Connect with us

Türkiye Gündemi

“NANO-KİL” KATKILI AMBALAJ GIDA İSRAFINI ÖNLEYECEK

Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde (SUNUM) geliştirilen ve gıdaların raf ömrünü uzatan patentli “nano-kil katkılı gıda ambalaj” teknolojisi, “TreeT BUBA” Tarım ve Teknoloji şirketince lisanslandı. Söz konusu ambalaj filmleri tüketicinin kullanımına sunulacak. 

 

Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (SUNUM) Araştırmacısı Hayriye Ünal önderliğindeki ekip tarafından aynı üniversitenin Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyeleri Yusuf Menceloğlu ve Fevzi Çakmak Cebeci ile Tümleştirilmiş Üretim Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Merkezi (TÜMER) Araştırmacısı Serkan Ünal’ın danışmanlığında geliştirilen “kil nanotüpleri” içeren ambalaj; ABD, Türkiye ve 5 Avrupa ülkesinde patent aldı.

TÜBİTAK’IN DESTEKLEDİĞİ 14 PROJE ARASINDA…
TreeT BUBA Tarım ve Teknoloji şirketince lisanslanan patent için “TÜBİTAK Patent Lisans çağrısına” yapılan proje başvurusunu TÜBİTAK başarılı gördü ve desteklenen 14 proje arasına dahil etti. Gıdaların raf ömrünü uzatan ambalaj filmleri önümüzdeki dönemde kullanıma girecek.

Hayriye Ünal-Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (SUNUM) Araştırmacısı

“GIDA İSRAFINI ÖNLEYECEK”
SUNUM Araştırmacısı Ünal, geliştirdikleri ambalaj filmlerinin; “gıda güvenliğini korumaya” yardım edeceğini, bozulma kaynaklı ekonomik zararı azaltarak “israfını önleyeceğini ve “bütçeye katkı sağlayacağını” belirtti.

SEBZE VE MEYVELERİN RAF ÖMRÜ UZAYACAK
Geliştirilen ambalaj malzemesi; gıdaların bozulmalarını önlemeyi hedefliyor. Nano-kil içerikli ambalaj filmi; meyve ve sebzelerden salınan ve bozulmalarına yol açan gazları emebiliyor. Ayrıca anti-bakteriyel ajanlarla katkılandırıldığında, gıdaların üzerinde bakteri oluşumu engelliyor. Nano-kilin ambalaj içinde yer alması bir bariyer özelliği sağlıyor ve bozulmaya yol açacak gazların içeri girmesine mani oluyor. Araştırmalarda; buzdolabında saklandığında bile çabucak bozulabilen domates, çilek, yeşillikler, muz ve tavuğun raf ömürlerinin geliştirilen ambalaj filmleriyle paketlendiklerinde belirgin miktarda uzadığı ortaya konuldu.

Mustafa Tamer-TreeT Genel Müdürü

“TARIMIN DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜNDEN YARARLANDIK”
Tarım teknolojilerini bünyelerine katarak örnek model oluşturmayı hedeflediklerini ifade eden TreeT BUBA Tarım ve Teknolojileri A. Ş. Genel Müdürü Mustafa Tamer konuya ilişkin şunları söyledi: “Tarımın dijital dönüşümünden faydalanacak bir yatırım modeli hayata geçiriyoruz. Verimliliği ve kaliteyi artıracak teknolojileri keşfederek bünyemize katıyoruz. TreeT BUBA Tarım ve Teknoloji şirketi bu alanda Türkiye’de öncü bir girişime imza atarak Tarım girişimlerinin ve bu girişimlere yapılacak yatırımların önünü açamaya devam edecektir.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir