
Sürdürülebilirlik Akademisi Başkanı Murat Sungur Bursa, 9’uncu Sürdürülebilir Gıda Zirvesi’nin açılışında “İkinci yüzyılda çok büyük hedeflerimiz var ve bu hedeflerin ötesine geçmek için çalışmalıyız. En önemli sorunumuz çalışma ve üretme. İki başlığı gerçekleştirmek için gerçek anlamda Kurtuluşu Savaşı seferberliği kadar büyük seferberlik ilan etmeliyiz.” dedi.
Sürdürülebilirlik Akademisi ve TÜGİS (Türkiye Gıda Sanayi İşverenleri Sendikası) iş birliğiyle her yıl Dünya Gıda Günü’yle eş zamanlı organize edilen “Sürdürülebilir Gıda Zirvesi’nin” 9’uncusunda “Türkiye’de günde üretilen 80 milyon ekmeğin 14 milyonunun israf edildiğine ve gıdanın yüzde 30’unun tedarik sürecinde kaybedildiğine” dikkat çekildi.
Sektörün önde gelen marka temsilcilerinin, girişimcilerin ve yatırımcıların katıldığı zirvenin ilk günündeki 13 oturumda gıda sanayinden yarının gıdalarına, sürdürülebilir tedarik zincirinden gıda inovasyonlarına kadar pek çok önemli konu ele alındı.
Zirvenin açılışında şunlar dile getirildi:

Mahmut Gürcan-Ticaret Bakanlığı Bakan Yardımcısı
288 NOKTADA LİSANSLI DEPOCULUK GÖSTERYORUZ”
Mahmut Gürcan-Ticaret Bakanlığı Bakan Yardımcısı:
“Tarım ürünlerinin modern depolanması için lisansı depoculuk hayata geçirildi ve 45 ilde 184 lisanlı depo işletmemiz, şubeleriyle birlikte 288 noktada lisanslı depoculuk gösteriyoruz. Bu işletmelerin toplam depolama kapasitesi 9,7 milyon tona ulaştı. Lisanslı depolardaki malların alınıp satıldığı, Türkiye ürün ihtisas borsasındaki işlem hacmi de 163.87 milyar TL’ye ulaştı.”

Kaan Sidar- Türkiye Gıda Sanayi İşverenleri Sendikası (TÜGİS) Yönetim Kurulu Başkanı
“TARIM UYGULAMALARI, SU KAYNAKLARINI ETKİLİYOR”
Kaan Sidar- Türkiye Gıda Sanayi İşverenleri Sendikası (TÜGİS) Yönetim Kurulu Başkanı:
“Su kaynakları kısıtlı ve tarımda suyun bilinçsiz kullanımı endişelerimizi artırıyor. FAO’nun (Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü) ‘su hayattır’ mottosundan yola çıkarsak, günlük gıda ihtiyacı için 4 ton suya ihtiyaç var. Tarım uygulamaları, su kaynaklarını etkiliyor. Bu noktada adımlar atılması gerekiyor, yoksa geç kalacağız. Gıda israfı da bir başka önemli sorun. Dünyada üretilen gıdanın yüzde 30’u sevkiyat sırasında israf oluyor, uygun olmayan nakliye ve depolama koşullarından dolayı.”

Murat Sungur Bursa- Sürdürülebilirlik Akademisi Başkanı
“KURTULUŞ SAVAŞI KADAR BÜYÜK SEFERBERLİK İLAN ETMELİYİZ”
Murat Sungur Bursa- Sürdürülebilirlik Akademisi Başkanı:
“İkinci yüzyılda çok büyük hedeflerimiz var ve bu hedeflerin ötesine geçmek için çalışmalıyız. En önemli sorunumuz çalışma ve üretme. İki başlığı gerçekleştirmek için gerçek anlamda Kurtuluşu Savaşı seferberliği kadar büyük seferberlik ilan etmeliyiz.
Turizm bölgesine gidin lokanta, tarlaya giden işçi, sanayiye gidin çırak, kalfa, işçi… Bütün bunlarda eksiklikler görüyoruz, o nedenle çok gayret etmeliyiz.
Son dönemde savunma sanayisindeki başarılar göğsümüzü kabartıyor. Bizim gıda sektöründe, nasıl ki savunma sanayine yönelik teşvikler veriliyor, gıda sektöründe de önemli alt yapı desteklerine ihtiyacımız var.”