Connect with us

Finans & Ekonomi

SANAYİ DOKTORA PROGRAMI’NDA İKİNCİ SEZON

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, geçen yıl uygulanmaya başlanan ve bu yıl devam edilen “Sanayi Doktora Programı’nın” Milli Teknoloji Hamlesi vizyonunun temel unsurlarından biri olduğunu belirterek, “Programla birlikte, bir taraftan sanayide ihtiyaç duyduğumuz doktora derecesine sahip insan kaynağını yetiştirirken, diğer taraftan iş gücü piyasalarıyla bağlantıyı kuruyoruz.” dedi.

 

Sanayide nitelikli insan kaynağını artırmak amacıyla 2018’de hayata geçirilen Sanayi Doktora Programı bu yıl da devam ediyor. Üniversite-sanayi işbirliğinin sağlanmasında ciddi misyon yüklenen programa kabul edilen doktora öğrencileri aylık 4 bin 500 lira burs imkanından yararlanacak. Bursiyerlere doktora sonrası bağlanacak maaş ise brüt asgari ücretin iki katından az, güncel verilerle 5 bin 116 liranın altında olamayacak.

“KATMA DEĞER VE REKABET GÜCÜNÜ ARTIRMAK İÇİN”
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, programla ilgili çağrıyı yaparken ülkelerin katma değeri ve rekabet gücünü artırmalarında üniversite-sanayi işbirliğinin hayati öneme sahip olduğunun altını çizerek şunları ifade etti: “Bu programı, ‘Milli Teknoloji Hamlesi’ vizyonumuzun önemli bileşenlerinden biri olarak uyguluyoruz. 2023 hedeflerimiz doğrultusunda yetişmiş akademik kadroları sanayiye entegre etmek istiyoruz. Nitelikli insan kaynağı olmadan, ne yaparsak yapalım, hedeflerimizi gerçekleştirmek çok zor. Sahip olduğumuz genç ve dinamik nüfus, en büyük avantajımız. Bu avantajı en iyi şekilde kullanmak adına, beşeri sermayenin geliştirilmesi alanındaki politikalara özel önem veriyoruz.”

“TEORİYİ PRATİK ETME ŞANSINA KAVUŞACAKLAR”
Sanayi Doktora Programı hakkında bilgiler aktarırken “Bir taraftan sanayide ihtiyaç duyduğumuz doktora derecesine sahip insan kaynağını yetiştirirken, diğer taraftan iş gücü piyasalarıyla bağlantıyı kuruyoruz.” diyen Bakan Varank, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Doktora öğrencilerimiz, eğitimleri boyunca teorik bilgiyi, pratik alanda uygulama şansına kavuşacaklar. Mezuniyet sonrasındaysa, sunduğumuz istihdam garantisi sayesinde, çalıştıkları alanda hiç ara vermeksizin katma değer üretme şansına sahip olacaklar. Barış Pınarı Harekatında da gördük ki savunma sanayisindeki nitelikli insan gücü bizi bir adım daha öne çıkartıyor. Böylece ‘Sanayi Doktora Programı’ gibi yenilikçi uygulamaların önemini bir kez daha idrak etmiş olduk.”

BU SENE KAPSAM GENİŞLETİLDİ
TÜBİTAK’ın 2244-Sanayi Doktora Programı 2019 yılı çağrısında kapsam genişletildi. Programdan öncesinden sadece Ar-Ge ve tasarım merkezlerine sahip veya teknoparklardaki şirketler faydalanabiliyordu. Artık en az bir TÜBİTAK projesi sonuçlandırmış özel sektör kuruluşları da programa dahil edildi. Doktora öğrencilerinin araştırma ekibinde yer alacağı projeler üniversite ve sanayi işbirliğiyle seçilecek ve karara bağlanacak.

BURSUN YÜZDE 75’İ TÜBİTAK’TAN
Program çerçevesindeki doktora öğrencilerine 4 yıl boyunca ayda 4 bin 500 lira tutarında burs ödenecek. Bursun yüzde 75’ini TÜBİTAK, kalan bölümü de özel sektör kuruluşlarınca temin edilecek. Akademik başarı kriterlerini yakalayan doktora öğrencilerine çalışmalarının 6 aylık kısmını yurt dışında yerine getirme fırsatı doğacak. 2244-Sanayi Doktora Programı 2019 yılı başvuruları 13 Aralık 2019 tarihinde sona erecek. Önceki dönemdeki başvuruların 517’si kabul görmüştü.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir