Connect with us

Türkiye Gündemi

FİBROMİYALJİ (KULUNÇ) AĞRILARINA RADYOFREKANS TERAPİSİ..

Halk arasında kulunç diye bilinen yumuşak doku romatizması (fibromiyalji) günümüzdeki en yaygın hastalıklardan biri. Liv Hospital Algoloji (Ağrı) Uzmanı Prof. Dr. Kader Keskinbora, tanısının oldukça zor konulduğunu ifade ettiği fibromiyaljinin daha ziyade “mükemmeliyetçi kadınlar ve işkoliklerde” görüldüğünü vurguladı. Prof. Dr. Keskinbora, ağrı tetik noktaları için radyofrekans yöntemini önerdiklerini söyledi. 

 

Yumuşak doku romatizması fibromiyaljinin (kulunç) boyun, sırt, boyun, omuz ve kalçalarda uzun süreli tutulmalar ve kas ağrılarına yol açtığını belirten Liv Hospital Algoloji (Ağrı) Uzmanı Prof. Dr. Kader Keskinbora, ağrılı noktalara radyofrekans yöntemi uygulanmasını önerdi.

Prof. Dr. Kader Keskinbora-Liv Hospital Algoloji (Ağrı) Uzmanı

Prof. Dr. Kader Keskinbora-Liv Hospital Algoloji (Ağrı) Uzmanı

“HER YAŞTA GÖRÜLEBİLİYOR”
Zor tanı konulan fibromiyaljinin “3 aydan uzun süren yaygın kas-eklem ağrısı, vücutta hassas ağrılı noktalar, yorgunluk ve sabah tutukluğu” gibi belirtilerle kendini gösterdiğini kaydeden Prof. Dr. Keskinbora; bu kronik hastalığın “her yaşta ve cinste” görülebildiğinin ancak  25-60 yaş arası kadınlarda erkeklere nazaran daha sık rastlandığının altını çizdi.

“STRES AĞRILARI TETİKLİYOR”
Strestin ağrıları tetiklediğine dikkat çeken Keskinbora, “Strese bağlı gelişen tutulmalar, beyin ve çevre sinirler arasındaki iletimde görev alan serotonin ve adrenalin gibi bazı kimyasal maddelerde eksiklik veya bozukluğa neden olabiliyor. Aşırı stres ve endişe ise durumu daha karmaşık bir hale getiriyor. Son çalışmalar depresyon, uyku bozukluğu ve çevresel faktörlerin yakınmaları kısır döngüye çevirdiğine dikkat çekiyor.” dedi.

“RADYOFREKANS TERAPİSİYLE AĞRILAR 6 AY İLA 2 YIL SÜRESİNCE AZALIYOR”
Tedavide öncelikle hastalara antidepresan verildiği bilgisini aktaran Keskinbora, ağrı tetik noktaları için tavsiye ettikleri radyofrekans yöntemi hakkında şunları dile getirdi: “Tedavide öncelikle serotonin ve adrenalin maddelerini yerine koyan antidepresanların kullanımı büyük önem taşıyor. Ayrıca boyun, omuz ve sırttaki ağrılı tetik noktalara radyofrekans tedavisi uygulaması gerekiyor. Radyofrekans akımı üreten özel bir jeneratör ve bu akımı dokuya ileten bir radyofrekans iğnesiyle ağrılı tetik noktalara girilerek radyofrekans akımı pulsed modunda 10 dakika uygulanıyor. Uygulama bir kez yapılıyor ve ortalama 6 ay ila 2 yıl süresi boyunca hastaların boyun ve sırt ağrıları azalıyor.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir