Connect with us

Araştırma ve Raporlar

FLAŞ İDDİA: GERÇEK CORONA VİRÜSÜ BİLANÇOSU 24.589 ÖLÜ!

Tencent, Wuhan virüs ölümleri hakkında yanlışlıkla gerçek verileri sızdırmış olabilir.

Tencent, Wuhan coronavirus kaynaklı 154.023 enfeksiyon ve 24.589 ölümü listeliyor.

Pek çok uzman, Çin’in Wuhan koronavirüs salgını için istatistiklerin doğruluğunu sorguluyor. Hafta sonu Tencent, yanlışlıkla resmi rakamlardan daha yüksek olan gerçek enfeksiyon ve ölümlerin sayısını serbest bırakmış gibi görünüyor.

1 Şubat Cumartesi akşamı Tencent, “Salgın Durum İzleyici” başlıklı web sitesinde, o zamanki resmi figürün 10 katı olan 154.023’te duran yeni koronavirüs (2019nCoV) vakalarını gösterdi. Tencent web sitesinde, şüpheli vakaların sayısını 79.808 olarak, resmi rakamın dört katı olarak listelemiştir.

Tedavi edilen vakaların sayısı sadece 269’du ve o günün 300’ünün resmi sayısının çok altındaydı. En uğursuz olarak, listelenen ölüm sayısı 24.589’du ve o gün resmi olarak listelenen 300’den çok daha yüksekti.

Kısa bir süre sonra Tencent, rakamları hükümetin “resmi” sayılarını yansıtacak şekilde güncelledi. Netizenler (*), Tencent’in en az üç kez son derece yüksek rakamlar yayınladığını fark etti, ancak bunları sadece hükümet onaylı istatistiklere düşürmek için.

Netizenler ayrıca, büyük sayılara sahip ekran her görüntülendiğinde, resmi rakamların karşılaştırmasına benzer şekilde “makul” artımlı bir artış gösteren önceki günün verileriyle bir karşılaştırma gösterdiğini fark etti. Bu, bazı netizenlerin Tencent’in gerçek veri ve “işlenmiş” veri olmak üzere iki veri seti olduğunu tahmin etmesine yol açtı.

Bazıları bir kodlama sorununun gerçek “dahili” verilerin yanlışlıkla görünmesine neden olabileceğini düşünüyor. Diğerleri, perde arkasındaki birinin gerçek sayıları sızdırmaya çalıştığına inanıyor.

Bununla birlikte, Pekin tarafından tutulan “iç” veriler salgının gerçek boyutunu yansıtmayabilir. Wuhan’daki birçok kaynağa göre, birçok koronavirüs hastası tedavi alamıyor ve hastane dışında ölüyor.

Ciddi test kitleri eksikliği, daha az sayıda teşhis ve enfeksiyon vakasına yol açar. Buna ek olarak, ölüm oranını yapay olarak düşük tutmak için koronavirüs yerine diğer ölüm türlerini listeleyen doktorlara dair birçok rapor var.

(*) Netizen: Citizen ve internet kelimelerinin birleşmesiyle oluşan web vatandaşı.

Kaynak: www.taiwannews.com.tw

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir