Connect with us

Araştırma ve Raporlar

“SALGIN, YAYILMA RİSKİ YÜKSEK ŞEHİRLERDE KONTROL ALTINA ALINMALI”

Yeni tip Koronavirüs’ün (Covid-19) “Türkiye’de şehir bazında yayılma hızı beklentisi üzerine” bir çalışma yapan sağlık ekonomisi uzmanı Prof. Dr. Onur Başer; İstanbul, İzmir ve Ankara’nın ilk üçte yer aldığını açıkladı.

 

Şehirlerin sıkışıklık endeksine göre risk haritası

 

COVID-19 YAYILMA HIZINDA İSTANBUL, TÜRKİYE’NİN NEW YORK’U…
İstanbul’u ABD’de virüsün yoğunluk ve yayılma hızı tablosuyla kıyaslayarak “Türkiye’nin New York’u” olarak niteleyen Prof. Dr. Başer ortaya çıkan analizle ilgili şu bilgileri paylaştı: “İstanbul, Koronavirüs’ün en hızlı yayılmasının beklendiği şehir. Ortalama bir İstanbullu çevresinde bir kilometrekarelik alanda yaklaşık 17 bin kişiyle yaşıyor. İzmir nüfusa ve nüfus yoğunluğuna göre üçüncü şehir olmasına rağmen İstanbul’dan sonra en fazla etkilenecek 2. şehir olarak görülüyor. Ankara kilometrekare başına düşen insan sayısı bakımından Türkiye’de 8. olduğu halde, en fazla etkilenecek 3. şehir olarak ortaya çıkıyor.”

 

Prof. Dr. Onur Başer-Sağlık Ekonomisi Uzmanı

ŞEHİRLERİN SIKIŞIKLIK ENDEKSİYLE, COVID-19 YAYILMA HIZI ARASINDA DOĞRUSAL BİR İLİŞKİ VAR
MEF Üniversitesi İktisat Bölüm Başkanı olan ve ABD’deki Colombia ile Michigan üniversitelerinde misafir öğretim görevlisi sıfatıyla çalışmalarını sürdüren Prof. Dr. Başer’e göre “şehirlerin sıkışıklık endeksiyle, Covid-19’un yayılma hızıyla arasında doğrusal bir ilişki var.

SAĞLIK SİSTEMİNİN ZORA GİRMEMESİ İÇİN…
“Epidemik eğrinin sağlık sistemini zora sokmadan düzeltilmesi için salgının yayılma riski yüksek yerlerde kontrol altına alınması gerekir” tespitini ortaya koyan Prof. Dr. Başer, “sıkışıklık endeksi bu riski belirlemede önemli bir araç olarak kullanılabilir” önerisini getirdi.

 

 

YALOVA NÜFUSTA 65’İNCİ AMA YAYILMA HIZINDA 9’UNCU ŞEHİR OLABİLİR
Başer’in araştırmasından bazı detaylar:
-“Adana ve Tekirdağ’ın kilometrekare başına düşen insan sayısı hemen hemen eşittir ama sıkışıklık endeksine göre, Adana Tekirdağ’a göre çok daha hassas bir yerde.”
-“Şanlıurfa ile Gaziantep’in nüfusları hemen hemen aynıdır ama virüs yayılma hızı Şanlıurfa’da, Gaziantep’e göre çok daha hızlı olabilir.”
-“Yalova 81 ilimiz içinde nüfus olarak 65. sırada ama virüs yayılma hızı en fazla olan 9. şehir olabilir.”
-“Samsun hem genel nüfus sıralamasında hem de kilometrekare başına düşen insan sayısında 16. olduğu halde, sıkışıklık endeksine göre virüsten en çok etkilenecek 8. şehir olarak ortaya çıkıyor.”
-“Gümüşhane, Ardahan, Bayburt ve Tunceli, yayılma hızının en düşük beklendiği şehirlerdir.”

İstanbul risk haritası

İzmir risk haritası

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir