Connect with us

Finans & Ekonomi

VEHBİ KOÇ’UN 4’ÜNCÜ EVLADI SUNA KIRAÇ 79 YAŞINDA VEFAT ETTİ…

Vehbi Koç ve Sadberk Koç ’un Semahat Arsel, Rahmi M. Koç ve Sevgi Gönül’ün ardından dördüncü çocukları olarak ailenin Ankara Keçiören’deki bağ evinde 1941 yılında dünyaya gelen Suna Kıraç, 79 yaşında vefat etti. Babasının özellikle İstanbul’da kalmasını ve işi yanında öğrenmesini istediği Kıraç, Koç Holding bünyesinde çok önemli görevleri yerine getirdi. Kıraç, uzun zamandır ALS tedavisi görmekteydi.

 

 

Vehbi Koç ve ailesi…

Koç Holding’ten Suna Kıraç’ın vefatı üzerine yapılan yazılı açıklamada, “Cumhuriyetimizin değerleriyle yetişmiş, gerek iş gerekse toplumsal hayatta başardıklarıyla Ülkemizin sanayi, eğitim, kültür ve sanat alanlarında gelişmesine önemli katkılar sunan, Topluluğumuzun kuruluş yıllarından 2010’a kadar çeşitli liderlik görevleri üstlenen, Koç Üniversitesi, Koç Okulu ve Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nın kuruluşuna öncülük eden Sayın Suna Kıraç’ı kaybetmenin büyük üzüntüsü içindeyiz. Sayın Suna Kıraç’ı emanet ettiği değerlere bağlı kalarak, ilham veren, vizyoner ve öncü kişiliği ile her zaman hatırlayacağız ve unutmayacağız. Acımız çok derin. Başımız sağ olsun.” denildi.

Vehbi Koç’un kızı Suna Kıraç, 79 yaşında vefat etti.

VEHBİ KOÇ, “SENİ BEN YETİŞTİRECEĞİM” DEYİNCE…
1952’de İstanbul Arnavutköy Amerikan Kız Koleji’nde öğrenim görmeye başlayan Suna Kıraç, ABD’deki Pennsylvania Üniversitesi Wharton School of Finance başvurusuna olumlu yanıt vermesine rağmen babası Vehbi Koç, “Benim tezgâhım en iyi üniversitedir. Seni ben yetiştireceğim.” deyince İstanbul’da kaldı ve kaydolduğu Robert Kolej’in yüksek kısmında (Boğaziçi Üniversitesi) iş idaresi, muhasabe ve bilanço derslerine yoğunlaştı.

İLK İŞİ GELEN-GİDEN EVRAKLARA BAKMAKTI
Ekim 1960’ta Koç Ticaret AŞ’nin Beyoğlu Merkez Han’daki İstanbul şubesinde babasının yanında iş hayatına atılan Kıraç’ın ilk görevi gelen ve giden evraka bakmaktı. Koç şirketlerinin idari toplantılarına katılarak farklı bölümlerde stajlar gördü ve topluluğu ve Vehbi Koç’un çalışma tarzını yakından tanıdı.

KOÇ HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKAN VEKİLLİĞİ YAPTI
Kıraç; Koç Holding Yönetim Kurulu başkan vekili, Vehbi Koç Vakfı (VKV) İcra Komitesi başkanı ve İdare Heyeti üyesi, Suna ve İnan Kıraç Vakfı kurucu üyesi ve Yönetim Kurulu başkanı, Koç Üniversitesi (KÜ), Türk Eğitim Vakfı ve Robert Kolej Mütevelli Heyeti üyesi, Koç Okulu İcra Kurulu başkanı, TEGV kurucu üyesi ve Yönetim Kurulu onursal başkanı, Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı Yönetim Kurulu üyeliği görevlerini yerine getirdi.

Suna Kıraç ve eşi İnan Kıraç

EĞİTİM, KÜLTÜR, SANAT VE SAĞLIĞA ÖNEM VERDİ
40 yıllık çalışma sürecinde Koç Holding’in gelişmesi, büyümesi, özellikle de kurumsallaşması ve kalıcılaşması için çabalarını sürdürürken, eğitim, kültür, sanat ve sağlık alanlarında önemli girişimlere de imza atan Kıraç, 1988’de Koç Özel Lisesi’nin, 1993’te de Koç Üniversitesi’nin kuruluşunda, vizyonununda ve şekillenmesinde belirleyici rol üstlendi.

2003’TE SUNA VE İNAN KIRAÇ VAKFI KURULDU
Kültür-sanat alanında pek çok kişisel projeyi de hayata geçiren Kıraç, eşi İnan Kıraç’la birlikte 1996’da AKMED’in, 2000’de de Kaleiçi Müzesi ’nin kuruluşuna öncülük etti. 2003’te eşi ve kızı İpek Kıraç’la kurduğu ve Yönetim Kurulu başkanı olduğu Suna ve İnan Kıraç Vakfı, 2005’te İstanbul Tepebaşı’nda Pera Müzesi’ni, 2007’deyse İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nü hizmete açtı. Vakıf ayrıca 2005’te Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü bünyesinde Nörodejenerasyon Araştırma Laboratuvarı’nın (NDAL) açılmasına öncülük etti.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir