Connect with us

Türkiye Gündemi

2020’DE REKOR EMLAK SATIŞI…

2020’de konut satışları 1,5 milyona ulaşarak rekor kırdı. En çok konut İstanbul’da satıldı. Konutder Yönetim Kurulu Başkanı Z. Altan Elmas, emlak sektörünün 2020 yılındaki performansını anlattı. 

Konutder ile Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Z. Altan Elmas, konut satışlarının 2020 yılında 2019’a nazaran  yüzde 11,2 artığını açıkladı: “Geçen yılı, 1 milyon 499 bin 316 konut satışıyla rekorla kapatıldı. İstanbul, 265 bin 98 konut satışı ve yüzde 17,7 ’yle en yüksek paya sahip oldu. Geçtiğimiz yıla göre yaklaşık 100 binlik artış sağlandı.”

İpotekli konut satışlarının 2020 Aralık’ta 2019 Aralık’a kıyasla yüzde 70,9 azalarak 14 bin 631’e gerilediğine dikkat çeken Elmas;  söz konusu düşüşün faiz oranlarının eylül ayı itibarıyla kademeli şekilde yükselmesinden kaynaklandığını ve “toplam konut satışları içindeki ipotekli payının yüzde 13,8 olduğunu” belirtti.

Z. Altan Elmas- Konutder ile Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı

“EMLAK SEKTÖRÜ DE COVID-19’DAN ETKİLENDİ”
Elmas, geçtiğimiz yılın mart ayından bu yana tüm dünyada etkisini hissettiren Covid-19 salgınının emlak sektörüne de olumsuz yansıdığını ifade etti: “Salgın etkisiyle ekonomik faaliyetler sekteye uğradığı için konut satışlarında da azalma yaşadık. Ancak alınan sıkı tedbirler ve kampanyalarla sektörde hareketlenme başladı.”

“HAZİRAN’DA REKOR SATIŞ”
Haziran’da başlayıp; yaklaşık 3 ay süren “düşük faizli kampanya döneminde” sektörün toparlandığını ve sene içindeki “en yüksek satışın” bu aylarda gerçekleştiğini vurgulayan Elmas, eylül ve ekim aylarında “faiz artışı” sebebiyle düşüş yaşandığını kaydetti.

“2020’DE YABANCIYA 40 BİN 812 KONUT SATTIK”
Elmas geçtiğimiz yıl yabancı alıcılara 40 bini aşkın satış yapıldığı bilgisini aktardı:  “2020’de yabancıya; yüzde 10,3’lük bir azalmayla 40 bin 812 konut satışı gerçekleşti. Yabancılar 19 bin 175 konut alımı ile en çok İstanbul’u tercih etti. İkinci sırayı 7 bin 735 satış rakamıyla Antalya aldı. Yılın son çeyreğinde ise; tüm zamanların en yüksek “yabancıya satış” rakamlarına ulaştık.”

“YENİ PAZARLAR: HİNDİSTAN VE PAKİSTAN…”
Emlak sektöründe yeni pazarlara işaret eden Elmas, “Son dönemde özellikle Pakistan ve Hindistan gibi yeni pazarlardan talep gelmeye başladı. 2021’de bu talebin daha da artmasıyla birlikte; yabancıya satışta müşteri çeşitliliği ve yeni pazarların keşfedilmesini bekliyoruz.” dedi.

“FAİZ VE FİYAT ARTIŞINA RAĞMEN SEKTÖR YENİ YILDAN UMUTLUYUZ”
2020’de artan maliyetlerin konut fiyatlarına yansıtılmadığını ve durum buyken “emtia fiyatlarındaki” artışın son 6 ayda sektörü hayli zorladığını hatırlatan Elmas, şunları dile getirdi: “Yeni yılda kademeli fiyat artışı ve faizlerde de yükselme bekleniyor. Covid-19 salgınının kontrol altına alınmasıyla birlikte; ertelenmiş taleplerin, yabancıya satışın ve gayrimenkulün ‘bir yatırım aracı’ biçiminde tekrar gündeme geleceği öngörüldüğü için yılın ikinci çeyreği umut vaat ediyor. Öte yandan, kentsel dönüşüm mecburi görülürken; hem istihdam hem de diğer sektörlere katkı açısından, yeni projelerin üretimi de desteklenecektir.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir