Connect with us

Türkiye Gündemi

ORDU’NUN YÜZDE 74’Ü MADENLERE RUHSATLI…

Yürüttüğü araştırmalarla maden mevzuatının Türkiye’nin geleceği için oluşturduğu büyük tehdidi gözler önüne seren TEMA Vakfı, Ordu’nun madencilik raporunu yayınladı. Rapora göre; doğası ve tarım alanlarıyla öne çıkan Türkiye’nin fındık ihracat merkezi Ordu’nun yüzde 74’ü madenlere ruhsatlı.

TEMA Vakfı, 2020 yılında kamuoyuyla paylaştığı Kaz Dağları Raporu’nun ardından, madencilik faaliyetlerinin oluşturduğu tehditleri ortaya koymaya devam ediyor. Vakfın “Ordu” özelinde hazırladığı son rapor; “Türkiye’nin biyolojik çeşitliliğinin ve tarımsal üretiminin teminatı” diye nitelendirilen bölgenin, “IV. Grup maden ruhsatıyla” tehdit altında olduğuna işaret ediyor. Mevcut ruhsat sahalarının hayata geçmesi halinde; Ordu’nun doğal varlıkları yöre insanının sağlığı ve tarıma dayalı ekonomisi telafisi imkansız zararlar görecek.

Deniz Ataç-TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı

Deniz Ataç-TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı

“İNSAN SAĞLIĞI VE TARIM EKONOMİSİ TEHLİKEDE”
TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, Maden Kanunu’ndaki değişiklikler sebebiyle insan sağlığı ve tarım ekonomisinin olumsuz etkilendiğini söyledi: “Mevcut Maden Kanunu’nda yapılan değişiklikler, tüm koruma statülerini yok sayarak; doğamızı, tarımsal üretimimizi ve yaşam alanlarımızı yüzlerce maden ruhsatı ile karşı karşıya bırakıyor. Fatsa’da çalışan altın madeni çok kısa bir sürede bölgenin doğal varlıklarına, insan sağlığına ve tarım ekonomisine ciddi zararlar verdi. Yöre halkıyla Fatsa Doğa ve Çevre Derneği, altın madeninin yarattığı tahribata karşı ilk günden bu yana, yaşam alanlarını korumak için büyük bir çaba gösteriyor.”

“KANUNLARLA KORUMA ŞART”
Türkiye’de doğa koruma alanı, tarım alanı ve içme suyu havzası kanunlarla korunmadığını hatırlatan Ataç, “Bu alanları kanunlarla madencilik faaliyetlerinden korumamız gerekmektedir. Aksi halde madencilik faaliyetleri Çanakkale’de, Muğla’da, Ordu’da olduğu gibi doğamızı ve tarımsal üretimi tehdit etmeye devam edecek. Yetkilileri yöre halkının sesini duymaya, Ordu ve tüm illerimiz için madencilik faaliyetlerine karar verirken; doğal varlıkları, tarımı ve su varlıklarını göz önünde bulundurmaya davet ediyoruz.” dedi.

Ordu'da orman alanlarının yüzde 65’i madenler için ruhsatlandırılmıştır.

Ordu’da orman alanlarının yüzde 65’i madenler için ruhsatlandırılmıştır.

Ordu’yla ilgili madencilik araştırmasında elde edilen ilk bulgular şöyle:
-Ordu’nun yüzde 74’ü IV. Grup maden ruhsatlarıyla ruhsatlandırılmıştır.
-8 ilçede ruhsatlılık oranı yüzde 90’ın üzerindedir. Fatsa, Çatalpınar, Çamaş, Gülyalı, Gürgentepe, Kabadüz, Karataş, Ulubey ruhsat oranlarının yüzde 100’e yaklaştığı ilçelerdir.
-Orman alanlarının yüzde 65’i madenler için ruhsatlandırılmıştır.
-Ordu’da bulunan uluslararası koruma kriterlerine göre belirlenen ve nadir florayla fauna barındıran, dünya ölçeğinde önemli ekosistemlerden Önemli Doğa Alanları’nın yüzde 80’i madenler için ruhsatladırılmıştır.
-Önemli Doğa Alanları’ndan Giresun Dağları’nın tamamı madenlere ruhsatlıdır.
-Tarım alanlarının yüzde 76’sı madenler için ruhsatlandırılmıştır.
-Meralarının yüzde 64’ü madenler için ruhsatlandırılmıştır.
-Ordu’nun nadir canlı tür çeşitliliği, doğal ve kültürel özellikleriyle tabiatı koruma alanı, milli park gibi statülerle koruma altına alınmış alanlarının yüzde 91’i madenlere ruhsatlıdır. Korunan alanların içinde yer alan arkeolojik sit alanlarının yüzde 94’ü ve tohum-meşcere alanlarının tamamı madenlere ruhsatlıdır.

IV. GRUP MADENLER…
a) Endüstriyel hammaddeler; kaolen, dikit, nakrit, halloysit, endellit, anaksit, bentonit, montmorillonit (%50’den fazla montmorillonit minerali), baydilit, nontronit, saponit, hektorit, illit (%50’den fazla illit minerali), vermikülit, allofan, imalogit, klorit, sepiyolit, paligorskit (atapuljit), loglinit ve bunların karışımı killer, refrakter killer, şiferton, alçıtaşı (jips, anhidrit), alünit (şap), halit, sodyum, potasyum, lityum, kalsiyum, magnezyum, klor, nitrat, iyot, flor, brom ve diğer tuzlar, bor tuzları (kolemanit, uleksit, borasit, tinkal, pandermit veya bünyesinde en az %10 B2O3 içeren diğer bor mineralleri), stronsiyum tuzları (selestin, stronsiyanit), barit, vollastonit, talk, steattit, pirofillit, diatomit, olivin, dunit, sillimanit, andaluzit, dumortiorit, disten (kyanit), fosfat, apatit, asbest (amyant), manyezit, huntit, tabiî soda mineralleri (trona, nakolit, davsonit), zeolit (%50’den fazla zeolit minerali), pomza, pekştayn, perlit, obsidyen, grafit, kükürt, flüorit, kriyolit, zımpara taşı, korundum, diyasporit, kuvars, kuvarsit ve bileşiminde en az %80 SiO2 ihtiva eden kuvars kumu, feldispat (feldispat ve feldispatoid grubu mineraller), mika (biyotit, muskovit, serisit, lepidolit, flogopit), nefelinli siyenit, kalsedon (sileks, çört), harzburgit, radyolarit.

b) Enerji hammaddeleri; turba, leonardit, linyit, taşkömürü, antrasit, asfaltit, bitümlü şist, bitümlü şeyl, kokolit-sapropel (Petrol Kanunu hükümleri mahfuz kalmak kaydıyla).

c) Metalik madenler; altın, gümüş, platin, osmiyum, bakır, kurşun, çinko, demir, pirit, manganez, krom, civa, antimuan, kalay, vanadyum, arsenik, molibden, tungsten (volframit, şelit), kobalt, nikel, kadmiyum, bizmut, titan (ilmenit, rutil), alüminyum (boksit, gipsit, böhmit), nadir toprak elementleri (seryum grubu, yitriyum grubu) ve nadir toprak mineralleri (bastnazit, monazit, ksenotim, serit, oyksenit, samarskit, fergusonit), sezyum, rubidyum, berilyum, indiyum, galyum, talyum, zirkonyum, hafniyum, germanyum, niobyum, tantalyum, selenyum, telluryum, renyum,

d) Uranyum, toryum, radyum gibi elementleri içeren radyoaktif mineraller ve diğer radyoaktif maddeler.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir