Connect with us

Finans & Ekonomi

MERKEZ BANKASI BAŞKANI GÖREVDEN ALINDI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Naci Ağbal’ın görevine son verildi ve yerine Şahap Kavcıoğlu getirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı atama kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre Ağbal, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 35’inci maddesi ile 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 2’inci maddesi kapsamında görevden alındı. 

Naci Ağbal-TCMB eski Başkanı

18 Mart tarihinde Merkez Bankası politika faizini 200 baz puan arttırdı. Bu kararın arkasında bir hafta evvel açıklanan ekonomik paketin, en azından tek başına dövizdeki yükseliş trendini durduramaması karşısında banka yönetimi ek tedbir olarak politika faizlerini 200 baz puan yükselttiğini açıklamıştı. Görünen o ki, Ağbal yönetimindeki TCMB da, Cumhurbaşkanı’nın beklentilerini karşılayamadı. Göreve geldiği 8 Kasım 2020 tarihinden bu yana toplamda 875 baz puan faiz artışı kararı veren Ağbal’ın bu kararlarının Beştepe tarafından pek de onaylanmadığı da böylece ortaya çıkmış oldu. Naci Ağbal görevinden azledilen Murat Uysal yerine atanmıştı.

Anlaşılan o dur ki, Sayın Erdoğan faiz konusundaki iktisadi görüşünü halen sürdürmekte.

Açıklamanın saati göz önüne alındığında hem Türkiye, Avrupa hem de Amerika da piyasaların kapanması özellikle beklenerek yapılmış gibi duruyor. Piyasaların hafta sonu olması sebebiyle, özellikle Pazartesi gününden itibaren, TCMB yönetiminin artık mutat hale gen bir şekilde atanma ve azil sürecine ne tepki vereceği merak konusu. Türkiye’nin CDC risk puanını düşürecek politika ve eylemlerin neler olacağını planlamak ve yerine getirmektense Cumhurbaşkanı Erdoğan 26. Dönem AKP Parti Milletvekili Şahap Kavcıoğlu’nu göreve getirmeyi tercih etti.

Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu-TCMB’nin yeni Başkanı

Halefine göre kamu ve makro ekonomi tecrübesi hayli yüksek olan Ağbal yerine, Kavcıoğlu’nun performansının hem Beştepe, hem de piyasalar tarafından dikkatle izleneceği gözükmektedir. Tabi ki zaten bilinmekte olan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının özerkliğinin hiç bir şekilde kalmadığı, malumun ilanı şeklinde tüm piyasalara ve derecelendirme kuruluşlarına bir kez daha gösterilmiş oldu.

Sayın Kavcıoğlu’nun milletvekili olduğu sürece gerçekleştirdiği faaliyetleri de TBMM ye ait https://www.tbmm.gov.tr/develop/owa/genel_kurul.konusmaci_tutanak?pkonusmacisicil=7334&pdonem=26  bağlantısından incelenebilir. Kendisi 3 adet kanun teklifinde imzası olan ve Bayburt’un düşman işgalinden kurtuluşu ve yemin konuşması dahil, meclis kürsüsünde 13 kez yer almış bir milletvekilimizdir. Bu arada TCMB Başkanlığı bir Bayburtludan diğer Bayburtluya geçmiş olması da ilginç bir not olarak arşivlere girdi.

Yeni TCMB Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu’nun öz geçmişi: 

Bayburt’ta 23 Mayıs 1967’de doğan Kavcıoğlu, Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü’nü bitirdi.

İstanbul Üniversitesi Muhasebe Enstitüsü’nü denetim uzmanı olarak bitiren Kavcıoğlu,  İngiltere Hastings College’ta işletmecilik üzerine eğitim gördü.

Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsünde yüksek lisansını ve doktorasını tamamlayan Kavcıoğlu, Esbank TAŞ ve Türkiye Halk Bankası AŞ’de çeşitli görevlerde yer aldı.

26. dönem Bayburt milletvekili olan Kavcıoğlu, evli ve 3 çocuk babası.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir