Connect with us

Gündem

İBB’DEN KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN 4500 TL KİRA VE KREDİ FAİZİ DESTEĞİ

İBB Meclisi’nin oy birliğiyle onayladığı kararlar doğrultusunda, birinci derecede yıkılma riski altındaki binaların acil kentsel dönüşümü için mülk sahipleri ile kiracılara 4500 TL kira desteği veriyor. İBB, 1 milyon TL’ye kadar yenilenme kredilerinin faizlerini üstleniyor.

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi, İBB Deprem Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı’nca hazırlanan ve “depremde yıkılma riski altındaki yapıların tahliyesi ve yeniden inşa süreçlerine hız kazandıracak” iki önemli kararı oy birliğiyle onayladı. Kararlar doğrultusunda kiracılara kira yardımı, mülk sahiplerine ise hem kira hem de kredi faizini üstlenme desteği verilecek.

İBB, KREDİ FAİZLERİNİ ÜSTLENİYOR
İBB Meclisi karına göre, 6306 sayılı Kanun kapsamında tespiti yapılan riskli yapıların yenilenmesi için “dar gelirli vatandaşların bankalardan kullanacağı 1 milyon liraya kadar yapım kredisinin faizi” İBB tarafından ödenecek.

KİRA DESTEĞİNİN DETAYLARI
İlk etapta kendi kendine çökme ihtimali bulunan 318 binanın, ikinci etapta ise riskli 1.207 binanın hızla tahliye edilip yenilenmesi için kiracılara yıl boyunca aylık 4.500 lira, ikamet eden maliklere 18 ay boyunca aylık 4.500 lira, binada ikamet etmeyen maliklere 18 ay süresince aylık 3.000 lira kira yardımı yapılacak. İBB yetkisindeki Riskli ve Rezerv Yapı Alanlarında yaşayan kiracılara ise; 12 ay aylık 4.500 lira, hak sahiplerine de 48 ayı geçmemek kaydıyla aylık 4.500 lira kira yardımı verilecek. Bu tutar, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından belirlenen kira bedellerinin 3 katı.

İMKÂNDAN FAYDALANMA SÜRECİ…
Söz konusu 318 binada yaşayan ve kira yardımından faydalanmak isteyenler, riskli yapı tespitinin ardından tahliye ve yıkım işlemlerini tamamlayacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ilçe belediyesi üzerinden kira yardımını onaylamasıyla İBB kira yardımına başlayacak. Faiz desteğinden yararlanmak isteyenler de öncelikle KİPTAŞ’a https://istanbulyenileniyor.com/ adresi üzerinden başvurarak, riskli yapısının dönüştürülmesi için uzlaşmaya varacak.

ARANAN ŞARTLAR…
Konut ve işyeri hak sahiplerine yönelik destek için şu şartlar aranacak:
-Dönüştürülecek yapının 6306 sayılı Kanun kapsamında riskli yapı olarak tespit edilmiş olması.
-Yapının İstanbul Yenileniyor kapsamında KİPTAŞ tarafından yenilenmesi için uzlaşılması.
-Hak sahibinin hane içi toplam gelirinin net asgari ücretin 2 katını geçmemesi.
-Konut yapım kredisi vadesinin en fazla 10 yıl, işyeri yapım kredisi vadesinin en fazla 7 yıl olması.

İSTANBUL YENİLENİYOR PLATFORMUNA 24 BİN BAŞVURU…
İBB’nin KİPTAŞ, İstanbul İmar A.Ş. ve BİMTAŞ şirketleri tarafından yürütülen “İstanbul Yenileniyor” platformu, İstanbul’daki riskli konut stokunun güvenli, depreme dayanıklı ve çevreyle dost yapılara dönüştürülmesini amaçlıyor. Bu kapsamda, dönüşüme müsait yapılar, İBB iştirakleri garantörlüğünde, uygun maliyetlerle yenileniyor. İstanbul Yenileniyor” platformuna şimdiye dek 466 bini aşkın bağımsız birimden oluşan ve 1 milyon 700 binden fazla kişiyi kapsayan 24 bin başvuruda bulunuldu.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir