Connect with us

Finans & Ekonomi

İMAMOĞLU: “DEPREM SEFERBERLİĞİ BAŞLATIYORUZ”

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu Belediye Meclisi’nde yaptığı uzun sunumda olası İstanbul depreminde şehirdeki mevcut binaların yüzde 22,6’sının yıkılacağının ve yolların yüzde 30’unun kapanacağının hesaplandığını açıkladı.

 

26 Eylül 2019’da gündüz vakti Silivri açıklarında meydana gelen 5,8 büyüklüğündeki depremle gözler yeniden 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi sonrasında uzmanlar tarafından 30 yıllık süre içinde gerçekleşeceği ifade edilen olası İstanbul depremine çevrildi.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, seçim çalışmaları sırasında ve göreve başladığının ilk günlerinde beklenen İstanbul depreminin üzerine odaklandıkları en önemli konuların başında yer aldığının altını çizmişti.

İBB Meclisi’nde 13 bölümden oluşan geniş bir sunum yapan Ekrem İmamoğlu, İstanbul’un hala dile getirilen depreme hazır olmadığını vurguladı. İBB Deprem Seferberlik Planı’nı acilen devreye soktuklarını söyleyen İmamoğlu, metropoldeki 1 milyon 166 bin binanın 788 bininin 1999 depremi öncesinde inşa edildiğini belirti.

“İSTANBUL’DAKİ BİNALARIN YÜZDE 22,6’SI YIKILACAK”
Silivri’deki 5,8’lik depremde bile 224 ağır hasarlı, 754 de az hasarlı bina saptandığını kaydeden İmamoğlu şunları anlattı: “İBB Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü ve Boğaziçi Üniversitesi tarafından 2018 yılında gerçekleştirilen Deprem ve Hasar Kayıp Tahmin Çalışması’na göre 7,5 büyüklüğündeki yıkıcı bir depremde İstanbul’da çok ağır ve ağır hasarlı bina sayısı 48 bin, orta ve daha üstü hasarlı bina sayısı 194 bin olacak. Bu rakamlara göre; binaların yüzde 22,6’sı yıkılacak, 25 milyon ton enkaz oluşacak, yolların yüzde 30’u kapanacak, 463 içme suyu noktası, bin 45 atık su noktası ve 355 doğal gaz noktası hasar görecek. Toplamda 120 milyar TL yapısal ve yapısal olmayan ekonomik kayıp yaşanacak
Yaşanacak maddi ve manevi hasarı onarmaktansa öncelikli hedef daha da gecikmeden önlem almak olacaktır.”

“KENTSEL DÖNÜŞÜM MÜDAHALE YOL HARİTASI”

“Öncelikli ve sorunlu alanlarda, sosyal ve ekonomik dönüşüm projelerinin gerçekleşmesi amacıyla Bakanlık tarafından talep edilen ‘Strateji Belgeleri’ tamamlanarak ‘İstanbul Kentsel Dönüşüm Müdahale Yol Haritası’ belirlenecektir.” bilgisini aktaran İmamoğlu, devamında şöyle konuştu: “Afet Odaklı Müdahale Programı’yla bina bazında yapılan müdahaleler yanında, kentsel iyileştirme odaklı dönüşüm çalışmaları bu başlıkta ele alınacaktır. Bu amaçla 1 yıl içinde 39 ilçe ile birlikte gerekli koordinasyon sağlanacak ve 5 yıl içinde strateji belgesinde yer alan müdahalelerle tamamlanacaktır” bilgilerini paylaştı. Kentsel dönüşüm çalışmalarına İstanbulluların katılımını sağlamayı da amaçladıklarını belirten İmamoğlu, “İstanbul’da gerçekleştirilmesi planlanan veya proje aşamasında olan kentsel dönüşüm alanlarında yaşayanlar ve onlar tarafından kurulan sivil toplum örgütlerinin İBB ile iletişim sorunlarını aşmak üzere ‘Kentsel Dönüşüm İşbirliği Masası’ adı ile bir ofis kurulmaktadır.”

“KASIM AYINDA DEPREM ÇALIŞTAYI DÜZENLENECEK”
Kasım ayı içerisinde, konunun tüm paydaşlarının katılımıyla “Deprem Çalıştayı” düzenleyeceklerini duyuran İmamoğlu, “Deprem Erken Uyarı ve Acil Müdahale Sistemi” üzerine çalışmalar yaptıklarını dile getirdi. İmamoğlu, 859 toplanma alanı hazırladıklarını da sözlerine ekledi.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir