Connect with us

Finans & Ekonomi

TİM İLE İŞ BANKASI ARASINDA 500 MİLYON DOLARLIK KREDİ PROTOKOLÜ

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile Türkiye İş Bankası arasında 500 milyon dolarlık nakdi kredi paketi içeren protokol imzalandı. TİM Genel Merkezi’ndeki törende protokolü TİM Başkanı İsmail Gülle ve Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali parafe etti. 

 

 

500 milyon dolar tutarındaki nakdi kredi paketinden mümkün olan en fazla sayıda ihracatçının yararlanabilmesi bir firmaya azami 150 bin dolar-Euro veya 1 milyon lira tahsis edilebilecek. TİM üyesi tüm ihracatçılar dolarda yüzde 2,40; Euro’da ise yüzde 1,15 faiz oranı ve bir yıl vadeyle ‘İhracat Döviz Kredisi’ kullanabilecek. Pakette ayrıca Fuarlara Katılım Kredisi, Maximiles TİM İhracatçı Kart, kadın girişimcilere özel faiz oranlı krediler ile sigorta ve eğitim gibi ihracatçının ihtiyacına uygun hizmetlerde indirimler yer alıyor.

GÜLLE: “PAKETTEKİ ÜÇ NOKTA ÇOK ÖNEMLİ
TİM Başkanı İsmail Gülle, Türkiye İş Bankası’yla imzalanan protokolde özellikle üç noktanın çok mühim olduğunu belirtti: “Kredi faizlerinin düşük olması ihracatın finansmanında önemli bir nokta. Paket kapsamının 500 milyon dolar olması da bizler için çok önemli bir adım. Ayrıca, paket kapsamında, pozitif ayrımcılığın sağlanması adına kadın girişimci ihracatçıların kullanacakları kredilerde daha avantajlı koşullar da oluşturuldu. Kadın ihracatçıların kredi faizleri dolarda yüzde 2,25; Euro’da ise yüzde 1 olacak. Ayrıca, kadın ve genç girişimcilerimiz için, 100 bin TL’ye, 500 bin Euro-dolara kadar Eximbank kaynaklı ihracat kredisi sunulacak ve yabancı para cinsinden kredilerde 25 baz puan indirim uygulanacak.”

TİM Başkanı İsmail Gülle-Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, kredi protokolü imza töreni sırasında.

“E-TEMİNAT MEKTUBUNDA İLK YIL İÇİN SADECE YÜZDE 0,9 KOMİSYON”
Gülle, ihracatçıların paket kapsamında fuar katılım kredisi avantajından yararlanacağını da ifade etti: “Sanal ve fiziki fuarlarda, 100 bin dolar-Euro’ya kadar 1 yıl vadeli ihracat taahhütlü spot döviz kredisinde faiz oranları dolar cinsinden krediler için yüzde 2,25; Euro cinsinden krediler için yüzde 1 olacak. E-teminat mektubunda, ilk 1 yıl için yüzde 0,9 gibi oldukça düşük bir komisyon tahsil edilecek. Protokol kapsamında, kredi kullanan firmalara emtia taşıma sigortasında yüzde 10 indirim, muhabir garantili ihracat faktoringinde avantajlı faiz oranları ve WORLDEF prime üyeliğinde yüzde 50 indirim gibi birçok diğer avantaj da yer alıyor. Dış ticaret kompleksimizde yapılan kütüphaneye yönelik kitap bağışı da Türkiye İş Bankası’nın önemli bir jesti olarak, paketin kapsamında yer alıyor. Güçlü ve zamanında sağlanan finansman sürdürülebilir ihracat için büyük önem taşıyor.”

“BU VE BENZERİ PROTOKOLLERİN ARTARAK SÜRMESİ EN BÜYÜK TEMENNİMİZ”
İş Bankası ile iş birliğine gitmenin gurur verici olduğunu ve ihracatçılara güven sağladığını vurgulayan Gülle, “Bu ve benzeri ortak çalışmaların artarak sürmesi en büyük temennimiz. Bilhassa son iki yılda, bankacılık sektörünün ihracatçılara yönelik kredilerinde hem hacimsel hem de oransal artışlar görüyoruz, sektörün ihracata ilgi ve alakası bizleri memnun ediyor. 2018 yılı nisan ayında bankaların ihracat kredileri 116 milyar TL seviyesindeyken, geride bıraktığımız nisan ayında bu kredilerin değeri yüzde 69’luk artışla 196 milyar TL seviyesine ulaştı. Bu artışta, bankaların kullandırdığı toplam kredi hacmindeki artış etkili olduğu kadar, ihracat kredilerinin toplam kredi hacmine oranının yüzde 5,2’den yüzde 6,3’e çıkması da etkili oldu. Şoklara dayanıklı ve seri reflekslere sahip ihracatçılar, böylesi kriz dönemlerinde attıkları yerinde adımlarla yaşanan her şoktan güçlenerek çıkmayı başarıyorlar. Bankacılık sektörü de tıpkı ihracatçı firmalar gibi seri reflekslere ve her krizden güçlenerek çıkan bir yapıya sahip.” dedi.

BALİ: “HEP TÜRKİYE’NİN BANKASI OLMA SORUMLULUĞUYLA HAREKET ETTİK”
Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali ise “Türkiye’nin Bankası olmanın getirdiği sorumlulukla her zaman hiç tereddütsüz milli tavır ve duruş sergilediklerini” ve “bütün imkânlarını iyi niyetli ve samimi bir yaklaşımla memleketin ve milletin hizmetine kararlılıkla sunmaya devam ettiklerini” dile getirdi.

“FAİZ ORANLARINI MÜMKÜN OLAN EN DÜŞÜK SEVİYEDE TUTTUK”
Bali, protokole ilişkin şunları söyledi: “TİM ile bugün imzaladığımız protokolle ihracatın finansmanı için her ihtiyaca uygun vade ve ödeme seçenekleri sunuyoruz. Protokol kapsamında, ihracatçılarımızı desteklemek için faiz oranlarımızı mümkün olan en düşük seviyede tuttuk. İhracat döviz kredilerinde uyguladığımız düşük faiz oranlarının, sadece ihracatçılarımız için değil ekonomideki tüm kesimler için de kritik olduğunu düşünüyoruz. Salgının gidişatına dair belirsizlikler dış talebin kırılgan bir görünüm sunmaya bir süre daha devam edebileceği riskini de beraberinde getiriyor, ancak biz yılın ikinci yarısıyla birlikte ihracat performansımızın koşullar paralelinde güçleneceğini öngörüyoruz. Ülke olarak önümüzdeki dönemde birçok mal ve hizmetin tedariki için önemli bir aday olarak sahneye çıkabileceğimizi düşünüyoruz. İş Bankası olarak biz de Türkiye’nin ihracattaki konumunu güçlendirecek desteği vermeye devam edeceğiz.”

“1932’DE İSKENDERİYE VE HAMBURG ŞUBELERİMİZ HİZMETE GEÇTİ”
Bali, kuruluşlarının ilk yıllarından bu yana ihracatçıların yanında olduklarını kaydetti: “1932 yılında İskenderiye ve Hamburg şubelerimiz faaliyete geçirildi. Kuruluşumuzdan sadece 8 yıl gibi kısa bir süre içerisinde böyle bir vizyonla hareket edildi. Günümüze geldiğimizde, 121 farklı ülkede yerleşik banka ile kurmuş olduğumuz geniş muhabirlik ağımız kapsamında; müşterilerimize zengin dış ticaret ürün ve hizmetleri sunuyor ve Türkiye ile 200’ün üzerinde farklı ülke arasında yapılan dış ticaret işlemlerine aracılık ediyoruz.”

MAXIMILES TİM İHRACATÇI KART AVANTAJLARI
‘Maximiles TİM İhracatçı Kart’ ve ‘Maximiles TİM İhracatçı Kart Premium’ kartları TL/EUR/USD hesap özeti seçeneğini içeriyor. İhracatçılar, yaptıkları alışverişlerden hem MaxiMil hem de MaxiPuan kazanacaklar. Ayrıca İş Bankası aracılığıyla gerçekleşecek aylık ihracat hacmi üzerinden de ilave MaxiPuan elde edilecek ve bunlar MaxiMil olarak da kullanılabilecek. Maximiles TİM İhracatçı Kart otel rezervasyonundan vize işlemlerine kadar ihracatçıların hayatlarını kolaylaştıracak.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir