Connect with us

Dünya Gündemi

ESTONYA’NIN COVID-19 PAKETİ, E-OTURUM SAHİBİ TÜRKLERİ DE KAPSIYOR

Estonya hükümeti, Covid-19 küresel salgınından olumsuz etkilenen şirketler için 2 milyar Euro tutarında acil ekonomik yardım paketi açıkladı. Paket; 2500’ü aşkın Türk girişimcinin de içinde yer aldığı “Estonya merkezli global bir AB şirketi kurulmasına imkân tanıyan e-Residency (e-Oturum)” programına dahil olan şirketleri de kapsıyor.

 

Estonya şirketlerinde çalışanlarının maaşlarının bir kısmı için destek sunulan acil yardım paketi; kredi garantileri ve finansmanı destekleyecek yeni krediler ile bazı kısa vadeli vergi indirimlerini de içeriyor. Estonya hükümeti paketin ilk etabıyla mevcut iş sözleşmelerini korumayı ve işleri sürekli kılmayı amaçlıyor.

PAKETTEN 12 BİN E-OTURUM SAHİBİ DE YARARLANACAK
Paketin “istihdam oluşturan, vergi borcu olmayan, finansman ve kredilerini yeniden yapılandırmada devlet desteğine ihtiyaç duyan” orta ve büyük ölçekli şirketlere ciddi miktarda katkı sunacağı öngörülüyor. Şartları uygunluk gösteren yaklaşık 12 bin e-Oturum (e-Residency) sahibi de paketten ve Estonya İşsizlik Sigortası Fonu yardımından faydalanabilecek. Estonya e-Oturum kartıyla kurulan bir şirket, diğer şirketlerle aynı yasal hakları elde ediyor ve adları Estonya Ticaret kaydına işleniyor.

“Avrupa Birliği (AB) ortak pazarında iş yapmak ve diğer şirketlerle rekabet ederken geride kalmamak isteyen” Türk girişimciler, “Türkiye’den çalışırken global bir AB şirketi kurabilmelerini ve resmi dijital kimlik elde etme hakkını kazanmalarını sağlayan” Estonya’nın e-Oturum programına yoğun ilgi gösteriyor.

70 BİN E-OTURUM’LUNUN 2500’DEN BİRAZ FAZLASI TÜRK VATANDAŞI
Şimdiye dek e-Oturum alanların sayısı dünya genelinde 70 bini geçti. Bunların 2500’den biraz fazlası Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı. Ayrıca Türkiye’den bu yolla kurulan şirketlerin sayısı da 650’yi aştı. Program, e-Residency ile kurulan bir AB şirketinin, sadece Avrupa’da faaliyet göstermesini kolaylaştırmakla kalmıyor; aynı zamanda dünya çapında iş yaparken AB’nin hukuki çerçevesinden yararlanmasına da imkân tanıyor. Programla ilgili detaylı bilgilere https://e-resident.gov.ee/ adresinden ulaşılabiliyor.

İŞSİZLİK FONUNDAN YARARLANMA KRİTERLERİ
Estonya İşsizlik Sigortası Fonu’ndan yararlanabilmek için “şirket cirosunun 2019’un aynı ayına göre yüzde 30 veya üzerinde düşmüş olması”, “şirket çalışanlarının en az yüzde 30’u için iş sağlanamayacak durumda olunması” ve “çalışanların maaşlarının en az yüzde 30 oranında düşürülmüş olması” kriterlerinden en az ikisini taşımak gerekiyor.
Estonya hükümeti bu 2 milyar avroluk acil yardım paketine ek olarak, KOBİ’ler ve serbest meslek sahiplerine (FIE) yönelik olarak 10 milyon avroluk, turizm sektörüne yönelik olarak da 25 milyon avroluk ek yardım paketlerini de devreye aldı.

DETAYLI BİLGİLERE ŞU ADRESLERDEN ULAŞILABİLİYOR

E-Oturum sahiplerini de kapsayan acil ekonomik yardım paketinin detayları: https://www.valitsus.ee/en/news/emergency-situation-government-supports-estonian-workers-and-economy-least-eur-2-billion

Ek paket bilgileri: https://medium.com/e-residency-blog/e-residency-update-5-on-the-coronavirus-covid-19-pandemic-270632f8bc71

İşsizlik fonu bilgileri: https://www.tootukassa.ee/eng/content/subsidies-and-benefits/temporary-subsidy-program

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir