Connect with us

Gündem

OTİZMLİ ÇOCUKLARA EĞİTİM İÇİN PAYLAŞMA ZAMANI…

İyiliği, paylaşmayı ve dayanışmayı artırmak amacıyla düzenlenen #PaylaşmaGünü, Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı’nın (TÜSEV) koordinesiyle bu yıl ilk defa Türkiye’de de kutlanıyor. Tohum Otizm Vakfı, 1 Aralık’ta hayata geçen kampanya kapsamında “otizmli çocuklara eğitim desteği için herkesi paylaşmaya” davet ediyor.

Tohum Türkiye Otizm Erken Tanı ve Eğitim Vakfı, “Otizm Spektrum Bozukluğu” içindeki çocukların erken teşhis edilmeleri ve özel eğitimle topluma kazandırılmaları için 2003 yılından beri çalışmalar yürütüyor. Vakıf, 70’ten fazla ülkede “daha cömert ve adil bir dünya” sloganıyla kutlanan 1 Aralık Paylaşma Günü’nde Senfenico Ajans desteğiyle hayata geçireceği “Eğitime ulaşmaları paylaştıkça çoğalacak” kampanyasına destek bekliyor.

Aylin Sezgin-Tohum Otizm Vakfı Kurucu Başkan Yardımcısı

“OTİZMLİ ÇOCUKLARIN TEK ÇARESİ EĞİTİM”
“Eğitim her çocuğun anayasal hakkıdır ama otizmli çocuklar için eğitim haktan öte tek çaredir” diyen Tohum Otizm Vakfı Kurucu Başkan Yardımcısı Aylin Sezgin, “Herkesi, 1 Aralık Paylaşma Günü’nde vakfımızda eğitim alan otizmli çocukların eğitim burs fonuna destek olmaya davet ediyoruz. TOHUM yazıp 5290’a SMS atarak 10 TL ile destek olun.” çağrısında bulundu.

ERKEN TANI VE DOĞRU EĞİTİMLE GELİŞİM KAYDEDİLİYOR
Otizmin günümüzde bilinen tek çaresi “erken tanı ile sürekli, yoğun ve özel eğitim”. Bilimsel araştırmalar; erken tanı konularak doğru bir eğitim gören çocukların yarısında “otizm belirtilerinin kontrol altına alındığını ve gelişim kaydedildiğini” ve bazı otizmli çocukların ergenlik yaşına geldiklerinde diğer arkadaşlarından farkı kalmadığını ortaya koyuyor.

GÖZ TEMASI KURMAMASINA VE KONUŞMA GERİLİĞİNE DİKKAT
Uzmanlara göre otizmin başlıca belirtileri; başkalarıyla göz teması kurmamak, ismi söylendiğinde kayıtsız kalmak, konuşmada geriliği, parmağıyla istediğini göstermemek, akranlarının oynadığı oyunlara ilgi göstermemek, sallanmak, parmak ucunda yürümek ve dönen nesnelere karşı aşırı ilgi ve takıntılı davranışlar sergilemek. Çocuklarında aynı yaştaki akranlarından farklı davranışlar gözlemleyen ailelerin vakit kaybetmeden otizm konusunda uzman bir çocuk ergen psikiyatristine başvurmaları tavsiye ediliyor.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir