Connect with us

Finans & Ekonomi

FABRİKA YATIRIMLARI TRAKYA’YA YÖNELİYOR…

Özellikle son dönemde “imalattan finansa, enerjiden ulaşıma, madencilikten perakendeye kadar pek çok alanda” yabancı yatırımcı çeken Trakya bölgesinin tercih edilmesinin arka planında ne yatıyor? Gayrimenkul Uzmanı Gülcan Altınay “Trakya, Avrupa pazarlarına yakınlığı ile yatırımcılar için tercih edilen bölgelerin başında geliyor. Trakya bölgesine ilginin artmasının en büyük sebeplerinden biri İstanbul’da sıkışan sanayicilerin en yakın bölge olarak Tekirdağ’da yoğunlaşması. Bu yoğunlaşmada İstanbul’da arsa fiyatlarının artışı rol oynuyor.” diyor.

 

Gayrimenkul Uzmanı Gülcan Altınay “Trakya, Avrupa pazarlarına yakınlığı ile yatırımcılar için tercih edilen bölgelerin başında geliyor. Trakya bölgesine ilginin artmasının en büyük sebeplerinden biri İstanbul’da sıkışan sanayicilerin en yakın bölge olarak Tekirdağ’da yoğunlaşması. Bu yoğunlaşmada İstanbul’da arsa fiyatlarının artışı rol oynuyor.” diyor.

Trakya bölgesinin fabrika yatırımları için son dönemde yoğun ilgi gördüğünü ifade eden Gayrimenkul Uzmanı Gülcan Altınay, ilginin sebebini şöyle açıklıyor: “En önemli sebeplerinden birisi Avrupa’ya çok yakın olması ve bu bölge lojistik üstü olarak planlanmaktadır. Arsa fiyatlarının diğer bölgelere göre daha düşük olması ve yatay mimari için uygun bir bölge olması Trakya’ya yoğun ilgiyi sağlamaktadır.”

“AVRUPA PAZARLARINA YAKINLIĞI TERCİH SEBEBİ”
“Özellikle Almanya, Amerika, İngiltere, Hollanda, Katar, Rusya, Azerbaycan, Rusya ve Çin firmaları Türkiye’ye en çok yatırım yapan firmalar. Bunların bazıları sıfırdan fabrika kurarken bazı firmalar üretim yapan bazı firmaları satın alarak yatırımlar yapıyorlar. Özellikle Çinliler bölgede var olan işleyen firmaları satın alarak yatırımlarını yapıyorlar.” bilgisini aktaran Altınay, konuya ilişkin şunları dile getiriyor: “Trakya; imalattan finansa, enerjiden ulaşıma, madencilikten perakendeye kadar pek çok alanda yabancı yatırımcı çekiyor. Trakya, Avrupa pazarlarına yakınlığı ile yatırımcılar için tercih edilen bölgelerin başında geliyor. Trakya bölgesine ilginin artmasının en büyük sebeplerinden biri İstanbul’da sıkışan sanayicilerin en yakın bölge olarak Tekirdağ’da yoğunlaşması. Bu yoğunlaşmada İstanbul’da arsa fiyatlarının artışı rol oynuyor.

ÇERKEZKÖY, ÖZEL ENDÜSTRİ BÖLGESİ İLAN EDİLDİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çerkezköy’ü özel endüstri bölgesi ilan etti. Bunun en önemli sebeplerinden bir tanesi İstanbul’daki sanayicileri oraya teşvik etmek, İstanbul’daki sanayi azaltmak ve Trakya bölgesine yoğunlaştırmaktır. Özellikle İkitelli Sanayi Bölgesi’nin oraya taşınması hedeflenmektedir.

“ARSA MALİYETLERİ SANAYİCİNİN BELİNİ BÜKÜYOR”
Fabrika sahipleri üretimleri arttıkça büyümek istiyorlar ve İstanbul’da büyümek istedikleri zaman arsa maliyetleri sanayicinin belini büküyor. Fabrika yapılacak arazinin metre kare fiyatı İstanbul’da yaklaşık 1.000 dolar, Trakya bölgesinde ise 200 300 dolar. Yatırımcı arsa alıp, fabrika yapıp, kiraya vererek bunu bir yatırım geliri haline getirmek istiyor. İstanbul’da Trakya bölgesine göre beş katı fazla fiyata arsa alıyor ama beş katı fazlaya kiraya veremiyor.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir