Connect with us

Finans & Ekonomi

İKİNCİ EL OTODA COVID-19 FIRSATI…

MASFED Genel Başkanı Aydın Erkoç, yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgınının ulaşımda bireyselleşme eğilimini tetiklemesi ve otomotiv sektöründe üretimin durmasına sebep olması dolayısıyla yaz aylarında ikinci el otomobillere talepte artış öngördüklerini söyledi.

 

 

2019 ile 2020 yıllarının Ocak-Şubat-Mart dönemindeki ikinci el otomobil satışlarını karşılaştıran Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, “Şu an satışlar azaldığı için ikinci el otomobil fiyatlarının yükselişi de durdu. Ancak geçen senenin ilk üç ayıyla kıyaslarsak bu sene ikinci el araç piyasası daha hareketli. 2019’un mart ayında otomotiv satışları 456 bin 674 adet iken, 2020’nin mart ayına baktığımızda satışlar 501 bin 921 adet olarak gerçekleşti. Ancak 2020’nin şubat ayında 611 bin 314 adet olan ikinci el piyasasında salgının etkisiyle martta ciddi bir düşüş yaşandı.” dedi.

Aydın Erkoç-Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı

“SIFIR ARAÇLARIN SATIŞA SUNULMASI EKİM AYINI BULABİLİR”
Salgın dolayısıyla diğer bazı ana sektörlerde olduğu gibi otomotivde de üretimin durduğunu, pek çok firma nisan sonunda fabrikalarını yeniden faaliyete geçirse de imalatta randımanın ancak haziran ve temmuz aylarında yakalanabileceğini belirten Aydın Erkoç, durumun otomobil piyasasına nasıl yansıyacağına ilişkin şunları anlattı: “Üretime başlayan sıfır araçların ülkemize lojistiği ve satışa başlaması Ağustos, Eylül, Ekim aylarını bulabilecektir. Bu göstergeler bize sıfır araçların temininde bu yıl zorlukların olabileceğini gösteriyor. Pandemi sonrası dünyadaki tüm sektörlerde olduğu gibi ulaşımda da bireyselleşme olacağını göz önünde bulundurursak tüketicilerin bireysel otomobil alımlarının artacağını, sıfır araç arzındaki problemlerden dolayı da tüm talebin ikinci el araca kayacağını düşünüyorum. Ayrıca değişen tüketici alışkanlıklarıyla araç kiralama, araç paylaşımı, toplu taşıma gibi ulaşım türlerine talebin düşeceğini öngörüyor, bunun da ikinci el otomotiv sektörünün potansiyelini artıracağını düşünüyorum.”

İKİNCİ EL OTOMOTİV ŞİRKETLERİNE TAVSİYELER
Erkoç bu süreçte ikinci el otomotiv sektöründeki şirketlere “sermaye yapılanmalarını güçlendirmelerini, müşteri memnuniyeti ve satıcı-alıcı arasında güven problemlerinin giderileceği mekanizmaları kullanmalarını, teknolojik alt yapıyı aktif bir şekilde kullanmalarını, pazarlama ve tanıtım faaliyetlerine önem vermelerini, sektöre yeni giriş yapmış olan ya da yapabilecek olan global firmalarla rekabet edebilmeleri için uygun şartlarda konsolide olmalarını” tavsiye etti.

İKİNCİ EL OTOMOTİV SEKTÖRÜNÜN DEVLETTEN BEKLENTİLERİ
İkinci el otomotiv sektörünün “katma değer oluşturduğunu, dövizin ülke içinde kalmasını sağladığını, milyonlarca kişiye istihdam sunduğunu; sanayisinden noterine, maliyesinden finans kurumlarına dek yaklaşık 45 sektörü hareketlendirdiğini” kaydeden Erkoç, devletten “sektörde faaliyet gösteren şirketlerin korunması ve devamlılığı adına gerekli hukuki ve yasal mevzuatların bir an önce faaliyete geçirilmesini; firmaların daha çağdaş normlarda ticaret yapabilmesinin temin edilmesini” beklediklerini dile getirdi.

“YETKİ BELGESİ SÜRESİ BİR DAHA UZATILMAMALI”
Ticaret Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından düzenlenen ve zorunluluk getirilen yetki belgesinin “İkinci el araç ticaretini kurumsallaştıracağını ve kayıt dışılığı ortadan kaldıracağını” vurgulayan Erkoç, Ağustos 2020’den sonra sürenin bir kez daha uzatılmaması gerektiğinin altını çizdi.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir