Connect with us

Finans & Ekonomi

“HAZIR BETON ENDEKSİ, İNŞAATTAKİ CANLANMAYA İŞARET EDİYOR”

Mayıs 2023’te yılın o zamana kadarki en yüksek değerine ulaşan faaliyet endeksinin Haziran ayında son 21 ayın en yüksek değerini gördüğünü belirten THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “Hazır Beton Endeksi 2023 Haziran Raporu’ndaki tüm endekslerin geçen yılın aynı dönemine nazaran inşaat sektöründe canlanma meydana geldiğine” işaret ettiğini söyledi.

 

 

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) “Hazır Beton Endeksi” 2023 Haziran Ayı Raporu’na göre, faaliyet endeksi son 21 ayın en yüksek değerini gördü. Mayıs ayında eşik değerin üzerine çıkan beklenti endeksi, haziranda tırmanışını sürdürdü. Yükseliş trendindeki güven endeksi haziranda bir miktar azalsa da eşik seviyenin üzerinde kaldı. Tüm endeksler geçen yılın aynı dönemine kıyasla inşaat sektöründeki canlanmaya işaret ediyor.

Yavuz Işık- Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı

“KURBAN BAYRAMI TATİLİNE RAĞMEN YÜKSELDİ”
Mayıs ayında 2023 yılındaki en yüksek değerine ulaşan faaliyet endeksinin Haziran ayında son 21 ayın en yüksek değerini gördüğünü belirten THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “Tüm endeksler geçen yılın aynı dönemine kıyasla inşaat sektöründeki canlanmayı ortaya koymaktadır. Geçen yıla kıyasla haziran ayında inşaat sektörü, Kurban Bayramı tatiline rağmen yükseliş göstermiştir.” dedi.

“İPOTEKLİ SATIŞLARI DAHA DA AZALACAK”
Yavuz Işık, sektörün yakın geleceğine ilişkin şu öngörüleri dile getirdi: “Konut satışlarına yönelik indirim ve kampanyaların etkisi ile mayıs ayında ilk el konut satışları, geçen yılın aynı dönemine göre %4,7 artış kaydetti ancak ipotekli satışlarda benzer bir tabloyu görmüyoruz. Aynı dönemde %6’lık gerilemenin yaşandığı ipotekli satışların önümüzdeki dönemde daha da azalacağını tahmin ediyoruz.

2023 Mayıs’ta yılın en yüksek değerine ulaşan Hazır Beton Faaliyet Endeksi, Haziran ayında son 21 ayın en yüksek değerini gördü.

“FAİZLERİN YÜKSELMESİ KONUT KREDİSİNE TALEBİ DÜŞÜRECEK”
Merkez Bankası tarafından haziran ayında faiz düzeyinin yükseltilmesinin sonrasında kademeli faiz artışının devam edeceğinin sinyalleri konut kredisi de dâhil olmak üzere kredi faizlerini daha da yukarı çekecektir ki bu durum konut kredisine olan talebi düşürecektir.

“YATIRIMCI YENİDEN KONUTA YÖNELECEK”
İnşaat sektörünü olumsuz etkilemesi ihtimali olan bu durum, döviz kurundaki hareketliliğin yavaşlaması sonrasında özellikle yabancı para cinsinden nakitte duran tüketicinin bir yatırım aracı olarak yeniden konuta yönelmesine yol açacaktır. Bir yandan barınmaya yönelik konut ihtiyacının, uygun finansman koşulları altında kamu marifeti ile karşılanması ve aynı zamanda konutun yeniden yatırım aracı olarak ön plana çıkması ile birlikte inşaat sektörünün 2023 yılını oldukça iyi bir noktada tamamlayacağı tahmin ediyoruz.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir