracatı yüzde 26’lık artışla 32,8 milyon dolardan 41,2 milyon dolara yükseldi. Çin, 9,3 milyon dolarla zirvenin yeni sahibi oldu.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir