Connect with us

Dünya Gündemi

ENDÜSTRİYEL HABERLEŞMEDE ZAMAN DUYARLI AĞ (TSN) TEKNOLOJİSİ

Dijital dönüşümle birlikte sanayicilerin en önemli gündem maddesi bir an önce akıllı üretime geçebilmek. Bu süreçteki esas rolü endüstriyel haberleşme teknolojileri üstleniyor. Tam da bu fonksiyonu gören Zaman Duyarlı Ağ (TSN) teknolojisi veri paylaşımını bir sonraki aşamaya taşıyarak Sanayi 4.0 uygulamalarına öncülük ediyor.

 

Japon firması CLPA’nın (CC-Link Partner Association) geliştirdiği CC-Link IE TSN teknolojisi; “gigabit bant genişliği, kilit TSN fonksiyonları, zaman senkronizasyonu ve trafik önceliklendirmeyi” bir arada sunan ilk açık ethernet niteliğinde. Söz konusu yeni nesil ağ teknolojisi sayesinde tüm sanayi kulvarlarındaki üretim süreçleri hızlanıyor.

Tolga Bizel-CLPA Türkiye Müdürü

ÇOK SAYIDA AKS HAREKETİ AYNI ANDA KONTROL EDİLEBİLİYOR
2000 yılında faaliyete başlayan ve halihazırda dünya genelinde 26 milyonu aşkın cihazın teknolojisini kullandığı açık ağ destekleme kuruluşu CLPA’nın Türkiye Müdürü Tolga Bizel, Zaman Duyarlı Ağ (TSN) teknolojisinin özellikle gigabit bant genişliğiyle birlikte kullanıldığında “tüm ağ cihazlarını yüksek bir hassasiyetle senkronize edebilmesinden dolayı” üreticilere büyük bir fayda sağladığını söylüyor: “Bu sayede, hareket kontrolü gibi zaman açısından kritik ve yüksek hızda gerçekleştirilen uygulamalarda deterministik haberleşme mümkün oluyor. Örneğin, bu özelliğin dönüştürme sektöründe kullanılan ağlara entegre edilmesi bir makinenin farklı aksları arasında hassas bir senkronizasyon sağlıyor. Sistem kolay bir mekanik kuruluma sahipken, bir ağdaki çok sayıda aks hareketinin aynı anda kontrol edilmesi, ürün kalitesi ve üretim süreçlerinin optimizasyonunu sağlayarak mimari ve makinelerin esnekliğini artıyor. Sonuç ise alet değişim sürelerinde azalma ve üretim miktarında maksimizasyon olarak karşımıza çıkıyor.”

GIDA VE İÇECEK ÜRÜNLERİNDE KALİTE VE GÜVENLİK GARANTİSİ
 Bizel; gıda ve içecek gibi hassas sektörlerin başarısının ürün kalitesinin yanı sıra “yönetmeliklere veya iyi imalat uygulamalarına uyumu güvence altına almak için sürekli izlenmesi gereken” kilit proses verilerine dayandığını vurguluyor: “Bu veriler ise ağda ve üretim süreci boyunca görünürlüğü desteklerken sorunların fark edilmeden büyüyebileceği ‘kör noktaları’ ortadan kaldıran doğru zaman damgaları gerektiriyor. Tam senkronize bir cihaz ağı oluşturan TSN, zamanlama analizi için hassas bir zaman damgalamayı destekliyor. Bu sayede gıda ve içecek fabrikaları, ağları boyunca yüksek düzeyde bir izlenebilirliğe sahip olarak ürün kalitesi ve güvenliğini garanti edebiliyor.”

OTOMOTİV HATLARININ DAHA KISA SÜREDE İŞ ÇIKARMASINA İMKAN TANIYOR
“Otomobil montaj tesisleri, her biri farklı özelliklere sahip çok çeşitli otomobil modelleri üretiyor. Bu sebeple, bu imalat sistemlerinin farklı otomobil parçalarının montajı sırasında gerçek zamanlı olarak üretilen büyük miktarda verileri kolaylıkla işleyebilmesi gerekiyor.” diyen Bizel; TSN teknolojisinin “gelişmiş senkronizasyon ile trafik önceliklendirme kabiliyetlerini birleştirmesiyle” otomotiv şirketlerinin “daha kısa sürede iş çıkaran üretim hatlarına” sahip olabildiğini belirtiyor: “Teknolojimiz, zaman-kritik trafiğini tam ihtiyaç duyulduğu anda sağlarken kritik olmayan trafiğin de ağda aynı anda bulunabilmesine imkan tanıyor. Sonuç olarak, farklı türde ağların tek bir hiyerarşide birleştirilmesi sayesinde toplam sahip olma maliyeti de düşürülebiliyor. Nihai sonuç ise daha yüksek performans, daha düşük maliyetler ve daha kolay bakım oluyor. Bu sonuç da daha yüksek kaliteli araçların üretimine dönüşüyor.”

YARI İLETKEN SEKTÖRÜNÜ DE DESTEKLİYOR
Bizel; TSN, robot ve IT sistemlerinin entegrasyonuyla “proses, ayrık ve hareket kontrolü gerektiren çok sayıda proses adımlarıyla karakterize” yarı iletken sektörünün desteklenebileceğini de sözlerine ekliyor: “Sektöre yönelik TSN tabanlı ağlar, yüksek performanslı yüksek hızlı hareket kontrolü için zaman-kritik verilerin, daha yavaş zaman-kritik olmayan trafikle birlikte kullanılabilmesini sağlıyor. Ayrıca üreticiler yardımcı sistemleri proses ve ağlarına entegre edebilme fırsatına sahip olabiliyor. Sonuç olarak yarı iletken üreticileri; ağ mimarileri ve proseslerinde daha yüksek düzeyde bir esnekliğe kavuşuyor.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir