Connect with us

Gündem

DİKİLİ’YE AVRUPA’NIN EN BÜYÜK YEŞİL ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ….

Avrupa ve Türkiye’nin en büyük Yeşil Organize Sanayi Bölgesi (OSB) İzmir-Dikili’de kuruluyor. Dikili Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde; Ege Bölgesi’ndeki yaş meyve sebze üretimi artacak, istihdam sağlanacak ve yenilenebilir jeotermal enerjiyle üretim yapılacak.

Tüm enerjisini kendi bünyesinde sağlayan yenilenebilir yeşil bir “OSB” çalışması olacak proje ile Avrupa ve Türkiye’nin en büyük topraksız, tam otomasyonlu, ısıtma için yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanan modern sera ve tarımsal sanayi kümelenmesi yapılacak. Atık su tesisiyle su yönetimi sağlanarak tüm atıklar değerlendirilecek.

Hayrettin Uçak-Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı

Hayrettin Uçak-Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı

“İHRACATI 10 MİLYAR DOLARA ÇIKARMAYI HEDEFLİYORUZ”
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, projeyle tarım ürünleri ihracatının artacağını dile getirdi: “Proje yatırımcısı ile buluştu ve parsel satışları başladı. Yatırımcılar sera parseli ve sanayi parseli şeklinde yatırımlarını yapabilecek. Proje kapsamında 80 bin ton yaş meyve sebze üretimi planlanıyor. Bu projenin ülkemizdeki meyve çeşitliliği ve kalitesine olumlu katkıları olacağına inanıyorum. 2020 yılında 1 milyar 40 milyon dolarlık kısmı taze meyve sebze ve meyve sebze mamulleri olmak üzere 5 milyar 100 milyon dolarlık tarım ürünleri ihracat rakamına ulaştık. Dikili TDİOSB ve sonraki süreçte bölgemizde kurulacak tarım organize sanayi bölgeleriyle tarım ürünleri ihracatımızı 10 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz.”

Birol Celep-Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı

Birol Celep-Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı

“ÜRETTİKÇE EKONOMİMİZ GÜÇLENECEK”
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep, iş hayatının Covid-19 salgını nedeniyle zor bir dönemden geçtiğini ifade etti: “Yatırımcı olarak, ihracatçı olarak zor günlerden geçiyoruz ama şu gerçeği çok iyi biliyoruz üretmek zorundayız, ürettiğimiz sürece ekonomimiz güçlenecek. Bu zorlukta bize destek veren Tarım ve Orman Bakanlığı’na teşekkür ediyoruz. Tarıma dayalı üretim yapan firmalarımızı Dikili TDİOSB’ye yatırım yapmaya davet ediyoruz.”

Mustafa Terci-Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı

Mustafa Terci-Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı

“TARIMSAL ÜRETİME İVME KAZANDIRACAK”
Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Terci, Dikili TDİOSB’nin iyi altyapıya sahip, doğru yere tasarlanan bir proje olduğunu ve Ege Bölgesi’nin tarımsal üretim ile ihracatın ivme kazanacağını kaydetti.

 Dr. Hitay Baran-Dikili Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Müdürü

Dr. Hitay Baran-Dikili Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Müdürü

“FİRMALARI YATIRIMA DAVET EDİYORUZ”
İzmir’in kuzeyinde Bergama Organize Sanayi Bölgesi ve ESBAŞ’ın kuracağı Batı Anadolu Serbest Bölgesi’nin de yer aldığını belirten Dikili Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Dr. Hitay Baran, şunları söyledi: “İzmir – İstanbul çevreyolu, Çanakkale Boğaz Köprüsü projesi, Dikili Limanına 7 km, Çandarlı Limanı’na 25 km ve Alsancak Limanına 110 km’lik mesafe, proje alanı ve çevresinde yüksek teknolojik sera firmalarının bulunması İzmir’in kuzeyini cazip kılıyor. Tarım sektöründeki firmalarımızı jeotermal enerjiyle üretim olanağı sağlayan Dikili Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ne yatırım yapmaya davet ediyoruz. Sera adaları ve sanayi adalarına yatırım planlanıyor. 83 sanayi parselimizin 15 tanesini sattık, 2021 yılı sonuna kadar yüzde 50 parselimizi satmayı hedefliyoruz.”

Fatih Üçgün-Dikili TDİOSB Proje Danışmanı

Fatih Üçgün-Dikili TDİOSB Proje Danışmanı

“ENERJİ KAYNAKLARI EN VERİMLİ ŞEKİLDE KULLANILACAK”
Jeotermal enerji kaynaklarının, tam otomasyonlu merkezi ısıtma sistemiyle “en verimli şekilde” kullanılacağının altını çizen Dikili TDİOSB Proje Danışmanı Fatih Üçgün, “Üretim ve reenjeksiyon kuyuları ile tamamen kapalı devrede tekniğine uygun jeotermal üretim yapılacak. Bölgedeki tüm jeotermal kaynakların tek merkezden yönetimiyle jeotermal kaynağın yenilenebilir özelliği korunacaktır. Güneş enerji panelleri kurulacak. Kullandığımız enerjinin yüzde 100’ünü kendimiz yenilenebilir enerjiden sağlayacağız. Yatırımcılar, 5. Bölge teşviklerinden yararlanabilecek.” dedi.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir