Connect with us

Finans & Ekonomi

“YABANCI YATIRIMCI İÇİN GÜVEN ORTAMI SAĞLANMALI”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen hafta kaydettiği “Avrupa Birliği (AB), ABD ve diğer ülkelerle bölgesel ve küresel iş birliğine” ilişkin sözlerini desteklediklerini belirten Global Bilişim Derneği (BİDER) Başkanı Şenol Vatansever, “AB ülkeleri, ABD, Türkî Cumhuriyetler, Rusya, Çin ve Arap ülkeleri başta olmak üzere yabancı yatırımcı çekebileceğimiz tüm ülkelerle ilişkilerimizi geliştirmemiz önem taşıyor.” dedi.

 

Global Bilişim Derneği (BİDER) Başkanı Şenol Vatansever, Türkiye’yi orta gelir tuzağından çıkaracak yegâne unsurun katma değerli teknoloji üretimi ve ihracatı olduğunu vurguladı: “Türkiye’den en az 10 Turcorn -yani Unicorn- çıkarma hedefimiz var. İlki Peakgames oldu. Zynga tarafından 1,8 milyar dolara satın alındı. Diğer taraftan dünyada olduğu gibi Türkiye’de de Covid-19 pandemisinin etkisiyle ekonomik sıkıntılar daha da arttı. Türkiye’nin özüne dönmesi ve üretim temelli ekonomiyi tekrar hayata geçirmesi ile bu sıkıntıları aşabileceğine inanıyoruz. Tarımda, hayvancılıkta, sanayide, teknolojide vs. tüm alanlarda üreticilerin sorunlarının can kulağıyla dinlenmesi ve üretimi destekleyecek politikaların sahadan gelen taleplere uygun olarak hayata geçirilmesi gerekiyor. Tabi bunun için üst düzey bürokrasiye yapılacak atamaların saha ile barışık, sahadan gelecek geri bildirimleri dikkate alacak ve saha ile uyumlu çalışacak kişilerden seçilmesi gerekiyor.”

Şenol Vatansever-Global Bilişim Derneği (BİDER) Başkanı

BÜROKRASİNİN YATIRIM KARARLARINA ETKİSİ
2018 Yılı Türkiye Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) Yatırım Engelleri Araştırması’na göre bürokrasinin “Islah OSB’lerdeki firmaların yüzde 62,5’inin, İhtisas OSB’lerdeki firmaların yüzde 67,3’ünün ve karma OSB’lerdeki firmaların ise yüzde 66,1’inin yatırım kararını olumsuz etkilediğini” hatırlatan Vatansever; bunun dikkate alınmasıyla hayata geçirilen eylem planı çerçevesinde “e-devlet uygulamalarının giderek genişlemesinin ve resmi yazışmaların bulut (internet) üzerinden yapılmasının” hem kamuya hem de vatandaşlara büyük avantajlar sağladığının altını çizdi: “Bu avantajlar uluslararası arenada ülke olarak skorlarımıza da olumlu yönde yansıdı. 2020 yılında Birleşmiş Milletler tarafından yayınlanan e-Devlet Gelişmişlik Endeksi’ne göre Türkiye 93 ülke arasında, e-Katılım Endeksi’nde 23; Çevrim İçi Hizmet Endeksi’nde ise 22’nci sıraya yükseldi.”

“YATIRIMCI ÇEKEBİLECEĞİMİZ TÜM ÜLKELERLE İLİŞKİLERİMİZİ GELİŞTİRMELİYİZ”
Girişimcilerin yüksek teknoloji projelerini büyütecek ve global pazarlara açacak sermaye birikimleri bulunmadığını ifade eden Vatansever, ardından şunları dile getirdi: “Teşviklerden yararlanamayan ve melek yatırımcılardan destek alamayan, ama büyüme potansiyeli olan birçok firmamız var. Devletimizin liderliğinde vatandaşlarımızın mevcut birikimlerinin bir kısmını yüksek teknoloji firmalarına yatırım yapabilmelerine imkân sağlayacak altyapılar tasarlanabilir. Vatandaşlarımız birikimlerini maalesef hala ev, arsa, faiz, döviz, yastık altı gibi geleneksel yöntemlerle değerlendirmeye çalışıyor. Tüm bu sebeplerle firmalarımız yabancı yatırımcılara ihtiyaç duyuyor. Yapısal reformlar ile yabancı yatırımcılar için güven ortamının sağlanması normalleşme süreçlerine katkı sağlar. Türkiye’nin son yıllarda bölgesel bir oyun kurucu haline gelmesi birçok ülke ile çıkar çatışmaları yaşamasına ve ilişkilerinin bozulmasına sebep olmuştu. İsminde ‘global’ kelimesi olan bir dernek olarak’ Sayın Cumhurbaşkanımızın Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, ABD ve diğer ülkelerle bölgesel ve küresel iş birliği çağrısı yapmış olmasını destekliyoruz. AB ülkeleri, ABD, Türki Cumhuriyetler, Rusya, Çin ve Arap Ülkeleri başta olmak üzere yabancı yatırımcı çekebileceğimiz tüm ülkelerle ilişkilerimizi geliştirmemiz önem taşıyor.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir