Connect with us

Finans & Ekonomi

HAZIR GİYİM VE KONFEKSİYONCULAR: “İLAVE GÜMRÜK VERGİSİ 2024’Ü KAYIP YIL YAPAR”

İplik, kumaş, hazır giyim ve ev tekstili ürünlerinin ithalatına yüzde 30 ile 100 arasındaki ilave gümrük vergisi (İGV) getirilmesinin “Türk konfeksiyon sektörüne büyük bir darbe” anlamına geldiğini ifade eden Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş, “Bu karar hazır giyim firmaları için 2024 yılının tamamen ‘kayıp yıl’ olmasına yol açar. Hayata geçtiği takdirde ihracat rakamlarımız ve istihdam rakamlarımız düşer, firmalarımızdan da kayıplar yaşarız.” dedi.

 

Burak Sertbaş- Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı 

Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş, “iplik, kumaş, hazır giyim ve ev tekstili ürünlerinin ithalatına yüzde 30 ile 100 arasındaki ilave gümrük vergisi (İGV) getirilmesi için “Yanlış bir karar acilen iptal edilmeli.” dedi.

“SEKTÖR TEMSİLCİLERİNİN GÖRÜŞÜ ALINMALIYDI”
Geçmişte sektörlerin genelini ilgilendiren hayati nitelikteki her kararın temsilcilerin bir araya gelmesiyle alındığının altını çizen Sertbaş şunları söyledi: “Bu konudaki kararı da tüm taraflar görüşerek alabilirdik. Bu karar, tekstil ve ham maddeleri sektörünün mevcut koşullarında geçici bir iyileştirme sağlayabilir ama katma değerli ürün ihraç eden konfeksiyon sektörüne büyük zararlar verir.”

“NOEL SİPARİŞLERİ YÜZDE 30 DÜŞTÜ”
Kararı “Ayağımıza sıkıyoruz.” ifadesiyle değerlendiren Sertbaş, sektörün güncel durumunu şöyle özetledi: “Türkiye’nin hazır giyim ihracatı 2023 yılının ocak – eylül döneminde yüzde 8’lik kan kaybı yaşayarak 16,1 milyar dolardan 14,8 milyar dolara geriledi. 2022 yılının ikinci yarısından itibaren Rusya-Ukrayna savaşı ve Avrupa’daki resesyon konfeksiyon ihracat rakamlarımızın gerilemesine yol açtı. Biz normalde eylül, ekim aylarında yoğun bir şekilde Noel siparişleri alırız. Bu sezon geçen sezona göre Noel siparişleri yüzde 30 civarında düşmüş durumda.”

“2024’ÜN İLK YARISINI KAYBETTİĞİMİZİ HİSSEDİYORUZ”
Sertbaş karar vericilere “2024 yılının ilk yarısını kaybettiğimizi hissediyoruz. Bütün bu olumsuzluklar ortadayken, konfeksiyon firmaları mevcut kadrolarını koruma hesapları yaparken gelen bu karar Türk konfeksiyon sektörüne büyük bir darbe anlamına geliyor. Bu karar hazır giyim firmaları için 2024 yılının tamamen ‘kayıp yıl’ olmasına yol açar. Hayata geçtiği takdirde ihracat rakamlarımız ve istihdam rakamlarımız düşer, firmalarımızdan da kayıplar yaşarız.” diye seslendi.

“KORUMACILIK PİYASA İŞLEYİŞİNİ BOZUYOR”
Tekstil sektörünün rekabet gücünün inovasyon ve tasarımla artabileceğine dikkat çeken Sertbaş şu görüşlerini kamuoyuyla paylaştı: “Korumacılığın piyasa işleyişini bozduğunu ve en sonunda korunan sektöre de faydası olmadığını dünyadaki birçok ekonomi modelinde ve eski uygulamalarda gördüğümüzü söyleyebiliriz. Bir sektör korunmak istenirken o sektöre fayda sağlanmadığı gibi başka bir sektörde de tamiri mümkün olmayan hasarlara yol açmamak gerekir.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir