Connect with us

Finans & Ekonomi

JAPONYA-TÜRKİYE İŞ FORUMU’NDA İŞ BİRLİĞİ FIRSATLARI KONUŞULDU…

Japon Dış Ticaret Teşkilatı’nca (JETRO) organize edilen Japonya-Türkiye İş Forumu’nda “Türkiye’de hâlihazırda yaklaşık 280 Japon yatırımcının faaliyet gösterdiği” bilgisini aktaran Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye’nin “2 trilyon doları bulan” Japonya’nın yurt dışı yatırım portföyündeki payının artmasını dilediğini kaydetti. Japonya’nın “teknoloji, finansman ve inovasyon gücüyle küresel ekonominin en gelişmiş aktörlerinden biri” olduğunu belirten Bolat, “Alternatif enerji teknolojileri, elektrikli araba ekosistemi, alt ve üst yapı projeleri, dijital ekonomi, akıllı şehirler gibi pek çok konuda iş birliği yapılabilir. Japon şirketleri ile birlikte Orta Asya, Afrika, Orta Doğu’da faaliyet gösterebilir, savaş sonrası Ukrayna’nın yeniden yapılanmasında şirketlerimiz arasında iş birliği imkânı olacaktır. Japonya, Türkiye için değerli, dost ve müttefik bir ülkedir.” dedi.

 

Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile Japonya Ekonomi Ticaret ve Sanayi Bakanı Yasutoshi Nishimura, Japonya-Türkiye İş Forumu’nda iki ülke arasındaki iş birliği fırsatlarını değerlendirdi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü, Japon Dış Ticaret Teşkilatı (JETRO) İstanbul Ofisi’nin 60’ıncı kuruluş yıl dönümü dolayısıyla organize edilen Japonya-Türkiye İş Forumu’nda, “iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin yeni sektörleri ve farklı coğrafyalarda iş birliklerini de kapsayacak şekilde nasıl güçlendirilebileceği” konusu üzerinde duruldu.

Japonya ve Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin gelişmesinde köprü vazifesi gören JETRO tarafından düzenlenen etkinlik; Türkiye Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Japonya Ekonomi Ticaret ve Sanayi Bakanı Yasutoshi Nishimura ve JETRO Başkanı Kazushige Nobutani’nin açış konuşmalarıyla başladı.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye’nin “2 trilyon doları bulan” Japonya’nın yurt dışı yatırım portföyündeki payının artmasını dilediğini belirtti. 

“İŞ HACMİNİN 2023 SONUNDA 6 MİLYAR DOLARI GEÇMESİNİ HEDEFLİYORUZ”
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Hilton İstanbul Bosphorus’ta gerçekleşen Japonya-Türkiye İş Forumu’nda “Amacımız Japonya ve Türkiye’nin ekonomik ve ticaret iş birliğini daha ileriye taşımak. Bugün burada bulunmamız yeni iş birlikleri ve yeni coğrafyalarda birlikte hareket etmek konusunda fırsatlar yaratacaktır. Bugün imzaladığımız Ortak Deklarasyon ile ülkelerimiz arasındaki ticari ilişkilerin güçlendirilmesini hedefliyoruz. 2022 yılı sonunda 5 milyar doları aşan iş hacmimizin 2023 yılı sonunda 6 milyar doları geçmesini hedefliyoruz. Türkiye ve Japonya arasındaki Ekonomik Ortaklık Anlaşması görüşmelerimizin yeniden hızlanması konusunda ekiplerimiz bir araya gelecektir.” dedi.

“JAPONYA, TÜRKİYE İÇİN DEĞERLİ, DOST VE MÜTTEFİK BİR ÜLKEDİR”
Türkiye’de hâlihazırda yaklaşık 280 Japon yatırımcının faaliyet gösterdiğini belirten ve Türkiye’nin “2 trilyon doları bulan” Japonya’nın yurt dışı yatırım portföyündeki payının artmasını dilediğini ifade eden Bakan Bolat şunları kaydetti: “Ülkemizde 30 milyar dolarlık kısmı son 20 yılda gerçekleşen, toplam 280 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım stokumuz bulunmaktadır. Japonya’da teknoloji, finansman ve inovasyon gücü ile küresel ekonominin en gelişmiş aktörlerinden biri. Alternatif enerji teknolojileri, elektrikli araba ekosistemi, alt ve üst yapı projeleri, dijital ekonomi, akıllı şehirler gibi pek çok konuda iş birliği yapılabilir. Japon şirketleri ile birlikte Orta Asya, Afrika, Orta Doğu’da faaliyet gösterebilir, savaş sonrası Ukrayna’nın yeniden yapılanmasında şirketlerimiz arasında iş birliği imkanı olacaktır. Japonya, Türkiye için değerli, dost ve müttefik bir ülkedir.”

Japonya Ekonomi Ticaret ve Sanayi Bakanı Yasutoshi,  “Türkiye 85 milyon nüfusu ve 33 yaş ortalamasıyla büyük bir potansiyele sahip, Avrupa ve Orta Doğu’ya açılan kapı konumunda. Türk şirketleri ile birlikte Afrika, Orta Doğu ve Güney Asya’ya açılmayı hedefliyoruz.” dedi. 

“TÜRKİYE; AVRUPA VE ORTA DOĞU’YA AÇILAN KAPI KONUMUNDA”
Japonya Ekonomi Ticaret ve Sanayi Bakanı Yasutoshi Nishimura şöyle konuştu: “6 Şubat depreminde hayatını kaybedenlere başsağlığı ve etkilenenlere geçmiş olsun diliyorum. Japonya da Türkiye gibi bir deprem ülkesi ve 2011’de yaşanan deprem sırasında Türkiye’den büyük destek gördük, şimdi karşılık sırası bizde diyerek ekiplerimizi ve desteklerimizi yönlendirdik. Sismik izolasyon, afet önleme alanındaki dayanıklı teknolojilerin faydalı olacağına inanıyorum. Bu yıl Türkiye’nin 100’üncü, JETRO’nun İstanbul Ofisinin kuruluşunun 60’ıncı yılı, Japonya-Türkiye diplomatik ilişkilerinin ise 100’ünco yılı ve buna yakışır iş birliği çalışmaları gerçekleştireceğimize inanıyorum. Türkiye 85 milyon nüfusu ve 33 yaş ortalamasıyla büyük bir potansiyele sahip, Avrupa ve Orta Doğu’ya açılan kapı konumunda. Türk şirketleri ile birlikte Afrika, Orta Doğu ve Güney Asya’ya açılmayı hedefliyoruz. Şu an Türkiye’de faaliyet gösteren şirketlerin sayısını artırmayı hedefliyoruz. Japonya’nın yüksek teknolojisi ile Türkiye’nin büyüme kapasitesini birleştirip birlikte dünyaya fayda sağlamayı hedefliyoruz. Afet önleme, depreme dayanıklılık, termal enerji gibi konularda iş birliği gerçekleştirebiliriz. Yüksek teknolojiye sahip Japon şirketleri Ukrayna’ya ilgi gösteriyor ve yeniden yapılanması konusunda destek vermeye hazırız. Türkiye ve Japonya arasındaki Ekonomik Ortaklık Anlaşmasının imzalanması için Sayın Ömer Bolat’la birlikte çalışmaları sürdüreceğiz.”

Kazushige Nobutani- JETRO (Japon Dış Ticaret Teşkilatı) Başkanı 

“ÜLKELERİMİZ VE İLİŞKİLERİMİZ ADINA FAYDALI OLMASINI DİLİYORUM”
JETRO Başkanı Kazushige Nobutani de şu görüş ve temennileri dile getirdi: “Japon Dış Ticaret Teşkilatı olarak Cumhuriyeti’nin 100’üncü yıl dönümü ve Teşkilatımızın İstanbul Ofisinin kuruluşunun 60’ıncı yıldönümü sebebiyle düzenlediğimiz etkinlikte sizlerle bir araya gelmekten büyük mutluluk duyuyorum. Bu güzel ülkenin yüzüncü yılında böyle bir etkinliğe ev sahipliği yapmak bizim için çok değerli. JETRO olarak iki devlet arasındaki ilişkileri sağlamlaştırmak adına çeşitli projeler hayata geçirmeye devam ediyoruz. Düzenlediğimiz bu forumun Japonya ve Türkiye arasındaki ekonomik ilişkileri güçlendirmek için faydalı olacağına inanıyorum. Forumu düzenleme amacımız ülkelerimiz arasındaki ekonomik ilişkilerin gelişmesi, gelecekteki iş potansiyelinin artırılması ve Japonya’nın yıkıcı 6 Şubat depreminin ardından yaraların sarılmasına katkıda bulunması kapsamında görüş ve değerlendirilmelerin paylaşılmasıdır. Ülkelerimiz ve ilişkilerimiz adına faydalı olmasını diliyorum.”

FORUMDAKİ OTURUM VE PANELLER…
Japonya-Türkiye İş Forumunda Türkiye Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkan Yardımcısı Bekir Polat, “Türkiye Pazarının Cazibesi”; Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, “Japon Şirketleri İle İş Birliği”; Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkan Yardımcısı Davut Altunbaş, “Türk Firmalarının Potansiyeli” başlıklı oturumlarda görüşlerini aktardı.

JETRO İstanbul Dış Ticaret Teşkilatı Araştırma Direktörü Toshihiro Nakajima moderatörlüğündeki “Japonya-Türkiye Arasındaki Ekonomik İlişkilerin Gelişimi” başlıklı panelde Mitsubishi Corporation Türkiye Temsilcisi Yasunori Sakamoto, Rönesans Holding Başkanı Erman Ilıcak, Yanmar Türkiye Genel Müdürü Mustafa Kemal Erdoğan Shoshi ve Tosyalı Toyo Çelik Yönetim Kurulu Üyesi Kadir Tosyalı konuştu.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Ülke Danışmanı Hiroshi Miyoshi moderatörlüğündeki “Türkiye’de Yeni İş Birliği Olanakları” başlıklı panelde ise
Gakken Türkiye Genel Müdürü Kei Hatanaka, Hece Medya Kurucu Ortağı Ceren Ergenekon, Capy Yöneticisi Dan Koike ve Kawakin Core-Tech’ten Tolga Önal söz aldı.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir