Connect with us

Finans & Ekonomi

OTOMOTİVDE ÇİN AĞIRLIĞI ARTIYOR

Mercedes Benz’i üreten Daimler AG hisselerinin yaklaşık yüzde 15’i artık Çinli firmalara ait. Çin, otomotiv sektöründe ana aktör haline gelmeyi başladı.

 

 

Geçtiğimiz temmuz ayının sonlarına doğru dünya ekonomi piyasalarına duyurulan haberle; en fazla tanınan otomotiv markalarından Mercedes-Benz’i üreten Alman firması Daimler AG’nin Çinli yatırımcılarla yürüttüğü ortaklık denklemi daha ileri bir boyuta taşındı.

Çin otomotiv şirketlerinden Beijing Automotive Industry Holding Co. (BAIC), Daimler hisselerinin yüzde 5’ini satın aldı. 2018’de de Daimler’in yüzde 9,7’lik hissesi 7,3 milyar Avro karşılığında Çinli otomobil üreticisi Geely’nin olmuştu. Böylelikle Çin’in Daimler AG’deki payı yüzde 14,7 gibi hayli yüksek bir orana yükseldi.

ÇİNLİ GEELY’NİN AVRUPA ATAKLARI
Daimler AG’deki en büyük yatırımcı konumuna erişen Geely, otomotiv gündemine yansıyan bilgilere göre Daimler’le elektrikli otomobilde de işbirliği planları içinde. Geely daha öncesinde İsveç’in Volvo’suna ile İngiliz spor otomobil firması Lotus’a sahip olarak dikkatleri üzerine çekti. Ayrıca Daimler’e ait Smart’ın yüzde 50’si de 2019 Mart’tan beri Geely’de. Smart’ın yeni modellerinin tümü Geely’nin Çin’deki fabrikasında imal edilecek ve elektrikle çalışacak.

Aslında Daimler ile hisselerinin yüzde 5’ini devrettiği BAIC arasındaki işbirliğinin temelleri 15 yıl evveline dayanıyor. Daimler’in, Hong Kong’da faaliyetlerini sürdüren BAIC Motor’da 2013’ten bu yana payı var. Öte yandan Daimler, Mart 2019’da BAIC’in yan kuruluşu Beijing Electric Vehicle Co.’nun (BJEV) yüzde 3,93’unu bünyesine kattı.

ÇİN-ALMAN İŞBİRLİĞİNİN ARKA PLANI
Son anlaşmanın BAIC’le ortaklıklarını güçlendireceğini ve uzun solukla hale getireceğini ifade eden Daimler AG Yönetim Kurulu Başkanı Ola Kallenius, gelişmenin kendi açılarından ne anlama geldiğini şöyle anlattı: “Aynı zamanda yatırım şirketimizin stratejisine ve gelecekteki potansiyeline duyulan güvenin bir işaretidir. Çin pazarı, bizim için sadece satışlar için değil, aynı zamanda ürün geliştirme ve üretim için de başarımızın çok önemli bir dayanağıdır.”

BAIC Yönetim Kurulu Başkanı Xu Heyi ise durumu “Ortaklığımızı Çin – Alman işbirliğinin harika bir örneği ve ülkelerimizin şirketleri arasındaki işbirliğinin bir modeli olarak görüyoruz.” ifadesiyle değerlendirdi.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir