Connect with us

Araştırma ve Raporlar

İŞ DÜNYASI KRİZLERE KARŞI DİRENÇ ARAYIŞINDA…

HSBC Grubu’nun Nisan ve Mayıs 2020’de 14 ülkeden 2 bin 600’ü aşkın şirket yöneticisiyle gerçekleştirdiği anket çalışmasının sonuçları doğrultusunda hazırladığı “Navigator: Daha İyisini İnşa Etme Raporu’na göre; yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgınıyla baş etmede yeterince güçlü ve hazırlıklı olmadığını fark eden iş dünyası daha dirençli hale gelmek için büyük operasyonel değişiklikler içinde.

 

Selim Kervancı-HSBC Türkiye Genel Müdürü

HSBC Türkiye Genel Müdürü Selim Kervancı, Londra merkezli HSBC Grubu’nun küresel ölçekli anketinde ortaya çıkan sonuçları “Şirketlerin iş yapma ekosistemlerini geleceğe dönük olarak daha dirençli hale getirmek için kayda değer adımlar attıklarını görüyoruz. Covid-19 pandemisinin yol açtığı hasar şirketleri dönüşüm planlarına hız vermeye iterken, aynı zamanda tedarik zinciri bağımlılıklarını iş dünyası liderlerinin gündemlerinde üst sıralara taşıdı. İçerisinden geçtiğimiz dönemden şirketlerinin en az hasarla çıkmasını hedefleyen liderlerin organizasyonlarına çeviklik kazandırmaları büyük önem taşıyor.” ifadeleriyle değerlendirdi.

TEKNOLOJİ, FİNANS VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİKTE ACİL DURUM İHMAL EDİLDİ
Söz konusu araştırmaya farklı sektörlerden küçük, orta ve büyük ölçekli şirketler katıldı. Çok sayıda şirket kriz öncesinde “teknoloji, finans ve sürdürülebilirlik gibi kilit öneme sahip operasyonel alanlarda” acil durum planlamalarını ihmal ettiğini belirtti. Katılımcıların yüzde 47’si son aylarda karşı karşıya kalınan güçlüklere hazırlanmak için öncesinde daha fazla tedbirlerin alınabileceğinin altını çizdi.

İŞ SÜREKLİLİĞİ HAZIRLIĞINDAKİ AÇIKLAR ORTAYA ÇIKTI
Navigator: Daha İyisini İnşa Etme Raporu’na göre “uzaktan çalışma uygulamasına geçilmesi bazı şirketlerde iş sürekliliği hazırlıklarındaki zayıflıkları” açığa çıkardı. Son iki yılda verimliliği geliştirmek amacıyla teknoloji yatırımlarını öncelik veren şirketlerin oranı yüzde 57. Nakit akışı pandemi sürecindeki en önemli sorunlar arasında yer aldı. Pandemiden önce şirketlerin yalnızca yüzde 43’ü finansal pozisyonu güçlendirmeye dönük adım attı.

YÜZDE 63’Ü OPERASYONEL DEĞİŞİKLİĞE GİDİYOR
Kriz pek çok şirketi yeni şartlara adapte olmaya zorladı. Şirketlerin yüzde 63’ü operasyonel değişikliğe gitmekte. Yüzde 44’ü ürün ve hizmetlerini daha da değiştirmeyi planlamakta. Bu düşüncedekilerin yüzde 33ü bunu çeşitlendirerek, yüzde 17’si ise çeşitliliği azaltıp belirli bir alanda uzmanlaşarak hayata geçirecek.

DAHA ÇEVİK ÇALIŞMA VE OFİS DÜZENLERİ HEDEFLENİYOR
Şirketler uzun vadede “teknoloji ve sürdürülebilirliğe daha fazla odaklanmayı, daha çevik çalışma ve ofis düzenleri oluşturmayı” hedefliyor. Yüzde 38’i ofis ve üretim alanını yeniden gözden geçirirken, yüzde 29’u ofisi küçültme niyetinde. Yüzde 69’u esnek çalışmanın standard haline geleceğine inanıyor. Yüzde 34’ü ise hava yolu seyahatlerinin azalacağını öngörüyor.

SANAL TOPLANTILAR KALICILAŞACAK
Yüzde 61’i “sanal iş birliği gelecek iki yıl içerisinde standartlaşacak”, yüzde 57’si de “şirket içi ve dışı sanal toplantılar” kalıcılaşacak kanaatinde.

Yüzde 91’i sürdürülebilirliği artırmak için 3 yıllık evrede iş modellerini yeniden yapılandıracak. Yüzde 27’si tedarik zincirlerini çevresel olarak daha sürdürülebilir hale getirmeyi amaçlamakta.

KRİZDE AYAKTA KALMAK İÇİN İŞ BİRLİĞİ HAYATİ ÖNEMDE
1990’dan bu yana Türkiye’de kurumsal, bireysel ve yatırım bankacılığı hizmetleri sunan HSBC’nin raporu kriz döneminde ayakta kalmada iş birliklerinin hayati öneme sahip olduğuna işaret ediyor. Şirketlerin yüzde 93’ü geçen 6 aylık sürede birlikte çalıştıkları şirketleri desteklediğini; yüzde 58’i iş ortaklarıyla bilgi, tavsiye, uzmanlık veya tesislerini paylaştığını dile getirdi. Yüzde 40’ı ürün ve hizmetlerinin müşterilere ulaştırılmasında diğer şirketlerle iş birliği yaptığını kaydetti.

ÖNÜMÜZDEKİ 6 AY ZOR GEÇECEK KANAATİ
Şirketler önümüzdeki 6 aylık dönemde farklı güçlüklerle karşılaşacaklarını öngörüyor. Yüzde 62’sini finansal ve iş gücündeki zayıflıklar, yüzde 31’ini nakit akışındaki sorunlar ürkütüyor. Yüzde 33’ü de çalışanlardaki moral düşüklüğünün kısa vadede direnç inşa etmeyi engelleyebileceğini söylüyor.

TEDARİK ZİNCİRİNDE BAKIŞ AÇISI FARKLILIĞI
Şirketler ayrıca tedarik zincirlerinde kimi değişiklikler öngörüyor. Yüzde 29’u tedarik zincirlerini çeşitlendirme ve daha fazla sayıda iş ortağıyla çalışma arzusunda. Yüzde 26’sı çalışacağı şirketlerin piyasalarındaki istikrar katsayısını göz önünde bulunduracak. Üçte birinin gündeminde riskleri azaltmak için “tedarik zincirlerini kısıtlama veya kısaltma planı” var. Yüzde 67’si “kritik tedarikçileri belirleyerek ve olası şokların üstesinden gelme becerilerini gözden geçirerek” güvende olmayı sağlama çabasında.

“Navigator: Daha İyisini İnşa Etme Raporu” anket görüşmeleri Kanada, Meksika, ABD, Avustralya, Hong Kong, Hindistan, Endonezya, Çin, Malezya, Singapur, Fransa, Almanya, Birleşik Krallık ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde 28 Nisan ve 12 Mayıs 2020 tarihleri arasında gerçekleştirildi.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir