Connect with us

Türkiye Gündemi

“TÜRKİYE, BLOK ZİNCİR DOSTU BİR ÜLKE HALİNE GELEBİLİR”

Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi İş İnsanları Derneği (DOSABSİAD), üyelerini dijital dünyaya hazırlıyor. Derneğin Stratejik Yönetim Danışmanı Erkin Şahinöz, online ortamda gerçekleşen eğitim programında üyelere blok zincir uygulamaları, kripto paralar, merkeziyetsiz finans (DEFİ) uygulamaları ve borsa hakkında fonksiyonel bilgiler aktardı. 

 

Erkin Şahinöz-DOSABSİAD Stratejik Yönetim Danışmanı-ABD Merkez Bankası (FED) Eski Araştırma Direktörü 

Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi İş İnsanları Derneği (DOSABSİAD) Stratejik Yönetim Danışmanı ve ABD Merkez Bankası (FED) Eski Araştırma Direktörü Erkin Şahinöz,  dernek üyelerine yönelik 3 saat süren online eğitimde, Türkiye’yi “blok zincir dostu bir ülkeye” çevirebileceklerini söyledi.

“KÜRESEL EKONOMİ BÜYÜYOR”
Küresel ekonominin büyüdüğüne işaret eden Şahinöz, “Dünya piyasalarında aşı çalışmalarını nedeniyle şu anda büyük bir coşku yaşanıyor; bunun nedeni de piyasaların aşıya endeksli olması. Dolayısıyla müthiş bir iyimserlik hakim. Küresel ekonomi büyüyor. V tipi bir büyüme var; hatta virüs öncesinden daha hızlı büyüyor. Finansal piyasalarda 2021 yılında yeni rekorlar kırılabilir. Bu durum Türk borsası için de geçerli.” dedi.

 

“ÇİN’DE SON 8 YILIN EN BÜYÜK BÜYÜMESİ”
Şahinöz, hizmet sektöründe global ölçekli büyümeye dikkat çekti: “Amerika ve Çin’deki hizmet sektöründeki büyüme dünyayı da etkiliyor. Çin’in son 8 yılın en büyük büyümesini yaşıyor. Avrupa bu alanda biraz geriden geliyor. Türkiye, Amerika ve Çin’e kıyasla daha yavaş büyüyor. Önümüzdeki 3 aya baktığımızda büyüme devam edecek. Nisan’dan sonra hizmet sektöründe önemli bir büyüme bekliyorum. Bunun aşı ile de ilgilisi yok. Kısıtlamalar kalkacak.”

“SERMAYE VE AKIL, BLOK ZİNCİR DOSTU ÜLKELERE YÖNELİYOR”
6 yıldır kripto paranın “ön plana çıktığını” belirten Şahinöz, şunları dile getirdi: “Geçtiğimiz beş yıl eğitim ve ne yapabiliriz düşüncesiyle geçti. Son bir yıldır artık sahadayız. Burada tek arzumuz devletin desteği ve buna uygun bir ekosistem yaratması. Mevzuatta olmayan yerlerden dolanarak bu işi yapmak yerine ülkemizi blok zincir dostu bir ülkeye çevirebiliriz. İsviçre bu konuda erken davrandı. Dünyanın en kripto para dostu ekonomisini, ekosistemini yaratıyor. Dolayısıyla sermaye ve akıl oraya doğru gidiyor. Bu işle uğraşan dünyada önemli sayıda zeka var. Bu insanları ülkesine çekiyor. Potansiyel yatırımcıyı da ülkesine çekiyor. Bizim de burada buna olanak sağlamamız lazım. Türkiye’de blok zincir tarafından münferit projeler var.”

“BITCOIN EN GÜVENİLİR KRİPTO PARA”
Şahin, “şu anda piyasada 8 bin çeşidi olduğunu” kaydettiği kripto paraya dair şu bilgeleri verdi: “Aslında bir kripto para rallisi demiyorum buna, Bitcoin rallisi diyorum. Çünkü artık kurumsal talep görüyor. Dolayısıyla bu talep yüzünden zaten Bitcoin bu kadar düzeltmesiz yükseliş yaşadı. Bitcoin sadece ödeme sağlıyor, fakat dünyanın en güvenilir kripto parası.”

“ETHER, HAK ETTİĞİ DEĞERİ GÖRMÜYOR”
Kripto paralardan Ether’in “hak ettiği değeri görmediğini” savunan Şahinöz, kanaatini şöyle gerekçelendirdi: “Ether, bin 300 dolarlarda. Hala hak ettiği yerde değil. Bence Ether dünyanın en muhteşem kripto parası. Bir kere koşullu ödeme özelliği sağlıyor. Ticaret için en uygun kripto para birimi. Kurucusu Vitalik Buterin, çıkarken bir hata yaptı, arzını sınırsız yaptı. Arzı sınırsız olunca bir şeyin prim kabiliyeti de yükselmiyor. Ama yaptıkları şey çok özel. Daha bir sürü kripto para var. Gelecek olanlar var. Onları kaçırmamamız lazım. Kripto para hikayesi daha çok milyarder yaratmaya devam edecek.”

KRİPTO PARADA ÜÇ KRİTER: HIZ, ÖLÇEKLENEBİLİRLİK VE GÜVEN…
Şahinöz “kripto para” yatırımı düşünenlere “Kripto paraya yatırım yaparken bakmanız gereken üç konu var. Hız, ölçeklenebilir olması ve güvenli olması. Bu özellikle önemli. Kripto paraya yatırım yapıyorsanız, borsada değil cüzdanda tutun.” tavsiyesinde bulundu.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir