Connect with us

Finans & Ekonomi

TÜRKİYE’DE İNGİLİZ TİCARET ODASI’NA GÖRE BREXIT SONRASI…

İngiltere lokomotifliğindeki Birleşik Krallık, Türkiye’nin en büyük ikinci ihracat pazarı ve üçüncü doğrudan yatırım ortağı konumunda. İki ülkenin ticari ilişkilerinin bundan sonrasına Brexit ve Serbest Ticaret Anlaşması (STA) müzakereleri yön verecek. STA; Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği (AB) müzakereleri ve Gümrük Birliği Anlaşması (GB) görüşmelerinin sonuçlarına göre şekillenecek. Türkiye’de İngiliz Ticaret Odası (BCCT) Başkanı Chris Gaunt, “Sonuç ne olursa olsun, yatırım noktasında yani iş dünyasındaki satın almalar ve birleşmeler söz konusu olduğunda Brexit dışı bir perspektifle gelişmeler gündeme gelecektir.” diyor.

 

Türkiye’de İngiliz Ticaret Odası (BCCT), Türkiye -Birleşik Krallık ticari ilişkilerinde köprü fonksiyonu görüyor. Her iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin Brexit rüzgarıyla alabileceği yönleri, karşılıklı yatırım ve iş birliği fırsatlarını değerlendiren BCCT Başkanı Chris Gaunt; “son dönemde gerçekleştirilen üst düzey görüşmelere dayanarak yukarı doğru bir ivme kaydedildiği” görüşünde: “Yapılan analizler, son 5-6 yıldır iki ülke arasındaki ticaretin senelik yüzde 20’nin üzerinde artışla geçtiğimiz yıl 24 milyar dolara ulaştığını ve yukarı doğru trendin halen devam ettiğini gösteriyor.”

“İKİLİ TİCARETİ KORUMA VE GELİŞTİRME İSTEĞİ”
BCCT Başkanı Gaunt, diplomatik çevrelerin Türkiye’nin hem AB ve hem de Birleşik Krallık ile ilişkisini “biricik ve benzersiz” diye tanımladığına işaret ediyor: “Birleşik Krallık, AB’den anlaşmasız ayrılırsa, Türkiye AB ile Gümrük Birliği Anlaşması kurallarına göre hareket edeceğinden, iki ülke arasındaki ticari ilişkiler trafiği etkilenecek. Çünkü Gümrük Birliği’nde olan bir ülkenin yeni bir Serbest Ticaret Anlaşması’nı AB yoluyla yapması gerekecek. Her iki ülke hükümetlerinin ikili ticareti koruma ve geliştirme isteğinin, Brexit sonrası ticari ilişkilerde sorunsuz bir geçişe katkı sağlaması bekleniyor. Müzakerelerde U dönüşlerin olması, çıkmaza girildiğinde bir uzlaşma noktasına gelebilmenin mümkün olması da bilinen bir gerçek.”

Chris Gaunt-Türkiye’de İngiliz Ticaret Odası (BCCT) Başkanı

“UZLAŞMAYA VARILAMAZSA…”
2020 yılı başlarında Kraliçe Elizabeth tarafından Türkiye – Birleşik Krallık ilişkilerine katkılarından dolayı Britanya İmparatorluğu Nişanı’yla (Order of the British Empire – OBE) ödüllendirilen Gaunt, uzlaşmaya varılamazsa Birleşik Krallık’ın dünya ve Türkiye’yle ticari ilişkilerinin Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) yoluyla yürüyeceğini belirtiyor: “Bu durumda tarifeler tarafında bazı değişimler ortaya çıkabilecektir. Örneğin tekstil alanında yüzde 12’lik bir tarife gündeme gelebilir. Bu durum tekstil sektörü için endişe verici gibi görünse de işletmeler bu sorunu çözümlemenin bir yolunu bulacaktır. Ancak gelecekte planlanan durum netleştiği oranda, potansiyel soruna karşı kendinizi koruyabileceğiniz bir plan yapabilirisiniz. İş dünyası tünelin sonundaki ışığı görebilmeyi bekliyor.”

“BREXIT DIŞI PERSPEKTİF…”
“Sonuç ne olursa olsun, yatırım noktasında yani iş dünyasındaki satın almalar ve birleşmeler söz konusu olduğunda Brexit dışı bir perspektifle gelişmeler gündeme gelecektir.” diyen Gaunt, bu öngörüsünü şöyle gerekçelendiriyor: “Çünkü İngiliz şirketleri Türkiye’yi iyi bir yatırım noktası olarak görmeye devam edecektir. Türkiye’de teknoloji başta olmak üzere, sağlık, gıda, e-ticaret alanında yatırımlar hızla artıyor. Gelişmiş teknolojiler alanında iki ülkenin birlikte yapabileceği çok fazla proje mevcuttur. Birleşik Krallık Konsolosluğu bünyesinde yatırımlar için alternatifler geliştiren UKEF, Türkiye’deki mevcut ve potansiyel pazarlara yönelik iyi bir model içinde çalışıyor. Her iki ülkenin şirketleri ile hem Türkiye’de hem üçüncü bir başka ülkede projeler hayata geçiriliyor. İki ülke şirketlerinin bir arada çalışabileceği ve bu ivmeyi devam ettirebilecek projelere imza atılıyor. İstanbul, son dönemde, İngiliz dış ticaretinde 14 ülkenin merkezi haline geldi. İngiliz Eximbank’ı burada ofis açtı. Türkiye’de halen yatırımcı veya distribütör olarak 500 kadar İngiliz firma aktif olarak çalışıyor. En çok gıda, kozmetik, kimya, teknoloji, savunma sanayi ve enerji sektörlerine yatırım yapılıyor.”

“İŞ DÜNYASININ TALEPLERİNE KESİNTİSİZ BİLGİ SAĞLIYORUZ”
“BCCT’deki veriler ve analizler ışığında her iki ülke birbirlerinin dış ticaretinde 5-6’ncı sırada yer alırken; Türkiye, Birleşik Krallık için dış ticarette Danimarka, Polonya, Norveç, Rusya gibi ülkelerden de ön sırada bulunuyor. ” bilgisini aktaran Gaunt; Türkiye’de İngiliz Ticaret Odası’nın faaliyetlerine ilişkin şunları dile getiriyor: “BCCT olarak temelde yaptığımız şey, her iki ülkedeki iş dünyasının taleplerine kesintisiz bilgi sağlamak. Piyasaya erişim konusunda Türk ve İngiliz şirketlerine doğru alternatifler sunmak, önerilerde bulunmaktır. Türk şirketlerinin Birleşik Krallık’ta yatırımı sürekli artıyor. Bunun devam etmesi her iki ülkenin de faydasına olacaktır. Çünkü Türk şirketlerinin gelişmiş piyasalara yatırım yapmayı öğrenmesi, deneyim ve uzmanlığı kullanması ve bunu Türkiye’ye geri getirmesi ulusal piyasaya katkı sağlayacaktır. Bu her iki ülkenin de hem iç hem de dış yatırım açısından faydasına olacaktır.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir