Connect with us

Finans & Ekonomi

HEM TEMİZ ENERJİ ÜRETİYOR, HEM DE BARAJLARDAKİ SUYU KORUYOR

Su üzerindeki yüzen platforma güneş panelleri monte edilerek oluşturulan yüzer GES’ler (Güneş Enerjisi Santrali) karasal GES’lere nazaran büyük avantajlara sahip. Öncelikle kurulum için araziye ihtiyaç duyulmuyor. Ayrıca suyun sağladığı serinlik sayesinde daha verimli çalışıyor. Hava sıcaklığının çok yüksek seyrettiği dönemlerde üzerine kurulu olduğu içme suyunun buharlaşmasını ve barajlardaki doluluk oranının düşmesini önlüyor.

 

Barajların üzerine konuşlandırılan yüzer Güneş Enerjisi Santralleriyle (GES) bir yandan temiz enerji üretilirken diğer yandan hava sıcaklığının yükseldiği dönemlerde meydana gelen su kaybının önüne geçiliyor.

Su üzerindeki yüzen platforma güneş panelleri monte edilerek oluşturulan yüzer GES’ler (Güneş Enerjisi Santrali) karasal GES’lere nazaran büyük avantajlara sahip.

MEVCUT YÜZER GES KAPASİTESİNİN YARISI ÇİN’DE
Kurulu yüzer GES’lerin dünya genelindeki elektrik üretim gücü 3,4 GW. Dünyadaki yüzer güneş enerjisi kapasitesinin yaklaşık yarısı Çin’de. Çin’i, Japonya, Güney Kore, Fransa, Hindistan ve İngiltere takip ediyor. Bu teknolojinin Türkiye’de özellikle Güney Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki sulama kanallarının tamamında ve diğer bölgelerdeki baraj göllerinde kullanılabileceği belirtiliyor.

SUYUN SAĞLADIĞI SERİNLİKLE DAHA VERİMLİ ÇALIŞIYOR
Bu enerji üretim sisteminde, su üzerindeki yüzen platforma güneş panelleri monte ediliyor.
Yüzer GES’ler karasal GES’lere nazaran büyük avantajlara sahip. Öncelikle kurulum için araziye ihtiyaç duyulmuyor. Ayrıca suyun sağladığı serinlik sayesinde daha verimli çalışıyor. Hava sıcaklığının çok yüksek seyrettiği aylarda üzerine kurulu olduğu içme suyunun buharlaşmasını ve barajlardaki doluluk oranının düşmesini önlüyor.

YEO TEKNOLOJİ’DEN TÜRKİYE’DE İLK VE TEK GİRİŞİM…
3 yıldır Ar-Ge çalışmaları yürüttüğü yüzer GES alanında global ölçekte söz sahibi olmayı hedefleyen YEO Teknoloji; Avrupa, Orta Doğu, Orta Asya ve Afrika’daki 30’dan fazla ülkeye 225’i aşkın projeyle enerji ve endüstriyel çözümler ulaştırıyor. YEO, yüzer GES sistemlerini iştiraki Marinergy ile hayata geçirmeyi planlıyor. Türkiye’de ilk ve tek, dünyada ise az sayıda örneği olan bu girişimle denizde veya durgun sularda güneş ve rüzgar enerjisi üretilecek.

YEO Teknoloji CEO’su Tolunay Yıldız, “Yüzer GES’ler doğaya dost enerji üretirken baraj gölleri ve sulama kanallarında suyun korunmasını sağlıyor. Türkiye’de özellikle Güney Doğu Anadolu Bölgesi’nde sulama kanallarının tamamında ve diğer bölgelerdeki baraj göllerinde kullanılabilecek bir teknoloji.” dedi. 

“GELECEK NESİLLERE DAHA TEMİZ BİR DÜNYA BIRAKMAK İSTİYORUZ”
YEO Teknoloji CEO’su Tolunay Yıldız, geleneksel yenilenebilir enerji santrali projelerinin yanı sıra inovatif çözümler sunduklarını da ifade etti. “Yüzer GES’ler doğaya dost enerji üretirken baraj gölleri ve sulama kanallarında suyun korunmasını sağlıyor. Türkiye’de özellikle Güney Doğu Anadolu Bölgesi’nde sulama kanallarının tamamında ve diğer bölgelerdeki baraj göllerinde kullanılabilecek bir teknoloji.” diyen Yıldız, şunları söyledi: “Biz de Marinenergy markamızla yaptığımız Ar-Ge çalışmalarını sürdürüyor, gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Özellikle ülkemizdeki bu alandaki faaliyetleri bir milli mesele olarak görüyor ve önemsiyoruz. Hem Türkiye hem de bölge ülkelerde söz konusu yenilikçi enerji projelerine öncülük etmeye hazırız. ‘Bizce Mümkün’ felsefemizle hedefimiz, doğal kaynakları korumak ve gelecek nesillere daha temiz bir dünya bırakmak.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir