Connect with us

Finans & Ekonomi

ROKETSAN’DAN DEV SAVUNMA SANAYİ HAMLELERİ…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Roketsan’ın Uydu Fırlatma Uzay Sistemleri ve İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi ile Patlayıcı Hammadde Üretim Tesisi’nin 30 Ağustos Zafer Bayramı’ndaki açılışında bu alanlardaki dışı bağımlılığı azaltmada çok büyük adım atıldığını belirtti.

 

Savunma sanayiinde dünyanın ilk 100 firması arasında yer alan Roketsan’ın Uydu Fırlatma Uzay Sistemleri ve İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi’nde, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’nca başlatılan Mikro Uydu Fırlatma Sistemi Geliştirme Projesi (MUFS) dahil toplam 9 milyar lira değerinde birçok yeni ve yüksek teknoloji içeren sistem ve alt sistem geliştirme çalışmaları yürütülecek.

BU TEKNOLOJİYE AZ SAYIDA ÜLKE SAHİP
MUFS projesi bittiğinde Türkiye, dünyada sayılı ülkenin sahip olduğu uydu fırlatma, test etme, üretme altyapısı ve üs kurma yeteneğine kavuşacak. Azami 100 kilogram ağırlığındaki mikro uydular, asgari 400 kilometre yüksekliğindeki Alçak Dünya Yörüngesi’ne yerleştirilebilecek.

2025’TE FIRLATILMASI HEDEFLENİYOR
2025 yılında fırlatılması hedeflenen mikro uyduyla ilgili testler başarıyla gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı’ndaki açılış töreninde, testin görüntülerini kamuoyuyla paylaştı. Milli teknolojilerle fırlatılan ilk yerli sonda roketiyle 130 kilometre irtifaya çıkılarak uzayın sınırı kabul edilen 100 kilometre çizgisi aşıldı.

TÜRKİYE’YE UZAY LİGİNE TAŞIDI
“Denizlerin altından uzayın derinliklerine kadar” görev üstlenen Roketsan, tamamen kendisinin geliştirdiği teknolojilerle Türkiye’yi uzay ligine taşıdı. Yerli uyduyla birlikte güvenli bilgi akışı sağlanacak. Uydu; tarımdan savaş istihbaratına her alanda ülkenin geleceğine katkı sunacak. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) anlık bilgi ve koordinatlara erişecek.

TRG-230 FÜZE SİSTEMİ HEDEFLERİ KARADAN VURACAK
Öte yandan Roketsan’ın Nisan 2020’de başlatttığı TRG-230 Füze Sistemi’ne lazer arayıcı başlık entegrasyonu çalışması kapsamındaki test atışı görüntüleri de ilk kez yayınlandı. Bayraktar TB2 SİHA’nın lazer işaretlemesi yaptığı hedefi, Lazer Güdümlü 230 mm Füze Sistemi (TRLG-230) tam isabetle vurdu. Füze sistemi; İHA ve SİHA’ların işaretlediği hedefleri karadan vurabilecek ve sahadaki askerlere güç katacak.

ELMADAĞ’DAKİ PATLAYICI HAMMADDE ÜRETİM TESİSİ
Roketsan’ın Elmadağ’daki Patlayıcı Hammadde Üretim Tesisi sayesinde de patlayıcı hammadde ihtiyacı büyük oranda milli teknolojiyle üretilecek. Füze ve roket harp başlığı patlayıcıları ile reaktif zırh sistemleri için kritik öneme sahip bu kabiliyetle yurt dışı bağımlılığı önemli ölçüde azalacak.

ATMACA FÜZESİ, 2020 SONUNDA TSK ENVANTERİNDE
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın video eşliğinde anlattığı “Mavi Vatan koruması için milli teknolojiyle geliştirilen ve hedefi imha edene kadar takip izleyen” Atmaca Füzesi’nin 2020 sonunda TSK envanterine gireceği belirtildi. ATMACA füzesinin kabiliyetlerini de bir video ile gösterdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 30 Ağustos 2020 Zafer Bayramı’nda gerçekleşen Roketsan’ın açılış töreninde.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir