Connect with us

Türkiye Gündemi

“ÇEVRE MEVZUATINA UYMAYAN” TERMİK SANTRALLERE KİLİT VURULACAK…

TEMA Vakfı, “kömürlü termik santrallerin çevre mevzuatına uyum sağlamaları için 31.12.2019’a dek tanınan muafiyet süresinin bitmesinden 5 gün önce yapılan yönetmelik değişikliğinin iptaline ilişkin” 2020 yılının şubat ayında dava açmıştı. İlgili maddenin “hukuka, kamu yararına aykırı olduğu ve değişikliğin çevreye ve insan sağlığına geri dönüşü olmayan zarar vereceği” gerekçesiyle açılan davada, T.C. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu yürütmeyi durdurma kararı verdi.

TEMA Vakfı’nın açtığı davada verilen yürütmeyi durdurma kararının gerekçesinde; “santrallere 31.12.2019 tarihine kadar tanınan muafiyet süresinin söz konusu santrallerin gerekli yatırımları yapmaları için yeterli olduğu” vurgusu dikkat çekti.

DANIŞTAY İDARİ DAVA DAİRELERİ KURULU: HUKUKA UYGUN DEĞİL
İlgili kararda; “termik santrallerin faaliyetleri sonucu oluşan atıkların; toksik nitelik taşıdığı, yer altı ve yüzey suları ile tarım alanlarını kirlettiği, çevre ve insan sağlığı açısından olumsuz etkilerinin bulunduğu da” yer aldı. Riskli atıkların depolanmasına “çevre yatırımları yapılmadan, içeriği ve ayrıntısı belli olmayan bir akademik rapora dayandırılarak” devam edilmesinin “hukuka uymayacağı” ifade edildi.

KAPANMASI GEREKEN SANTRALLERİN FAALİYETİ SÜRECEKTİ
Dava konusu yönetmelik değişikliğinde bahsi geçen kömürlü termik santrallere, “çevre mevzuatına uyum sağlamaları ve gerekli yatırımlarını tamamlamaları amacıyla 31.12.2019 tarihine kadar” süre tanınmıştı. Madde gereği, belirtilen sürede çevre yatırımlarını tamamlamayan termik santrallerin faaliyetlerinin durdurulması gerekmekteydi. Bu kapsamda “düzenli kül depolama alanlarına ilişkin çevresel eksiklikleri olan santrallerin faaliyetlerinin durdurulması gerekirken”, yatırım için verilen son sürenin bitmesinden beş gün önce gerçekleşen bir yönetmelik değişikliğiyle santrallerin çalışmasının önü açılmıştı.

ÇEVRE YATIRIMINI TAMAMLAMAYAN SANTRALLER DURDURULMALI
Kömürlü termik santral atıkları; baca gazı ve kül depolama sahalarındaki eksiklikler nedeniyle bölgelerindeki yer altı ve yüzey sularını, tarım alanlarını ve halk sağlığını derinden etkileme potansiyeline sahip, özel koruma tedbirleri gerektiren atıklar arasında yer alıyor. Bu nedenle yürütmeyi durdurma kararının gereği yerine getirilip; “başta Muğla Yatağan ve Kütahya Seyitömer” çevre yatırımlarını tamamlamamış tüm santrallerin faaliyetlerinin “yatırımlar tamamlanana kadar” durdurulması gerekiyor.

Deniz Ataç-TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı

Deniz Ataç-TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı

“İKLİM KRİZİNİN BAŞLICA NEDENLERİNDİN BİRİ”
TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, ekosisteme zarar verdiğinin altını çizdiği kömürlü termik santrallere ilişkin şunları söyledi: “Kömürlü termik santraller, arazi kullanımı ve oluşturduğu kirlilik nedenleriyle ekosistem üzerinde büyük baskı yaratmakta ve iklim krizinin başlıca nedenlerinden biri olarak gösterilmektedir. Ülkemizin, termik santrallere yatırım yapmak yerine; enerji verimliliğini en üst seviyeye çıkararak, alternatif enerji kullanımı üzerine araştırma yaparak kömürlü termik santrallerden çıkışı adil bir dönüşüm ile sağlayacak gücü ve potansiyeli vardır.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir