Connect with us

Finans & Ekonomi

2020’NİN İLK 6 AYINDA 18 BİN 140 ŞİRKET KEPENK İNDİRDİ

İnşaat gibi pek çok iş sahasıyla tedarik ilişkisi bulunan sektörlerdeki şirket kapanmaları domino etkisine yol açtı. Ekonomi Politikaları Uzmanı Dr. Aziz Murat Hatipağaoğlu, “Kapanan inşaat şirketleri, madencilik, taş ocakları ve gayrimenkul sektörlerini doğrudan etkiledi. Mali açıdan daha zayıf olan şahıs şirketlerinde bu durum daha net görüldü.” dedi.

 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) verileriyle 2020’nin birinci yarısında 18 bin 140 şirket kapandı. Kapanan şirket sayısı geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 12 arttı. En fazla artış yüzde 79’la madencilik, yüzde 66’yla gayrimenkul ve yüzde 40’la ulaştırma ile depolama sektörlerinde kaydedildi.

Ocak-Haziran 2020’de kepenk indiren şirketlerin 6 bin 905’i toptan ve perakende sektöründe. İnşaat gibi pek çok iş sahasıyla tedarik ilişkisi bulunan sektörlerdeki şirket kapanmaları domino etkisine yol açtı.

Dr. Aziz Murat Hatipağaoğlu- Ekonomi Politikaları Uzmanı 

“OCAK 2020’DE 2 BİN 957 İNŞAAT ŞİRKETİ KAPANDI”
Covid-19 salgının Türkiye’de kendini gösterdiği mart ayından normalleşmeye başlanan hazirana dek inşaat sektöründe ekonomik anlamda ciddi bir daralma yaşandığını belirten Ekonomi Politikaları Uzmanı Dr. Aziz Murat Hatipağaoğlu, “Kapanan inşaat şirketleri, madencilik, taş ocakları ve gayrimenkul sektörlerini doğrudan etkiledi. Mali açıdan daha zayıf olan şahıs şirketlerinde bu durum daha net görüldü. Yalnızca 2020’nin ilk ayında 2 bin 957 inşaat şirketi kapanırken bunların 1.934’ünü müteahhit olarak sınıflandırılabilecek bireysel inşaat şirketleri oluşturdu. Buna bağlı olarak birçok tedarikçinin de işleri durma noktasına geldi. 2020’nin ilk yarısında yaşanan tüm bu sorunların 2020’nin ikinci yarısında devlet destekleriyle birlikte kapatılabileceğini düşünüyorum.” dedi.

“YAKIN COĞRAFYAMIZDA YENİ İŞ FIRSATLARI DOĞABİLİR”
Krizde ayakta kalan şirketlerin kısa ve orta vadede “taleplerin artmasıyla” yeni döneme ivmeyle girebileceğini ifade eden Hatipağaoğlu, “Bunun haricinde koronavirüs salgınıyla birlikte yakın coğrafyamızdaki birçok ülkenin sınırlarını kapatarak içe kapanması yeni iş fırsatlarını da beraberinde getiriyor. İhracat için şirketlerimizin iş süreçlerini geliştirmesi bu dönemin en büyük öğretilerinden biri oldu.” görüşünde.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir