Connect with us

Finans & Ekonomi

PATRONLARDAN KRİTİK AÇIKLAMALAR

Ankara’da gerçekleşen 2019’un son TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi (YİK) toplantısında önemli mesajlar verildi. TÜSİAD Başkanı Kaslowski ve YİK Başkanı Özilhan, ekonomi parametrelerinin hem yapısal hem de sosyal boyutu üzerinde durdu; oluşan sorunlara dikkat çekti ve öneriler ortaya koydu.

 

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’nin (TÜSİAD) Ankara’daki Yüksek İstişare Konseyi (YİK) toplantısında, TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski ve YİK Başkanı Tuncay Özilhan, Türkiye’nin güncel ekonomik parametrelerine ilişkin önemli açıklamalar yaptı. Patronların birlikteliğinde adalet, hukukun üstünlüğü, adil gelir dağılımı, işsizlik, eğitim, dünyadaki gidişat, uluslararası politikalar ve kadına şiddet gibi sosyal temalar üzerinde duruldu.

“SOSYO-EKONOMİK PROBLEMLER ES GEÇİLDİ…”
TÜSİAD, geleneksel olarak yılın ikinci YİK toplantısını Ankara’da gerçekleştiriyor. JW Marriott Otel’deki 2019’un son YİK buluşmasında Tuncay Özilhan, birbirini izleyen seçimler ve siyasetteki gergin ortam sebebiyle başta gelir dağılımındaki adaletsizlik olmak üzere ortaya çıkan sosyo-ekonomik problemlerin ülke gündeminde hak ettiği yeri bulamadığının altını çizdi.

“GELİR DAĞILIMI DAHA ADİL OLMALI”
İyileşme eğilimindeki gelir dağılımında 2010’dan sonra sorunlar meydana geldiğini ifade eden TÜSİAD YİK Başkanı Özilhan, işsiz sayısının 4 milyon 650 bine ulaştığını belirterek şunları söyledi: “Ekonomideki sıkıntılar en çok toplumun en yoksul kesimlerini etkiledi. İşsizlerin yüzde 17’si nitelik gerektirmeyen işlerde çalışanlar. İnşaatta 500 bin kişi işsiz kaldı. Para ve maliye politikaları ile konjonktürden kaynaklı sorunlarda bir parça hafifleme görülmüşken, şimdi yoksullukla mücadele ve gelir dağılımının daha adaletli hale getirilmesi konusuna çaba harcamak gerekiyor.”

SOKAK HAREKETLERİ UYARISI!…
Sosyo-ekonomik bunalımların toplumsal tepkilere yol açtığını, bunun sonucunda oluşan sokak hareketlerinin de ülkeleri zora soktuğunu kaydeden Özilhan, “Adaletsizlikler sosyal ve siyasi dengeleri sarsıyor. Örneğin, sokak hareketleriyle sarsılan Şili gelir adaletsizliğinin en şiddetli olduğu ülkelerden birisi.” dedi.

“KÜRESELLEŞME VİTES DEĞİŞTİRİYOR”
TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski ise küresel siyasetteki sıkıntılı döneme ve Türkiye’nin bu süreçte nasıl bir strateji izlemesi gerektiğine dikkati çekti. “Hem ülke hem Türk iş dünyası olarak 2020’li yıllarda da çıkarlarımız, Avrupa Birliği’nin (AB) gidişatıyla uyum içinde olduğumuz taktirde korunacaktır” diyen Kaslowski, denge politikası önererek şöyle konuştu: “Küreselleşme vites değiştiriyor. Göstergeler tarife dışı koruma eğilimlerinin güçleneceği, bölgesel gruplaşmalar etrafında şekillenecek bir döneme girdiğimizi düşündürüyor. Hesabımızı da buna göre yapmalıyız. Bunlarla baş etmek için Avrupa Birliği ile ilişkilerimizi daha iyi ve güçlü bir düzeye, derinliğe getirmeliyiz. Karşılıklı şikayetlerimizi müzakereler yoluyla gidermeye çalışmak zorundayız.”

“HAZIR AB DE YENİDEN YAPILANIYORKEN…”
AB’nin de yeniden yapılandığına işaret eden Kaslowski, “Türkiye olarak biz de Avrupa ilişkimizde ve stratejik üyelik hedefimizde ilerlemeler sağlayabiliriz. Bu ilerlemeler bizi çok daha güçlü kılacaktır” görüşünde olduğunu dile getirdi.

“YÜKSEK İŞSİZLİK ORANI ENDİŞE VERİCİ”
Tuncay Özilhan’ın konuşmasından pasajlar: “Ekonominin yavaşlaması ya da hızlanmasının istihdam üzerindeki etkisi zaman alır. Ekonomi büyüme sürecine girerken işsizlikteki düşüşün arkadan gelmesi beklenen bir durum. Ancak ekonomik daralma düşük gözükmesine rağmen işsizliğin bu kadar yüksek seviyelere gelmiş olması son derece endişe verici. Bu durumun çözümü için sadece büyümenin geri dönmesini beklemek yetmeyebilir, ilave tedbirler alınması gerekebilir.”

“LAİKLİK BU ÜLKENİN ÇİMENTOSUDUR”
“Uzun vadede vatandaşımızın huzur ve refahı, demokrasi, insan hakları, hukuk devleti, yargı bağımsızlığı, kadın-erkek eşitliği, sosyal adalet, adaletli gelir dağılımı, tüm bireyler için kaliteli eğitim, ifade özgürlüğü, doğal ve kültürel mirası koruma hedefleri doğrultusunda kat ettiğimiz mesafeye bağlı olacak. Bu hedefler doğrultusunda ilerlerken asla vaz geçemeyeceğimiz ilke ise laiklik. Laiklik bu ülkenin çimentosudur… Uzunca bir süreden sonra kısa vadeli sorunların ağırlığının hafiflediği bu dönemde, elbirliği ile bizi hedefimize ulaştıracak olan rotaya kilitlenmemiz gerektiğini düşünüyorum.”

“EĞİTİMDEKİ SORUNLAR YAPISAL, TELAFİ PROGRAMLARIYLA ÇÖZÜLEMEZ”
“Bulgular eğitimdeki sorunun sadece telafi programları ile çözülemeyecek kadar yapısal olduğunu ortaya koyuyor. Halihazırda dünyadaki akranlarının gerisinde kalan çocuklarımızı bugüne ayak uydurur hale getirmek de yetmiyor.”

“PLANLAMA HATALARININ BEDELİNİ HEPİMİZ ÖDÜYORUZ”
“Enerji sektöründe, altyapı yatırımlarında, kentsel dönüşümde ve hatta eğitimdeki planlama hatalarının bedelini hepimiz ödüyoruz.”

“ORTADOĞU’NUN YENİ GÜÇ DENGESİ ŞEKİLLENEMİYOR”
Simone Kaslowski’nin konuşmasından pasajlar: “Türkiye’nin bulunduğu coğrafyanın güneyi kolayca durulmayacak. Ortadoğu’nun yeni güç dengesi şekillenemiyor.”, “Yakın müttefikimiz ABD ile ilişkilerin hayli fırtınalı bir evrede olduğunu görüyoruz. Suriye iç savaşı hararetini kaybederken, ülkemiz de geleceğe yönelik önemli tercihler yapmak durumunda. Rusya’dan alınan S400 füzeleri nedeniyle müttefiklerimizle aramızda bir sürtüşme var. Ülkemizin çıkarı, Rusya ile iyi ilişkilerini sürdürürken ait olduğu ittifakın üyeleriyle arasındaki anlaşmazlıkları aşmaktan geçiyor. Müttefiklerimiz de 15 Temmuz darbe girişiminden sonra zedelenen güven ilişkisinin tamiri için adım atmalıdır.”

“GÜVEN ORTAMI YENİDEN TESİS EDİLMELİ”
“Ekonomide büyümeye geri dönülmesine rağmen bugün yatırım ortamının iyileştiğini, kırılganlıkların sona erdiğini söylemek henüz mümkün değil. Güven ortamını yeniden tesis etmeliyiz; bunu yapmanın yolu; hukuk devleti ilkelerini gerçek anlamda uygulamaktan, rekabetçi piyasa ekonomisi ilkelerinden taviz vermemekten, para ve maliye politikalarında tutarlı ve öngörülebilir hareket etmekten geçiyor.”

“ÇÖZÜM BİZİZ, HEPİMİZİZ”
“Ülkemizin kanayan yaralarından biri olan kadına yönelik şiddet konusunda endişe ve düşüncelerimizi bir kez daha üstüne basarak paylaşmak istiyorum. Bu konu hepimiz için çok büyük üzüntü kaynağıdır. İstanbul Sözleşmesi’nin önleme, koruma, kovuşturma ve destek hükümlerinin en etkili şekilde uygulanmasını yetkililerden bekliyoruz. Önümüzdeki yolun engelleri, sorunları büyük. Çözüm biziz; hepimiziz. Yolumuzda kararlılıkla ilerleyeceğiz.”

“VERGİ TASARISI İSTİŞARE EDİLMEDEN MECLİS’TEN GEÇTİ”
TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski: “İktisadi kesimlerde tedirginlik yaratan düzenlemeler içeren yeni vergi tasarısı yeterince istişare edilmeden Meclis’ten geçirildi. Kayıtlı kesimin üzerine daha fazla yük getiren bu düzenleme, yıllardır beklediğimiz, vergiyi tabana yayacak, vergi adaletini sağlayacak ve kayıt dışılığı azaltacak reformlar içermemekte; kamu açığının süratle kapatılması gayesi taşımaktadır. Ancak vergi bazının tahrip olması, kamu açığından daha ciddi bir sorundur.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir