Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi de; İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Konak Belediyesi hizmet binalarının 2020 Nisan’da UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne kabul edilen Tarihi Kemeraltı Çarşısı’na taşınması önerisine destek açıklaması yaptı.
30 Ekim 2020 Cuma günü saat 14.51’de Ege Denizi’nde (İzmir’in Seferihisar ilçesine 22 kilometre uzaklıkta-Sisam Adası açıklarında) saat 14.51’de meydana gelen ve Sisam Fayı üzerinde 30 kilometrelik kırılmaya yol açtığı belirtilen (AFAD verileriyle) 6.6 büyüklüğündeki (Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’ne göre 6.9) deprem, Türkiye açısından kritik önem taşıyan konunun bir kez daha hatırlanmasına vesile oldu.
TARİHİ KEMERALTI ÇARŞISI ADRES GÖSTERİLDİ
117 kişinin hayatını kaybettiği depremde İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Konak Belediyesi binaları da hasar gördü ve her iki belediye de yeni hizmet binası arayışına girdi. Hürriyet Gazetesi bölge yazarlarından Sıtkı Şükürer 13 Aralık 2020 tarihli “Belediye birimleri tarihi alandan kopmasın” başlıklı yazısında; tarihi Kemeraltı Çarşısı içindeki Tevfik Paşa konağı, Albayrak pasajı ve Alga binası gibi yapıları adres gösterdi. Öneriye Mimarlar Odası İzmir Şubesi de destek verdi.
Jak Eskinazi-Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı
EİB BAŞKANI ESKİNAZİ DE DESTEK VERDİ
Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi de bu yönde görüş belirtti.
Tarihi Kemeraltı İnşaat Yatırım Ticaret A.Ş (TARKEM) ile belediyelerin iş birliğine gitmesini teklif eden Eskinazi, “İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Konak Belediyesi, tarihi Kemeraltı Çarşısı’na taşınırsa oraları hem hareketlenir, hem de çarşının UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde Kalıcı Statüye kavuşmasına katkı sağlanmış olur. Kemeraltı çarşımızın canlanması için çok olumlu olan bu öneri kamuoyunda pek çok yetkin isim tarafından desteklendi. Egeli ihracatçılara göre de bu öneri İzmir kentine ve Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nın eski canlılığına kavuşmasına katkı sağlayacaktır.” dedi.