Bakır binlerce yıldır özellikle mutfak ve kozmetik ürünlerinin vazgeçilmez ham maddelerinden biri. Enerji Tıbbi Uzmanı Emine Baran, bakır minerali kullanımının azalmasına ve bunun sonuçlarına dikkat çekti: “Bakırı mutfaklardan çıkardık ve kanser vakaları artmaya başladı.”
Sağlıklı bir yaşamın temel şartının “hemoglobin üretimi, demir bağlama kalitesi ve oksijen dengesi” olduğunu belirten Enerji Tıbbi Uzmanı Emine Baran “Oksijeni bağlamada katalizör görevi yapan bakırın günlük alınması gereken miktarı 3 mg’dır. Ancak bu miktarın tamamını besinlerden karşılama olasılığı ise oldukça düşüktür.” dedi. Baran, vücuttaki oksijeni dengeleyen bakırın hücre yenileyici etkisine işaret etti.
“CİLDİN GENÇLİK SIRRI”
Bakırı “stresin cilde verdiği zararı ortadan kaldıran gençlik sırrı” ifadesiyle niteleyen Baran, konuya ilişkin şunları söyledi: “Kilo dengesi, cildin esnekliği, parlaklığı, tazeliği ve saç sağlığı da bakırın mucizeleri arasında yer alıyor. Melanin ve pigment üretiminde de etken olduğu için , çok yönlü antiaging etkisine sahip. Bakır minerali aynı zamanda miyelinin tamir ederek sinir sistemi yapısını onarmaya yardımcı oluyor.”
Emine Baran-Enerji Tıbbi Uzmanı
“TİROİD SAĞLIĞI İÇİN BAKIR ŞART”
Son dönemde hipotroid oranınındaki artışa dikkat çeken Baran, “Sağlıklı çalışan troid için de vücudumuzun bakır minaraline ihtiyacı var. Kemiklerimizin kuvvetinden, metabolizma hızına kadar yönetici konumda olan tiroid bezinin sağlıklı çalışması için de bakır tetikleyici roldedir.” bilgisini aktardı.
“DOĞAL BİR DEZENFEKTAN”
Baran, bakırın aynı zamanda “doğal bir dezenfektan” etkisi gösterdiğini ve ortak kullanım alanlarındaki yüzeylerin bakır olmasının birçok mikrop ve virüse karşı koruyuculuk sağlayacağını vurguladı.
“GÜVENLİ KULLANIM İÇİN 1-2 YILDA BİR KALAYLATIN”
Baran, bakırın temel suyu steril eden “inorganik “ bir mineral olduğunun altını çizdi: “Bakır mineralinin suyla etkileşimini maksimum faydada almak için, sürahide en fazla 8-10 saat beklemesi gerekir. Bunun yanı sıra tencerede pişen yemeği saklamak için, başka özellikte bir kap tercih edilmeli. Güvenli kullanım için bakır eşyaların 1-2 yılda bir kalaylatılması gerekir.”