Connect with us

Türkiye Gündemi

ELEKTRİK TASARRUFUNA DAİR DOĞRU VE YANLIŞLAR

Kış aylarında enerji kullanımı artıyor. Tarifelere zam da gelince tüketiciler haliyle tasarrufa yöneliyor. Elektrik tedarikçileri karşılaştırma sitesi encazip.com, tasarruf konusunda doğru bilinen yanlışlara dikkat çekti. 

11-17 Ocak Enerji Tasarrufu Haftası’nda “elektrik tasarrufu” konusunu ele alan encazip.com tüketicilere yönelik önemli bilgiler yayınladı.

Evde değilken ısıtmayı açık bırakmak enerji tasarrufu sağlar: YANLIŞ!
DOĞRUSU: Birçok kişi kombiyi veya ısıtmayı ev dışındayken açık bırakmanın tasarruf sağlayacağını düşünüyor. Ancak ısıtmayı tüm gün “düşük ısıda” bırakmanın daha ucuz olduğu fikri gerçeği yansıtmıyor. Isıtmayı sadece ihtiyaç olduğunda kullanmak tasarruf etmenin en doğru yolu. Burada bir diğer önemli konu ise; evi ısıtmak için gerekli enerji miktarı. Her ne kadar iyi yalıtım yapılsa da kaçaklar mutlaka oluyor; bu da daha çok enerji harcanmasına neden oluyor. Bu nedenle ısıtma sisteminin sadece kullanılacağı zaman açılması/yakılması daha uygun olacaktır.

Sıcak su kazanını her zaman açık bırakmak enerji tasarrufu sağlar: YANLIŞ!
DOĞRUSU: Uzmanlar, merkezi ısıtma sistemi varsa; sistem zamanlayıcısını ayarlamanın doğru olacağını savunuyor. Böylece sıcak su ihtiyacı olduğunda ulaşılabiliyor. Bununla birlikte, gün boyunca soğumasını önlemek için sıcak su deposunun iyi yalıtıldığından emin olmak gerekiyor.

Şarj aletleri prize takıldığında cihaz bağlı değilken elektrik harcamaz: YANLIŞ!
DOĞRUSU: Şarj cihazları; hem telefon hem de laptop, kullanılmadığı sürede fişten çekilmeli. Birçok şarj aleti, prizde bırakıldığında enerji kullanıyor. Oyun konsolları, dizüstü bilgisayarlar ve TV’ler de bunlara dahil. encazip.com verilerine göre bu aletler kullanılmadığı zamanlarda da prizde kaldığında yılda 300 TL’lik bir harcama sağlıyor.

Elektrikli ısıtıcılar, merkezi ısıtmadan daha ucuzdur: YANLIŞ!
DOĞRUSU: Elektrikli ısıtıcılar, en pahalı ısıtma biçimlerinden biri. Evi ısıtmanın en ekonomik yolu ise termostatik radyatör vanaları, oda termostatı ve zamanlayıcı ile verimli bir gaz merkezi ısıtma sistemi kullanmak.

Radyatörlere ayrı ayarlar yapmak tasarruf sağlamaz: YANLIŞ!
DOĞRUSU: Radyatörlerinin ne kadar çok kalemi kontrol edebilirse o kadar iyi. En çok zaman geçirilen bir odadaki ısıtmayla, gün içinde kullanılmayan odanın ısısını farklı ayarlayarak tasarruf sağlanabilir. Bu nedenle ısıyı kontrol etmek için bir termostat ve kullanılmayan odalarda ısıtmayı azaltmak için termostatik radyatör valfleri kullanılmalı.

Isıtılmayan odaların kapısını kapalı tutmak fayda sağlamaz: YANLIŞ!
DOĞRUSU: Kullanılmayan odaların kapısını kapalı tutmak gerekir. Radyatörler, elektrikli panel ısıtıcıları ve konveksiyon ısıtıcıları, bir odada sıcak hava akımı oluşturarak çalışır. Sıcak hava yükseldikçe, odanın diğer tarafına döner, soğur ve alçalır ve tekrar ısıtmak için zemine geri döner. Kapıları kapatmak, bu akımın belirlenen alanda kalmasını sağlar ve soğuk havanın girmesini durdurur.

Çamaşır kurutma makinesi fazla elektrik tüketmez: YANLIŞ!
DOĞRUSU: Çamaşır kurutma makineleri en çok elektrik tüketen elektrikli ev aletlerindendir. Giysileri iç mekanlarda kurutmak daha fazla avantaj sağlar. Hem tasarruf sağlanır hem de giysiler doğal kurutmayla daha az yıpranır.

Elektriği gece tüketmek her zaman daha avantajlı: YANLIŞ!
DOĞRUSU: Tüketiciler özellikle elektrik tedarikçileri ile görüşüp “üç zamanlı elektrik tarifelerine” geçmeleri gerekir. Eğer geçiş yapmazlarsa elektrik enerjisi günün her saatinde aynı fiyatta olur; gece daha çok elektrik kullanmanın faturaya herhangi bir olumlu yansıması olmaz.

Elektrik enerjisi fiyatını devlet belirler: YANLIŞ!
DOĞRUSU: Tüketiciler genellikle tek bir elektrik tedarikçisinden devletin belirlediği fiyatlardan elektrik hizmeti aldığını düşünüyor. Ancak, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) aldığı son kararla birlikte aylık 74 TL ve üzerinde elektrik faturası ödeyenler elektrik şirketi değiştirip daha ucuz fiyattan elektrik tüketebiliyor. Bu kapsamda yaklaşık 25 milyon tüketici elektrik tedarik şirketini değiştirerek ayda ortalama yüzde 15 daha ucuz elektrik faturası ödeyebiliyor.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir