Connect with us

Finans & Ekonomi

TÜRKİYE’Yİ GENÇ GİRİŞİMCİLER İLERİYE TAŞIYACAK…

“Dış dünya ile rekabetin ileri düzeyde devam ettirilebilmesi ve sürdürülebilir bir kalkınmada katma değerli ürün ve süreçler oluşturulmasının” Türkiye açısından hayli önem taşıdığını belirten Teknopark İstanbul Genel Müdürü Bilal Topçu’ya göre “Genç girişimcilerimiz teknolojik atılımlarla Türkiye’yi ileriye taşıma potansiyeline sahipler. Kuluçka merkezlerimiz genç girişimciler için bir fırsat yuvası.”

 

“Hırslı ve yüksek bir büyüme yakalaması beklenen genç girişimcilerin” Türkiye’deki oranı yüzde 25. Okuduğunuz bu veri OECD’nin (İktisadi İş birliği ve Gelişme Teşkilatı/Organisation for Economic Cooperation and Development) 2019 The Missing Entrepreneurs Raporu’dan. Türkiye bu oranla Avrupa Birliği (AB) ve OECD ülkeleri içinde ilk sırada.

YERLİ VE MİLLİ ÜRETİM KAPASİTESİNE BÜYÜK KATKI
İstanbul Genel Müdürü Bilal Topçu, genelde öğrencilik döneminde başlayan girişimlerin kuluçka teknoparklar ve buralardaki kuluçka merkezlerinin desteğiyle büyüdüğünü ve sahalarında ciddi başarı hikayelerine dönüştüğünü söylüyor.

Teknopark İstanbul’daki kuluçka merkezi Cube Incubation’da bugüne dek 200’ü aşkın başarılı girişimciyi mezun ettiklerini ve hali hazırda 95’ten fazla girişimciye de ev sahipliği yaptıklarını dile getiren Topçu, “başta savunma sanayi havacılık/uzay, denizcilik, enerji, sağlık bilimleri gibi kritik alanlarda” projeler yürüten girişimcilerin “yerli ve milli üretim kapasitesine” önemli katkılar sunduklarını kaydediyor.

Bilal Topçu-Teknopark İstanbul Genel Müdürü

KAPILARIMIZ HER YENİ FİKRE AÇIK
Kuluçka merkezinde faaliyet gösteren genç girişimcilerdeki heyecandan mutluluk duyduklarını ifade eden Topçu, Teknopark İstanbul’un kapılarının yeni fikirlere sahip herkese açık olduğunun altını çiziyor. Cube Incubation’daki girişimcilerin; 300 metrekarelik Biyoküp Laboratuvarı’ndan, 100 metrekarelik Temiz Odalar’dan, Post Kuluçka Alanı’ndan ve 400 metrekarelik alana kurulması planlanan Prototipleme Merkezi’nden ücretsiz ya da çok düşük ücretlerle yararlanabildiğini belirten Topçu; “iş planı hazırlama, başarılı sunum teknikleri, pazarlama, finans gibi konulardaki eğitim, mentörlük ve danışmanlık hizmetleri” ile “ofis alanı, açık çalışma alanları, toplantı odaları, internet ve telefonun 18 ay boyunca” ücretsiz olduğunu; başarıyla mezun olanların geçen yıl faaliyete giren Ortak Çalışma Alanı’nı (Co-working) ofis kurana kadar kullanabildiğini anlatıyor. Aktardığı avantaj bilgilerine “mezun girişimcilerin teknopark firması sıfatıyla ticari ve Ar-Ge faaliyetlerini sürdürebilmelerini” ve “post kuluçka diye adlandırılan dönemde düşük kira bedeliyle bünyede kalınabilmesini” de ekliyor.

SAVUNMA VE UZAY TEKNOLOJİLERİNDE NOVART ÖRNEĞİ
Topçu’nun kritik ve başarılı çalışmalara imza attığını vurgulayarak örnek verdiği girişimlerden Novart Savunma ve Uzay Teknolojileri, Haziran 2019’da Cube Incubation’a roket motoru geliştirme projesiyle giriyor ve Ocak 2020’de TÜBİTAK BİGG desteğiyle kuruluyor. Girişimin hikayesi 3 ortağın 2015 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi’nde öğrenciyken Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi’ndeki PARS Roket Grubuna katılmasıyla başlıyor. PARS’tayken ABD’de düzenlenen roket mühendisliği yarışmasında dereceler alan ekip 2018’de Türkiye’nin ilk hibrit yakıtlı roketini uçuruyor. Teknofest Roket Yarışması’na da katkı sunan ekip bu süreçte roketler ve roket motorları üzerine yoğunlaşıyor. Sık sık yolları Havacılık ve Uzay Teknolojileri alanında nitelikli şirketlere ev sahipliği yapan Teknopark İstanbul’a düşen ekip projeleriyle kuluçka merkezine giriyor.

ROKET MOTORUNDA TASARIM HAZIRLIĞI
Novart T Savunma ve Uzay Teknolojileri; roket motoru geliştirmeye ve roket simülasyona odaklanıyor. Hibrit roket motorlarının sivil amaçlı roketlerde kullanımını geliştirmeye ve kat yakıtlı roket motorları üzerine çalışmalar yürütüyor. Roket simülasyonu konusundaysa TÜBİTAK BiGG desteğiyle “atmosfer içi uçan roketlerin tasarımı ve simülasyonunu kapsayan bir program” geliştiriyor. Bu program kullanıcıların roketlerini kolayca tasarlayabilmelerine imkan sağlıyor. Novart şimdi de roket motoru tasarımı eklentilerine hazırlanıyor.

TEKSTİL ENDÜSTRİSİNE YAPAY ZEKA DESTEĞİ
Cube Incubation’da yer alan diğer başarılı girişim şirketlerinden biri de Tuvis. Tekstil endüstrisi kumaş üreticilerine yapay zeka destekli görsel kalite kontrol sistemi sunan şirket TÜBİTAK 1512 teşvik programı kapsamında. Tuvis’in Bursalı genç girişimciler; “ürün kalitesini, kalite kontrol sürecinin verimliliğini ve üretim hızını arttırmayı; bunun yanı sıra kalitesizlik maliyetlerini de önemli bir ölçüde azaltmayı” amaçlıyor. Öte yandan hızlandırıcı programları tamamlayan Tuvis ekibi; Growth Circuit VC’den erken aşama yatırımı alıyor ve iki ay süreyle Silikon Vadisi’nde gerçekleşen bir programa davet ediliyor. Döner dönmez de ihracat odaklı kumaş üreticilerile anlaşmalar imzalayarak saha çalışmalarına başlıyor. Tekstil endüstrisinin dinamiklerini dünya çapında değiştirmeyi hedefleyen Tuvis “makine öğrenmesi ve derin öğrenme teknolojilerini” kullanarak geliştirdiği yaklaşımlarla görüntü ve analiz üzerine çalışıyor. Numerik verilerle “üretim, satış ve lojistik gibi süreçlerin verimlilik ölçümü ve tahminlemesi” de çalıştıkları diğer bir alan.

TEKNOLOJİ GİRİŞİMCİLERİNİN YÜZDE 16’SI KADIN
Bilal Topçu’nun aktardığı verilerle 2010-2019 yılları arasında Türkiye’de kurulan teknoloji girişimlerinin yüzde 16’sında kadın girişimciler yer alıyor. Çek Cumhuriyeti, İtalya ve Portekiz’den sonra Avrupa’daki en yüksek oran Türkiye’de. Topçu’nun örnek gösterdiği genç girişimcilerden biri de Hümeyra Ergin. Ufuk açıcı projeleriyle Cube Incubation’a girmeye hak kazanan Ergin’in girişiminin arka planında karanlık korkusu var. Azımsanmayacak sayıda kişinin karanlıktan korktuğunu fark eden genç girişimci özellikle deprem sırasındaki paniğin en aza indirilmesini hedefliyor. Işıktan ve gün ışığından şarj olarak 8 saat boyunca karanlık ortamı aydınlatabilen zemin kaplamalara yoğunlaşan Ergin, elektriksiz gece lambası araştırmasını sürdürüyor.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir