Connect with us

Finans & Ekonomi

TARIM SEKTÖRÜ VE ÇİFTÇİLERE İADE-İ İTİBAR…

Ege İhracatçı Birlikleri, Türkiye’nin tarım ürünleri ihracat lideri. Birlik başkanları 14 Mayıs Çiftçiler Günü mesajlarında, yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgınının tarım sektörünün öneminin yeniden anlaşılmasına vesile olduğunu vurguladı.

 

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) açıklamasına göre Cumhuriyet’in ilan edildiği 1923’te tarım sektörünün 3 milyar liralık Gayri Safi Milli Hasıla’daki payı yüzde 43’tü. Oran 1926’da yüzde 49,6’la tarihi zirveye ulaştı. Pay sonraki yıllarda gittikçe eridi ve 2018 sonunda yüzde 5,8’e geriledi. 1923’te Türkiye nüfusunun yüzde 76’sı kırsalda yaşıyor, toplumun yüzde 80’i geçimini tarımdan sağlıyordu. 2018’de tarımın istihdamdaki payı yüzde 17,3’e indi.

SALGIN GÜNLERİNDE TARIM İHRACATI
Türkiye’nin ihracatı 2020 Ocak-Nisan döneminde yüzde 13,3’lük düşüşle 54 milyar 975 milyon dolardan 47 milyar 640 milyon dolara gerilerken; tarım ihracatı yüzde 3’lük artışla 7,5 milyar dolardan 7,8 milyar dolara yükseldi.
Fındık ihracatı yüzde 32,6’lık artışla 568 milyon dolardan, 754 milyon dolara çıkarken, yaş meyve sebze ihracatı yüzde 21,6’lık artışla 621 milyon dolardan 756 milyon dolara çıktı. Meyve sebze mamulleri ihracatı yüzde 13’lük yükselişle 500 milyon dolardan 565 milyon dolara ilerledi. Hububat bakliyat yağlı tohumlar ihracatı ise yüzde 4’lük gelişimle 2 milyar 404 milyon dolara ulaştı.

Jak Eskinazi

“TARIMDA SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ANA GAYEMİZ OLMALI”
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Covid-19 salgın sürecinin tarım ülkesi olmanın kıymetini anlamamızı sağladığına işaret etti: “Bu süreçte, tarımsal ihtiyaçların her zaman başka ülkelerden tedarik edilemeyeceğini de öğrendik. Toplum sağlığı için salgın dönemlerinde başka ülkelerden ithalat yapmak mümkün olamayabiliyor. Üretim politikamızı, tarımda mümkün olduğu kadar dışa bağımlı olmamak üzerine kurmalıyız. Gelecekte var olabilecek her koşula karşı kendi kendimize yetecek şekilde, kimsede yokken biz onlara satabilecek şekilde tarım politikamızı oluşturmalıyız. Tarımsal üretim planlarımız, teşvik sistemimiz; mevsime, yıla göre değil daha uzun vadeli projeksiyonlar yapılarak tasarlanmalıdır. Ana gayemiz, tarım sektöründe sürdürülebilirlik olmalıdır.”

Türk çiftçisinin 220 milyar TL’lik üretim büyüklüğüne ve Avrupa pazarına erişmede rekabet avantajına sahip olduğunu belirten Eskinazi, verimliliği arttırmak için tesislerin israfı önleyecek şekilde güncellemesi gerektiğini söyledi.

Birol Celep

“TÜRKİYE’NİN ADI SAĞLIKLI VE GÜVENLİ ÜRÜNLERLE ANILMALI”
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep, organik üretimdeki 35 yıllık birikime dikkatleri çekti: “İtalya ve İspanya’nın salgın sonrası yaşadığı güçlüklerin ticari açıdan baktığımızda Türkiye’ye bir fırsat doğurabileceği de göz ardı edilemez. İşimizdeki potansiyeli ortaya çıkaracak hedefler belirleyerek, Türkiye’nin adının sağlıklı ve kaliteli ürünlerle anılması için çalışmalıyız Ayrıca, Salgın sonrası tarım işçiliği alanındaki istihdam taleplerinde sıkıntılar olabilecektir. Kırsal kesimden büyükşehirlere geçmişten günümüze süregelen dengesiz göç de bu sıkıntıda kuşkusuz rol oynuyor.”

Tarımın stratejik bir sektör olduğunun altını çizen Celep, şunları kaydetti: “Tarım sektörünün gerekliliği ve stratejik değeri gün geçtikçe daha da iyi anlaşılmakta ve görünen o ki değişen dünya, toprağa çok daha fazla önem vermemiz gerektiğini bize öğretti. Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Köylü Milletin Efendisidir’ sözünde vurgu yaptığı gibi çalışkanlığın ve üretkenliğin zirvesinde oturan çiftçilerimizin sosyo-ekonomik olarak güçlenmesi, hayat standartlarının yükselmesi ve ürettikleri ürünlerin dünya pazarlarına ulaşabilmesi için her türlü desteğin verilmesi gerektiğine inanıyorum. Şahsım ve temsil ettiğim kurumum adına, alın terini toprağa ekerek geçimini sağlayan, tarımsal üretimin her kademesinde emeği geçen çiftçilerimizin 14 Mayıs Dünya Çiftçiler gününü kutluyorum.”

Hayrettin Uçak

“14 MAYIS’TA ÇİFTÇİLERİMİZİ AYAKTA ALKIŞLAYALIM”
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak; “Pandemi sürecinin ilk gününden itibaren büyük bir özveri ile çalışan sağlık mensuplarını alkışladığımız gibi, 14 Mayıs çiftçiler gününde; büyük bir özveri ile toprağı işleyen, bahçesinde-tarlasında çalışan, alın teri döken çiftçilerimizi, ürünleri toplayan tarım işçilerimizi alkışlıyorum. Herkesi ‘de 14 Mayıs günü çiftçilerimizi alkışlamaya davet ediyorum.” dedi. Gıda sektöründeki ihracatın Covid-19’a rağmen arttığını belirten Uçak, Gıda ihracatında hava kargonun önemi büyük. O yüzden mevcut sistemimiz elden geçirilmeli, kargo kapasitemizin arttırılması için herkes elini taşın altına sokmalı. Bu sürecin Türk ihracatçısının lehine olması için Ege İhracatçı Birlikleri olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız.” diye konuştu.

Mustafa Terci

“ÇİFTÇİLERİMİZE HAK ETTİKLERİ DESTEK VERİLMELİ”
Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Terci, tarımsal üretimin yeterli, verimli, katma değerli ve sürdürülebilir kılınmasının çiftçilere hak ettikleri desteğin verilmesine bağlı olduğunun altını çizdi: “Çiftçilerimizin üretimleri sadece girdi maliyetlerinin uygunluğu ve sağlanan desteklerinin miktarları yanında ayrıca doğanın sunduğu üretim sürecindeki iklim koşullarının da büyük etkisi altındadır. 24 milyon hektar tarım arazisine sahip olan ülkemizin ithalat yerine, yerli üretimi destekleyici politikalara yoğunlaşması Türk çiftçisine verilecek en büyük destek olacaktır. Bu vesileyle çiftçilerimize bol kazançlı ve bereketli üretim dileklerimle Dünya çiftçiler gününü kutluyorum.”

Davut Er

“DİNAMİK ÇİFTÇİLER YETİŞTİRMEMİZ GEREKİYOR”
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Davut Er, çiftçiliğin basit bir meslek olmadığını kaydetti: “Türkiye’de çiftçilik yapan bugün ülkemizde olduğu gibi sadece ihtiyarların işi olmadığını ve genç, dinamik çiftçiler yetiştirmemiz gerektiğini bugünlerde daha iyi anlamış bulunuyoruz. Türkiye’de çiftçilikte yaş ortalaması neredeyse 60 civarıdır, genç nüfusu çiftçilik yapmaya özendirecek şartların ve üretim politikalarının mutlaka oluşturulması gerekmektedir. Tarım ürünleri ithalatına harcayacağımız paranın bir kısmını çiftçilerimize destek olarak ayırabilirsek üretimi çok daha yukarı taşıyacağımıza olan inancımız tamdır.”

Cahit Doğan Yağcı

“İTHALAT İZİNLERİ ÇİFTÇİMİZİ ZORDA BIRAKIYOR”
Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Cahit Doğan Yağcı, hasat dönemlerinde verilen ithalat izinlerinin çiftçilerin zor durumda bıraktığını hatırlattı: “Tarımsal üretimde dünya genelinde 7’nci Avrupa’da ilk sırada yer alan ülkemizde tarım sektörünün geleceği için teknoloji ile entegre sürdürülebilir bir tarım anlayışı ile ilerlenmesi gerektiği açıktır. Topraklarını yoğun bir emek ve fedakarlıkla işleyen ve emeğinin karşılığını sonuna kadar hak eden çiftçilerimizin 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Gününü en içten duygularımla kutlarım.”

 

Bedri Girit

“ÇİFTÇİYE HER YATIRIM, YOKLUK RİSKİNİ AZALTACAK”
Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Bedri Girit, çiftçi ve üreticileri dünya mutfağının aşçı başı olarak tanımladı: “Çiftçi ve üreticiler kendilerine ne kadar destek verilirse fazlasıyla insanlığın hizmetine sunacaktır. Onlara her yatırım yokluk riskini azaltacak, sağlıklı ve sürdürebilir gıdaya erişim kolaylaşacaktır.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir