Connect with us

Finans & Ekonomi

DURMUŞ YILMAZ: BANKALAR DÖVİZ MEVDUATINDAN KOMİSYON İSTEYEBİLİR…

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ülke dışından istenilen miktarda döviz akışı gerçekleşmeyince yurt içindeki mevduatlara yönelerek bankalardaki “yabancı para zorunlu karşılık oranlarını” art arda artırma yoluna gitti. Bankalar hesaplarına yatırılan her 100 doların 22’sini Merkez Bankası’na göndermek zorunda. Merkez Bankası eski Başkanı ve İYİ Parti Milletvekili Durmuş Yılmaz, bankaların bu gerekçeyle döviz tasarrufçularına faiz vermeyebileceğini hatta üzerine komisyon isteyebileceğini dillendirdi.

 

 

Resmi Gazete’de yayımlanan son Merkez Bankası yabancı para zorunlu karşılık oranı düzenlemesine göre zorunlu karşılık oranı “vadesiz ve bir yıla kadar olan tüm vadelerde” yüzde 19’dan 22’ye; bir yıldan uzun vadelerdeyse yüzde 15’ten yüzde 18’e yükseltildi. Piyasaya açtığı kredi performansı yüksek bankalardaki oran da yüzde 12 iken 15 yapıldı. Yabancıların Türkiye’deki döviz mevduatlarının zorunlu karşılık aralığı ise yüzde 5-21’den 8-24’e çıkarıldı.

ZORUNLU KARŞILIKTA TL’NİN DURUMU
Bankalara yatırılan her 100 liranın bir yıla kadar vadelilerinin 7 lirası, bir yılı aşanlarının da 1 lirası Merkez Bankası’na gidiyor. Kredi performansı yüksek bankaların gönderdiği para 7’den 2 liraya iniyor. Merkez Bankası lira karşılıklarına dövizden daha yüksek faiz veriyor.

Döviz tasarruflarındaki yükün aşırı arttığına dikkati çeken Merkez Bankası eski Başkanı ve İYİ Parti Milletvekili Durmuş Yılmaz, bankaların bu gerekçeyle döviz tasarrufçularına faiz vermeyebileceği hatta üzerine komisyon isteyebileceği görüşünü dile getirdi.

 

Durmuş Yılmaz-Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası eski Başkanı, İYİ Parti Milletvekili

“ULUSAL PARAYA GÜVEN YOK”
Zorunlu karşılık oranının yüzde 22 olması sonrasında bankaların müşterilerine daha uzun vadelere yönelmeyi telkin edebileceğini söyleyen Yılmaz tabloyu şu ifadelerle değerlendirdi: “Bankaların döviz hesaplarındaki yükü arttığı için bu gidişle bankalar bu hesaplara faiz veremeyeceği gibi parayı bankada güvenli şekilde tutma karşılığında komisyon bile almak durumunda kalabilir. Bu düzenlemelerdeki politikanın oturduğu baz yanlış. İnsanlar doları faiz getirisi olduğu için tutmuyor ki. Ulusal paraya güven yok. Vatandaş liraya itibar etmediği için enflasyondan korunmak için dövize yöneliyor. Esas bu sorunun çözülmesi lazım.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir